Τοξικό νέφος πλήττει τα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πόλεις των Βαλκανίων με άνθρακα ή βιομηχανίες με βάση το λιγνίτη.
Ποιες περιοχές υποφέρουν από το μολυσμένο νέφος;
Τα επίπεδα μόλυνσης έφτασαν σε ανησυχητικά ύψη στις αρχές Δεκεμβρίου. Το Σαράγεβο, η Πρίστινα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου(!), σύμφωνα με την εφαρμογή AirVisual.
Οι κάτοικοι αναρωτιούνται, πότε οι κυβερνήσεις τους θα κάνουν οτιδήποτε για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πληγή που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους.
Η πρωτεύουσα των Σκοπίων κατατάχθηκε στην τρίτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, ενώ το Σεράγεβο ήταν το πέμπτο, σύμφωνα με την AirVisual. Η Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία βασίζεται σε δύο εργοστάσια με καύση άνθρακα για περισσότερο από το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απέχει πολύ.
“Σε τρεις δεκαετίες διδασκαλίας, δεν έχω δει ποτέ τόσα παιδιά να βήχουν και να αρρωσταίνουν. Στις χειρότερες μέρες, πολλοί γονείς δεν στέλνουν ούτε τα παιδιά τους στο σχολείο”, δήλωσε ο Vesna Delevska, 56χρονος καθηγητής στα Σκόπια, περιγράφοντας τους όρους ως “αφόρητους”.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη σε όλες τις περιοχές, ρυπαίνουν πολύ, καθώς και η καύση του άνθρακα σε σπίτια, αντλούν στον αέρα τοξικό νέφος.
Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Πέντε βαλκανικές πόλεις με βιομηχανίες με βάση τον άνθρακα ή λιγνίτη συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) του 2017.
Στη Βοσνία, ο επικίνδυνος αέρας ξυρίζει «44.000 χρόνια ζωής» από τον πληθυσμό της χώρας κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ του 2018. Ο περιβαλλοντικός οργανισμός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνοεί το πρόβλημα.
Φυσικά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους ανθρώπους με προβλήματα στη καρδιά, στους πνεύμονες ή άσθμα
Δεν λείπουν όμως και οι τραγωδίες όπως αυτή στην Τιμισοάρα:
Την ώρα της πυρκαγιάς οι γονείς έλειπαν από το σπίτι. Τα τέσσερα μικρά πιθανότατα πρόσεχε ο μεγαλύτερος αδελφός τους, 14 ετών, που και ο ίδιος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα. Η τραγωδία της Τιμισοάρα δεν είναι πρωτοφανής στη Ρουμανία, όπου τη διετία 2010 – 2012 σε παρόμοιες πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 152 παιδιά, ωστόσο ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων περιορίστηκε δραστικά μετά από σχετική εκστρατεία.
Εν τω μεταξύ, επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης προκαλεί τις τελευταίες μέρες σε πολλές πόλεις της ΝΑ Ευρώπης, ο συνδυασμός ατμοσφαιρικών ρύπων και σχετικής άπνοιας. Αξιοθέατα πνιγμένα στο νέφος και ορατότητα κοντά στο μηδέν.
«Ανησυχούμε για τα εγγόνια μας», δηλώνουν οι κάτοικοι του Μιλάνου Μίριαμ και Πάολο Κουαρίν.
Οι ιταλικές και κροατικές αρχές απαγορεύουν την κίνηση ρυπογόνων οχημάτων και η σερβική κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.
Στα Δυτικά Βαλκάνια τα πράγματα είναι χειρότερα αφού η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στον άνθρακα και οι άνθρωποι οδηγούν παλιά αυτοκίνητα και καίνε ξύλα για να ζεσταθούν.
Δραματική είναι η κατάσταση στο Σαράγιεβο.
«Με δυσκολία αναπνέουμε όταν βγαίνουμε έξω. Είναι πολύ πιο δύσκολο για όσους πάσχουν από καρδιά ή τους πνεύμονες», αναφέρουν κάτοικοι του Σαράγιεβο, ενώ ο Τίχομαρ Μπέρα, επικεφαλής γιατρών πρώτων βοηθειών στο Σαράγιεβο, δήλωσε: «Τους συνιστούμε να παίρνουν τα φάρμακά τους και αν μπορούν να ταξιδέψουν στα βουνά».
Πηγή: ΕΡΤ
Διάβασε ακόμη: Το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος αν δεν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα