Η φράουλα είναι το φρούτο που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στον κήπο και στο μπαλκόνι σου

Φράουλα… ένα φρούτο που όλοι μας, λίγο πολύ είμαστε ξετρελαμένοι από μικροί, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά νόστιμο αλλά και ζουμερό φρούτο. Βρίσκεται στη λίστα με τα πιο γνωστά φρούτα παγκοσμίως, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία  και πολλές φορές το χρησιμοποιούμε και για τα αγαπημένα μας επιδόρπια.

Μιας και αναφερθήκαμε στην υψηλή διατροφική αξία αξίζει να αναφέρουμε πως ο καρπός της φράουλας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.

Επειδή όμως είμαστε οι Votanistas, θα σε βοηθήσουμε να έχεις και εσύ στον κήπο σου ή στις γλάστρες σου στο μπαλκόνι, αυτό το υπέροχο φυτό.

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο φυτό που έσπειρα όταν είχαμε αρχίσει να διαμορφώνουμε τον κήπο μας ήταν η φράουλα. Είναι ένα φυτό με το οποίο θα μπορέσει να ασχοληθεί και ένας αρχάριος κηπουρός καθώς δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Η φράουλα ως γνωστόν είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό και θα μπορέσετε να το βρείτε στα φυτώρια από τις αρχές της άνοιξης έως και τις αρχές του καλοκαιριού. Κάποιες από τις ποικιλίες μάλιστα δίνουν παραπάνω από μια φορά παραγωγή μέσα στο έτος. Η ανάπτυξη του φυτού βασίζεται στην ουσία στον μικρό βλαστό που έχει όπου βγαίνουν τα φύλλα ,τα άνθη και περαιτέρω οι καρποί.

Πότε πρέπει να φυτευτεί η φράουλα στον κήπο ή στις γλάστρες

Αν  ασχοληθείτε για πρώτη φορά θα μπορέσετε να αγοράσετε φυτά και να τα φυτέψετε στις αρχές της άνοιξης ή και στα μέσα αυτής. Να υπενθυμίσουμε πως την πρώτη χρονιά ίσως δεν πάρετε την αναμενόμενη παραγωγή καθώς ως φυτό έχει την ιδιορρυθμία να αναπτύσσει ισχυρό ριζικό σύστημα ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα.

Φυσικά μπορείτε να φυτέψετε φράουλες και στα μέσα Σεπτέμβρη ώστε να απολαύσετε τους καρπούς την άνοιξη καθώς θα έχει κάνει τον κύκλο της και θα σας δώσει περισσότερους καρπούς.

Πού φυτεύουμε

Προσπαθούμε να φυτέψουμε τις φράουλες κάπως υπερυψωμένα για να ποτίζεται καλά το φυτό αλλά και να μην ακουμπάνε οι ευαίσθητοι καρποί μας στο έδαφος.

Εναλλακτικά μπορούμε να φυτέψουμε ή σε γλάστρες ή σε μεγάλα παρτέρια.

Η φράουλα αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις μέσα στον κήπο. Καλό είναι να προτιμάτε να τις βλέπει ο ήλιος για 6 με 8 ώρες το πρωί και το απόγευμα να βρίσκονται σε σκιερό μέρος. Σε περιοχές που η θερμοκρασία όμως ξεπερνά τους 30 βαθμούς το καλοκαίρι καλό είναι τις έχετε σε ημισκιερό μέρος, κάπου που να προστατεύονται και από άλλα δέντρα.  Από προσωπική εμπειρία όταν τις είχα φυτέψει σε άκρως ηλιόλουστη θέση τα φυτά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επέζησαν. Οπότε καλό είναι να το αποφύγετε.

Φράουλα: Το φρούτο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους στον κήπο σας

Προστασία

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να προστατεύσετε τα φυτά από τον παγετώνα βάζοντας τα ένα κομμάτι νάυλον ως ένα υποτυπώδες μικρό θερμοκήπιο για να μην παγώσουν.

Η φράουλα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κλάδεμα. Απλά όταν βλέπουμε κιτρινισμένα φύλλα που έχουν ξεραθεί τα κόβουμε προσεκτικά. Επίσης με τους βλαστούς μπορούμε να κάνουμε αναπαραγωγή, βγάζοντας προσεκτικά τον βλαστό και φυτεύοντας τον σε μια γλάστρα ή σε ένα άλλο μέρος στον κήπο.

Πότισμα

Οι φράουλες όπως θα το διαπιστώσετε και εσείς έχουν ρηχό ριζικό σύστημα και δεν απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού. Έτσι κατά την φύτευση θα πρέπει να προτιμήσετε χώμα και έδαφος που να στραγγίζει καλά. Ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες θα ποτίζετε σχεδόν κάθε μέρα χωρίς όμως να πλημμυρίζετε το έδαφος με νερό. Επίσης προσέχουμε πολύ να μην βρέχουμε τα φύλλα καθώς αναπτύσσουν μυκητιάσεις και σταδιακά το φυτό μπορεί να χαλάσει.

Λίπανση

Για να έχετε καλό αποτέλεσμα στην παραγωγή καλό είναι πριν την φύτευση να εμπλουτίσετε το χώμα με οργανικό λίπασμα (κομπόστ) και να το ανανεώνετε σχεδόν ανά μήνα ρίχνοντας το γύρω από τις ρίζες.

Οι καρποί της φράουλας είναι πολύ ευαίσθητοι και πόσο δε, όταν πρόκειται και για βιολογικούς καρπούς. Έτσι για να προστατεύσετε τον καρπό όταν ωριμάζει ειδικά θα σας πούμε δύο tips.

Τα tips μας

To πρώτο Tip είναι να παρέτε γεω-ύφασμα, να το διαμορφώσετε κατάλληλα και να το βάλετε γύρω από τα σημεία που θα πέσουν και θα ακουμπήσουν οι καρποί. Έτσι ο καρπός της φράουλας θα ακουμπά , αλλά δεν θα  έχει άμεση επαφή με το χώμα.

To δεύτερο Τip το οποίο το εφάρμοσα φέτος είναι να πάρετε μια ποσότητα κομμένο γρασίδι ή αγρίαδα, να το βάλετε μέσα σε έναν κουβά και να το αφήσετε να ξεραθεί για λίγες ώρες. Έτσι αργότερα παίρνοντας μικρές τούφες θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε κάτω από τους καρπούς ως μαξιλαράκι για να μην ακουμπήσουν οι καρποί στο χώμα.

Η φράουλα όταν αρχίσει να καρποφορεί, θα μας δίνει κάθε μέρα καρπούς. Έτσι μπορούμε καθημερινά να μαζεύουμε τις φραουλίτσες που είναι έτοιμες, κόκκινες και μοσχομυρωδάτες.

Όταν συλλεχθούν καλό είναι αμέσως να τις βάζουμε αμέσως στο ψυγείο για να τις διατηρήσουμε 3 με 4 μέρες.

Αν δεν τις φάμε αμέσως!

Φυσικά αν έχουμε μεγάλη παραγωγή, μπορούμε να βάλουμε τις φράουλες που περισσεύουν στην κατάψυξη ή να φτιάξουμε φρέσκια μαρμελάδα φράουλα.

Μην ξεχνάς πως η φράουλα είναι ένα από τα φυτά που όταν καλλιεργούνται συμβατικά φέρουν υψηλά ποσοστά υπολλειμμάτων από φυτοφάρμακα. Η καλλιέργειά τους λοιπόν στον κήπο ή το μπαλκόνι μας είναι μια υγιεινή συνήθεια που αγαπάμε!

Μικροί και μεγάλοι!

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα