Αλήθεια, μπορείς να καλλιεργήσεις αρωματικά φυτά και βότανα στο νερό; Η απάντηση είναι ναι!
Το κρύο του φθινοπώρου σηματοδοτεί το τέλος του κήπου για το έτος, και παράλληλα το τέλος των φρέσκων βοτάνων που συλλέγονται από εξωτερικό χώρο για προσωπική χρήση σε φαγητό και τσάι.
Οι κηπουροί ρωτάνε: “Θέλεις να καλλιεργείς βότανα στο νερό; Αν ναι, γίνεται”
Αντί να ασχολείσαι με γλάστρες και να φυτεύεις, γιατί να μην βρεις βότανα που μπορούν να αναπτυχθούν στο νερό και να δημιουργήσουν μια σειρά από όμορφα βάζα στο περβάζι σου;
Οι ρίζες των πολυετών βοτάνων θα αναπτύσσονται σε βάζα απλού ύδατος, προσθέτοντας στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Επιπλέον, θα παράγουν νέα φύλλα και μπουμπούκια για χρήση σε φρέσκα πιάτα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα βότανα που ριζώνουν στο νερό και αναπτύσσονται μέσα στους χειμερινούς μήνες είναι πολυετή βότανα. Τα ετήσια βότανα σχεδιάζονται από τη φύση τους για να αναπτυχθούν μία εποχή, να παράγουν σπόρους και στη συνέχεια να πεθάνουν. Τα πολυετή φυτά θα συνεχίσουν να επιστρέφουν και να παράγουν περισσότερα φύλλα, αρκεί να κόβεις τα παλιά φύλλα μόλις μεγαλώσουν σε πλήρες μέγεθος.
Τα πιο εύκολα και δημοφιλή βότανα που μπορούν να αναπτυχθούν στο νερό είναι:
- Μέντα
- Φασκόμηλο
- Θυμάρι
- Βασιλικός
- Στέβια
- Ρίγανη
- Λεμονόχορτο
Πώς να μεγαλώσεις τα βότανα στο νερό
Αυτό το έργο είναι αρκετά απλό. Μπορείς ακόμα να μάθεις στα παιδιά σου πώς να καλλιεργούν αρωματικά φυτά και βότανα στο νερό και να το χρησιμοποιήσεις ως εκπαιδευτικό κομμάτι ψυχαγωγίας.
- Μπορείς να ξεκινήσεις με βλαστούς φυτών που έχεις στον κήπο σου ή να προμηθευτείς.
- Αφαίρεσε τα φύλλα από το κάτω μέρος, 10 εκ. από τον βλαστό. Εάν χρησιμοποιήσεις βότανα που προμηθεύτηκες, κόψε το κάτω μέρος κάθε βλαστού για να μπορέσει να απορροφήσει περισσότερο νερό.
- Γέμισε ένα βάζο ή ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο, με καθαρό νερό από τη βρύση ή το μπουκάλι, αλλά απέφυγε το φιλτραρισμένο νερό. Η απόσταξη αφαιρεί μερικά βασικά μέταλλα που επιτρέπουν στα βότανα να αναπτυχθούν, άρα τα χρειάζονται.
- Αν χρησιμοποιήσεις δοχείο από καθαρό γυαλί, θα πρέπει να αλλάζεις το νερό πιο συχνά, καθώς θα σχηματίζονται φύκια πιο γρήγορα σε ένα διαυγές ποτήρι. Το αδιαφανές γυαλί είναι καλύτερο.
- Τοποθέτησε το φυτό σου σε σημείο με τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός. Φρόντισε να μη καλύπτουν το φως του ήλιου, κάποια κολλημένα χαρτάκια (κατασκευής κλπ.) πάνω στο βάζο.
- Κόψε κάθε φύλλο μόλις μεγαλώσει. Αυτό θα ενθαρρύνει τον βλαστό να παράγει περισσότερα φύλλα στην κορυφή.
Η καλλιέργεια βοτάνων στο νερό θα σου δώσει μια προμήθεια μέσα στον χειμώνα, μικρή αλλά σταθερή.
Με αυτόν τον τρόπο, ο βλαστός σου θα αναπτύσσεται για μήνες. Θα έχεις αρκετό καιρό αρώματα και φρέσκα φύλλα για τη μαγειρική σου και το τσάι σου, μέχρι να ξαναμεγαλώσει η επόμενη γενιά βοτάνων την άνοιξη.
Και μη ξεχνάς… μπορείς να ξηράνεις (με διάφορους τρόπους) ή να καταψύξεις τα μέρη του βοτάνου που έχεις συλλέξει.