Ο κρόκος είναι τόσο ακριβός που ίσως σκέφτεσαι “Μπορώ να φτιάξω βολβούς κρόκων και να συγκομίσω το δικό μου σαφράν;” Η απάντηση είναι ναι, μπορείς να φυτέψεις κρόκο στον κήπο του σπιτιού σου ή και στη γλάστρα.
Ο κρόκος έχει συχνά αναφερθεί ως μπαχαρικό που αξίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσό.
Το σαφράν προέρχεται από τους βολβούς του κρόκου. Το μπαχαρικό είναι στην πραγματικότητα τα κόκκινα στίγματα αυτού του λουλουδιού κρόκου. Κάθε λουλούδι παράγει μόνο τρία στίγματα και κάθε βολβός κρόκου θα παράγει μόνο ένα λουλούδι.
Μιλάμε αναμφισβήτητα, για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο φυτό με ακόμη πιο πολύπλοκη δομή και αναπαραγωγή!
Πώς να φυτέψεις κρόκο στον κήπο και τη γλάστρα σου
Αν θέλεις να καλλιεργήσεις σαφράν, βρες πρώτα το μέρος από όπου θα το προμηθευτείς τους βολβούς κρόκου. Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό φυτώριο για να αγοράσουν, αν και μπορείς να βρεις προς πώληση σε ένα μικρό τοπικό φυτώριο.
Αφού αγοράσεις τους βολβούς, μπορείς να τους φυτέψεις στον κήπο ή τη γλάστρα σου. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες κρόκου στη χώρα μας με ιδιαίτερης σημασίας ο κρόκος που φυτρώνει στην Κοζάνη, ο οποίος αποτελεί προστατευμένη ονομασία προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ελληνικός κρόκος αποτελεί ένα αυθεντικό μη παραποιημένο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας. Η μοναδικότητα του έχει διαπιστωθεί από την παγκόσμια αγορά.
Υπάρχουν ποικιλίες που φυτεύουμε την άνοιξη και ανθοφορούν το φθινόπωρο αλλά και αντίστροφα. Οι βολβοί του κρόκου δεν φυλάσσονται καλά. Αφού τους πάρεις, εγκατέστησε τους όσο πιο σύντομα γίνεται.
Ανάγκες και απαιτήσεις για να φυτέψεις κρόκο
Ο κρόκος χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πολύ ήλιο.
Στον κήπο: Αν τον φυτέψεις σε λασπώδες έδαφος ή με φτωχή αποστράγγιση, τότε θα σαπίσει. Φύτεψε τους βολβούς στο χώμα περίπου 5-10 εκ. βάθος και 10-15 εκ. απόσταση μεταξύ τους.
Στην γλάστρα: Αν τον φυτέψεις στη γλάστρα, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα γενικής χρήσης και να την τοποθετήσεις σε ηλιόλουστο σημείο. Η γλάστρα σου πρέπει να έχει τρύπες για να φεύγει το περιττό νερό, ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο μία στρώση από χαλίκια ώστε να γίνεται καλύτερα η αποστράγγιση.
Ο κρόκος δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε νερό και πολλές φορές του αρκούν οι βροχές. Βέβαια, σε περίοδο ξηρασίας και όχι βροχοπτώσεων, τα ποτίσματα γίνονται πιο τακτικά χωρίς όμως υπερβολές για να μη μουλιάσει και σαπίσει.
Έχε κατά νου: Όταν σκέφτεσαι την ποσότητα των φυτών, περίπου 50 έως 60 λουλούδια κρόκου θα παράγουν περίπου 1 κουταλιά της σούπας καρύκευμα/μπαχαρικό σαφράν! Να ξέρεις βέβαια ότι ο κρόκος πολλαπλασιάζεται γρήγορα, έτσι σε λίγα χρόνια θα έχεις περισσότερο από αρκετό. Η συλλογή γίνεται όταν τα λουλούδια έχουν ανοίξει εντελώς και κυρίως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που το φυτό έχει περισσότερα έλαια. Τα κόκκινα στίγματα συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι.
Βάλε τον κρόκο στον κήπο ή τη γλάστρα σου και απόλαυσε τον ως καλλωπιστικό φυτό και ως καρύκευμα σε πολλές μαγειρικές συνταγές, δίνοντας ένα χρυσό χρώμα και μια μοναδική γεύση.