Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα αρωματικά φυτά. Μα γιατί άλλο, για τα αιθέρια έλαια της και της χαλαρωτικές της ιδιότητες.

Τη λεβάντα την αγαπούν ιδιαιτέρως και οι μέλισσες και αποτελεί ένα άριστο μελισσοτροφικό φυτό.

Μερικά γρήγορα στοιχεία για τη λεβάντα…

  • Με το όνομα λεβάντα, είναι γνωστά μερικά είδη φυτών του γένους Lavandula που μοιάζουν μεταξύ τους μορφολογικά και έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα
  • Κατάγεται από τις νότιες χώρες της Ευρώπης, τη βόρεια Αφρική και τις ορεινές περιοχές της Μεσογείου.
  • Καλλιεργείται στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία, την Αλγερία, την Τύνιδα, την Ιταλία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Αυστραλία και στις ΗΠΑ.
  • Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα άνθη της για να αρωματίσουν το νερό στο λουτρό τους (πιστεύεται ότι πήραν τη συνήθεια από τους αρχαίους Έλληνες)
  • Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τους άγχους, των μυκητιασικών λοιμώξεων, της τριχόπτωσης και των πληγών
  • Δε θα πρέπει να λαμβάνεται στη θέση των εγκεκριμένων και συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Χρήσεις & Ιδιότητες

Το τσάι: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση λεβάντας ως τσάι μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως εμετός, ναυτία, εντερικό αέριο, στομαχικές διαταραχές και κοιλιακό πρήξιμο.

Εκτός από τη βοήθεια στα πεπτικά προβλήματα, η λεβάντα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από πονοκεφάλους, διαστρέμματα, πονόδοντους και πληγές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η λεβάντα γενικά, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας, της κατάθλιψης και της ανησυχίας.

Όλα τα είδη της λεβάντας καλλιεργούνται κυρίως για το αιθέριο έλαιο της, που εξάγεται από τα άνθη του φυτού. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε καλλυντικά, προϊόντα δέρματος και ομορφιάς, σαμπουάν, σαπούνια, αρώματα.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι ένα από τα 5 για αρωματοθεραπεία κατά του πονοκέφαλου.

Το αιθέριο έλαιο: Το λάδι της λεβάντας πιστεύεται ότι έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση μικρών εγκαυμάτων και δαγκωμάτων.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικής Μικροβιολογίας διαπίστωσε ότι το λάδι λεβάντας θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μυκητιασιακών λοιμώξεων.

Στη μελέτη, τα αιθέρια έλαια που αποστάχθηκαν από το γένος Lavandula του φυτού λεβάντας, φαινόταν να δουλεύουν καταστρέφοντας τις μεμβράνες των μυκητιακών κυττάρων. Η μελέτη έδειξε ότι το έλαιο Lavandula είναι ισχυρό και παρουσιάζει αντιμυκητιασική δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα.

Επούλωση των πληγών

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της λεβάντας σε αρκετές θεραπείες για την επούλωση των τραυμάτων. Χαρακτήρισαν την επίδραση της «επιταχυντική» για τις πληγές.

Τριχόπτωση

Η λεβάντα είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της αλωπεκίας. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα μαλλιά χάνονται από ορισμένες ή όλες τις περιοχές του σώματος.

Έρευνες από το 1998 δείχνουν ότι η λεβάντα μπορεί να προάγει την τριχοφυΐα μέχρι 44% μετά από 7 μήνες θεραπείας!

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή ελαίου λεβάντας στις πλάτες των ποντικών βοήθησε στην προώθηση της τριχοφυΐας κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων.

Διαταραχή άγχους και σχετικές καταστάσεις

Το άρθρο μια μελέτης στο Διεθνές Περιοδικό Ψυχιατρικής στην κλινική πρακτική, αξιολογεί πόσο αποτελεσματικό είναι το Silexan (παρασκεύασμα λαδιού ) για ασθενείς με διαφορετικές διαταραχές άγχους. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το Silexan παρουσίαζε αγχολυτική επίδραση σε ασθενείς με γενικευμένο άγχος εντός 2 εβδομάδων.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το άρωμα λεβάντας θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στην αϋπνία και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές έκαναν επίσης μία μελέτη σε αίθουσα αναμονής οδοντιατρείου. Έχουν διαπιστώσει ότι όσοι εισέπνευσαν το άρωμα της, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.

Ο Δρ Μ. Κριστσίμαμα, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, κατέληξε:

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η λεβάντα θα μπορούσε σίγουρα να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική «επιτόπου» μείωση του άγχους στις αίθουσες αναμονής των οδοντιάτρων”

Έχει αποδειχθεί ότι το άρωμα της παρέχει μια αίσθηση ηρεμίας.

Πόνος μετά την αμυγδαλεκτομή στα παιδιά

Μια ομάδα ερευνητών στο Ιsfahan University of Medical Sciences, Ιράν, διεξήγαγε μια μελέτη για να καθορίσει εάν η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο Lavandula angustifolia μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου στα παιδιά μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών.

Η μελέτη περιελάμβανε 48 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες με 24 συμμετέχοντες. Μια ομάδα πήρε παυσίπονα μαζί με λεβάντα και ο άλλος πήρε μόνο παυσίπονα.

Το λάδι λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα του φαρμάκου που απαιτεί παυσίπονα μετά από μια αμυγδαλεκτομή.

Προεμμηνορροϊκά συναισθηματικά συμπτώματα

Πολλές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων στην προεμμηνορροϊκή φάση, κοινώς γνωστή ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Παρόλο που πρόκειται για κάτι κοινό, καμία θεραπεία δεν αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες ψάχνουν εναλλακτικές θεραπείες, όπως είναι η αρωματοθεραπεία.

Οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, πέρασαν έναν εμμηνορρυσιακό κύκλο χωρίς θεραπεία αρωματοθεραπείας λεβάντας, ενώ οι υπόλοιπες υποβλήθηκαν σε αυτή. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αρωματοθεραπεία λεβάντας θα μπορούσε να ανακουφίσει τα προεμμηνορροϊκά συναισθηματικά συμπτώματα.

 Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει επίσης εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Μπορείς να φυτέψεις λεβάντα στον κήπο σου ως διακοσμητικό φυτό, ενώ αποτελεί επίσης, μελισσοτροφικό φυτό.

Μην ξεχάσεις να την αποξηράνεις για τη ντουλάπα σου.

Διάβασε ακόμη: Λεβάντα: Καλλιέργεια & Απειλές

Με πληροφορίες από το MedicalNewsToday

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδας μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα