Αναρωτήθηκες ποτέ πώς φτιάχνουν το μέλι οι μέλισσες;
Εγώ ναι.
Άλλωστε το μέλι για εμένα είναι έρωτας. Αγαπώ τη γεύση του, τη μυρωδιά του, την ποικιλία στους χρωματισμούς του. Με μαγεύει το πόσες πολύτιμες ιδιότητες συγκεντρώνονται σε αυτόν τον χρυσαφένιο θησαυρό.
Περισσότερο απ’ όλα όμως με μαγεύει ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται οι μέλισσες για να το φτιάξουν.
Πώς φτιάχνουν το μέλι οι μέλισσες λοιπόν;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το μέλι το φτιάχνουν οι εργάτριες μέλισσες, μέσα από μια περίπλοκη και μαγική διαδικασία.
Οι εργάτριες αποτελούν περίπου το 98% του πληθυσμού που υπάρχει σε κάθε κυψέλη.Οι εργάτριες, οι οποίες είναι σεξουαλικά υποανάπτυκτα θηλυκά, είναι υπεύθυνες για σχεδόν όλη την απαιτούμενη βαριά εργασία της κυψέλης. Οι εργάτριες λοιπόν συνεργάζονται για να φτιάξουν το μέλι. Καμία μέλισσα δε μπορεί να παράγει μέλι μόνη της, δηλαδή το μέλι είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς και παράγεται από το σύνολο των μελών της ομάδας.
Κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη από λουλούδι σε λουλούδι, αναζητώντας νέκταρ, το οποίο ρουφάνε και αποθηκεύουν στο ειδικό «δεύτερο» στομάχι τους που είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αποθήκευση του μελιού.
Μόλις φτάσουν πίσω στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών που έχει αναλάβει τη δουλειά του «μασήματος». Οι μέλισσες αυτές «μασάνε» το νέκταρ για περίπου 30 λεπτά.
Την ώρα του μασήματος, οι μέλισσες εκλύουν ειδικά ένζυμα, τα οποία μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που αποτελείται από μέλι και νερό. Αυτή την ουσία οι μέλισσες την εναποθέτουν στις κηρήθρες, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που περιείχε το αρχικό προϊόν, εξατμίζεται, με αποτέλεσμα το μέλι που θα μείνει να είναι πυκνό και παχύρρευστο.
Νομίζεις ότι το νερό εξατμίζεται μόνο του;
Όχι βέβαια! Οι εργάτριες δεν σταματούν να δουλεύουν!
Μια τρίτη ομάδα μελισσών κάνει αέρα με τα φτερά τους ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξάτμισης.
Αυτό που προκύπτει μετά την εξάτμιση είναι το μέλι. Τότε, μια τέταρτη ομάδα μελισσών – μιλάμε για εξειδίκευση όχι αστεία – είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες στις κηρήθρες, με κερί, ώστε να προϊόν να παραμείνει εκεί, προστατευμένο και αποστειρωμένο.
Γιατί φτιάχνουν οι μέλισσες μέλι;
Μα για να φάνε φυσικά. Ναι, μη σε εκπλήσσει. Οι μέλισσες δεν παράγουν το μέλι για εμάς τους ανθρώπους.
Παράγουν όλα τα προϊόντα τους, δηλαδή το μέλι, τον βασιλικό πολτό, την πρόπολη, για δική τους χρήση. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει διαθέσιμη γύρη, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ουσιαστικά οι μέλισσες επιβιώνουν τρώγοντας την παραγωγή τους σε μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.
Αυτό που κάνουν δηλαδή οι μελισσοκόμοι, είναι κλοπή. «Κλέβουν» ένα κομμάτι της παραγωγής τους προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς οι άνθρωποι αυτό το θαυματουργό προϊόν.
Βέβαια αυτό γίνεται με φειδώ, ώστε οι μελισσούλες να καταφέρουν να αντικαταστήσουν το μέλι που τους «άρπαξε» ο μελισσοκόμος και να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα επιβίωσης.
Μα δεν είναι έρωτας;
Διάβασε ακόμα: Μέλι βελανιδιάς, το θαύμα της ελληνικής φύσης με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα