Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας (International Epilepsy Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου (10 Φεβρουαρίου το 2020). Την ίδια ημέρα γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Επιληψίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και του Παγκοσμίου Γραφείου Επιληψίας (IBE), που καθιερώθηκε το 2015. Ο στόχος της Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας, είναι να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για μία πάθηση με έντονο κοινωνικό στίγμα, με πολλούς πάσχοντες.

Τι είναι επιληψία;

Είναι μία πάθηση κατά την οποία συμβαίνει διαταραχή του εγκεφάλου με απώλεια αισθήσεων, ενώ εκπέμπονται ανώμαλα εγκεφαλικά ηλεκτρικά σήματα. Στην επιληψία, της οποίας η αιτιολογία ποικίλει, η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται, προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, αντίληψη, αισθήματα, σπασμούς, συσπάσεις μυών και απώλεια συνείδησης (λιποθυμία). Σε γενικές γραμμές είναι μία ομάδα από νευρολογικές διαταραχές, που χαρακτηρίζονται από επιληπτικές κρίσεις.

Η πάθηση παλιότερα

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε πρώτη φορά το 460-357 π.Χ. τη λέξη επιληψία, για να περιγράψει την αιφνίδια κατάληψη. Σε εκείνα τα παλιά χρόνια, πιστευόταν μάλιστα πως ο επιληπτικός καταλαμβάνεται από υπερφυσικές θεϊκές ή δαιμόνιες δυνάμεις. Αυτό έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επιληπτική κρίση ήταν ένας κακός οιωνός. Έτσι, η επιληπτική κρίση, εμφανιζόμενη ως προσωποποίηση του κακού, ενέπνευσε ορισμένες θρησκευτικές κινήσεις και σε άλλες περιπτώσεις, επειδή έχει στοιχεία δύναμης και φαντασίας, θεωρήθηκε ένδειξη εξουσίας (π.χ. Ναπολέων) και δημιουργικής ικανότητας (π.χ. Ντοστογιέφσκι, Μπετόβεν).

Η Επιστήμη της Ιατρικής σήμερα έχει καταλήξει πως είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια άτομα με επιληψία, η συντριπτική πλειονότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν είναι νοητική ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φάρμακα. Το κενό θεραπείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι 80%. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία.

Αργίες και εορτές

Ιταλία: Εθνική Ημέρα Μνήμης των Εξορίστων

Γιορτάζουν: Χαραλάμπης, Χαραλαμπία, Χαρίλαος.

Τι έγινε σαν σήμερα

1634:

Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»

1947:

Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1947:

Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοινώνει ότι προσδιόρισε τον ιό της πολιομυελίτιδας.

1984:

Οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, μετά από 117 χρόνια.

1996:

Για πρώτη φορά ένας υπολογιστής της IBM ο Deep Blue, κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.

2008:

Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Τα φιστίκια είναι ένα από τα συστατικά του δυναμίτη!!!

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Δώσε ψωμί και πάρε παράδεισο. Δώσε μικρά και πάρε μεγάλα. Δώσε θνητά και πάρε αθάνατα. Λίτρο της ψυχής είναι η ελεημοσύνη” ~ Ιωάννης ο Χρυσόστομος (349 – 407), εμβληματική μορφή της Χριστιανοσύνης, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα