Στην Κοπεγχάγη, την Πρωτεύουσα της Δανίας, φυτεύουν στους δρόμους της οπωροφόρα δέντρα, ώστε να έχουν δωρεάν καρπούς οι κάτοικοι της.
Πρόκειται για πρωτοβουλία και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, να φυτευτούν καρποφόρα δέντρα όπως βατομουριές και μηλιές, δημόσια σε διάφορα σημεία.
Σε ποια σημεία θα φυτευτούν τα καρποφόρα δέντρα και με ποιο σκοπό;
Τα δέντρα θα φυτευτούν σε παιδικές χαρές, κοιμητήρια, αυλές εκκλησιών, πάρκα, αθλητικά κέντρα, καθώς και άλλα σημεία όπου επισκέπτονται δημόσια και συχνά οι κάτοικοι της πόλης. Είναι μία προσπάθεια να συνδεθούν ξανά οι πολίτες με την τοπική χλωρίδα και το φαγητό.
Τι λέει η Astrid Aller;
Η Astrid Aller, μέλος του δημοτικού συμβουλίου από το κόμμα των Σοσιαλιστών, πιστεύει πως αυτός ο αστικός οπωρώνας είναι ένας τρόπος να συνδεθούν οι πολίτες με την κοινότητά τους. «Όλοι θεωρούμε την πόλη μας ως κάτι που κατέχουμε. Κι εμείς θέλουμε όλη αυτή η περιοχή να είναι κάτι που οι άνθρωποι να μπορούν να εκμεταλλευτούν και μέσα στην οποία να μπορούν πραγματικά να αλληλεπιδράσουν».
Η Δανία κρατά από τον Μεσαίωνα ακόμα, μια παράδοση συλλογής τροφής, κατά την οποία επιτρεπόταν στους κατοίκους να καλλιεργούν σε δημόσια γη.
Και τώρα η Κοπεγχάγη φέρνει αυτή την ιδέα στο σήμερα και στον αστικό χώρο
Υπάρχει ακόμα ένας σκοπός αυτής της πράξης:
Οι περισσότεροι κάτοικοι στην Κοπεγχάγη δεν έχουν τους δικούς τους κήπους, άρα ούτε και καλλιεργούν. Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι δεν έχουν την ευκαιρία να σπείρουν, να δουν, να παρατηρήσουν και να μάθουν πώς καλλιεργείται και πώς μεγαλώνει ένα δέντρο μέχρι να καρποφορήσει. Αυτό ισχύει για όλους τους κατοίκους της πόλης, καθώς και για τα παιδιά.
Η Astrid Aller προσθέτει σε συνέντευξή της ότι «μπορεί να φαίνεται κάτι μικρό, αλλά είναι μέρος του ανώτερου σκοπού μας να κάνουμε την Κοπεγχάγη ένα μέρος που να θέλετε να μένετε, όχι μόνο να οδηγείτε με αμάξι. Θέλουμε μια πόλη που δεν αποτελείται μόνο από σπίτι, χώρους εργασίας και κλασικά πάρκα».
Υπάρχει περίπτωση κάποιος κάτοικος να εκμεταλλευτεί τα καρποφόρα δέντρα;
Η Astrid Aller απαντά στους δημοσιογράφους που της έκαναν αυτή την ερώτηση: «Φαντάζομαι ότι δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό κάποιος να αδειάζει ένα δέντρο για να πουλά τους καρπούς του. Άλλωστε οι κάτοικοι θα έχουν πάντα την ευκαιρία να βρουν άλλα δέντρα σε άλλο δρόμο από τα οποία να μπορούν να συλλέξουν δωρεάν το σνακ τους».
Άντε! Και στα δικά μας!
Διάβασε ακόμη:
Κομοτηνή: “Φυτεύουμε 1.000 δέντρα στην πανεπιστημιούπολη”
Λαχανόκηποι στα Σχολεία της Κοινότητας που βασίζονται στη μέθοδο Φρενέ
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα