Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, χρησιμοποιείται τόσο στο μαγείρεμα όσο και στην ιατρική, από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα δημοφιλές «σπιτικό φάρμακο» για ναυτία, πόνο στο στομάχι και άλλα θέματα υγείας.
Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο τζίντζερ, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία αρθρίτιδας, φλεγμονής και διαφόρων τύπων λοίμωξης. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις δυνατότητές τους να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.
Ας δούμε λοιπόν γιατί είναι υγιεινό το τζίντζερ σύμφωνα με έρευνες…
Βοηθάει στην πέψη και μειώνει τα αέρια
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ένζυμα στο τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διαλύσει και να αποβάλει τα αέρια του εντέρου, παρέχοντας ανακούφιση από οποιαδήποτε δυσφορία. Φαίνεται επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα ένζυμα θρυψίνη και παγκρεατική λιπάση, τα οποία είναι σημαντικά για την πέψη. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κίνησης μέσω του πεπτικού σωλήνα, ανακουφίζοντας ή αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.
Δες εδώ βότανα που βοηθούν στην πέψη.
Ανακουφίζει από τη ναυτία
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πρωινής ναυτίας και εκείνης μετά από χημειοθεραπείες.
Μία μελέτη το 2010 εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων σκόνης ρίζας τζίντζερ στη ναυτία σε 60 παιδιά και νέους ενήλικες που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία. Η ανάλυση έδειξε ότι το συμπλήρωμα οδήγησε σε μειωμένη ναυτία στους περισσότερους ανθρώπους που το έλαβαν.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης
Το 2013, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της νωπής και αποξηραμένης πιπερόριζας σε έναν ιό του αναπνευστικού συστήματος σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αναπνευστικού, ενώ το αποξηραμένο δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο.
Επίσης, το 2013, ξεκίνησε μια μελέτη για να διερευνήσει τη δημοτικότητα της βοτανοθεραπείας για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 69% των ερωτηθέντων χρησιμοποίησε φυτικό φάρμακο και ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ομάδας το βρήκε αποτελεσματικό.
Δες εδώ: Η εχινάκεια είναι ένα βότανο «όπλο» ενάντια της γρίπης
Καταπραΰνει τον πόνο
Σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν 74 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ημερήσια δοσολογία 2 γρ. πιπερόριζας μειώνει τον πόνο των μυών που προκαλείται από την άσκηση κατά περίπου 25%.
Μια άλλη μελέτη του 2016, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσμηνόρροιας.
Μειώνει την φλεγμονή
Μια ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη τζίντζερ από το στόμα είναι “μέτρια αποτελεσματική και λογικά ασφαλής” για τη θεραπεία της φλεγμονής που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα.
Εν τω μεταξύ, μια ανασκόπηση του 2017 από 16 κλινικές δοκιμές κατέδειξε ότι οι φυτοχημικές ιδιότητες του τζίντζερ μπορεί να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.
Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στις καρδιαγγειακές νόσους. Για παράδειγμα, μία ανασκόπηση έδειξε ότι η δόση των 5 g ή περισσότερο μπορεί να προκαλέσει σημαντική, ευεργετική δραστηριότητα για τα αιμοπετάλια.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι, με περαιτέρω έρευνα, το τζίντζερ θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ασφαλής μορφή θεραπείας για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Εν τω μεταξύ, μία μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ συνέβαλε στη μείωση της εμφάνισης καρδιακών ανωμαλιών στους αρουραίους με διαβήτη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η μείωση μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος.
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Το τζίντζερ δεν παρέχει πρωτεΐνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι, για το λόγο αυτό, μπορεί να μειώσει διάφορους τύπους οξειδωτικού στρες.
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν συσσωρεύονται πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές ουσίες που παράγονται από το μεταβολισμό και άλλους παράγοντες. Το σώμα πρέπει να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψει την πρόκληση κυτταρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά που βάζουμε στην καθημερινή μας διατροφή, βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες.
Δες εδώ 7 αντιοξειδωτικά βότανα.
Σε μια δοκιμή του 2013, οι ερευνητές έδωσαν σε 20 συμμετέχοντες, είτε 2 γρ. τζίντζερ είτε σε εικονικό φάρμακο για 28 ημέρες. Οι συμμετέχοντες είχαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι βιοψίες έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει το τζίντζερ, είχαν λιγότερες αρνητικές αλλαγές στον υγιή ιστό του εντέρου και μειωμένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μπορεί να καταναλώσει τζίντζερ μία έγκυος για να αντιμετωπίσει την ναυτία;
Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι το τζίντζερ είναι ένας ασφαλής τρόπος να αντιμετωπιστεί η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης ή συμπτωμάτων όπως καούρα ή κόπωση.
Το τζίντζερ μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως τσάι ή σε καραμέλες ή ζαχαρωτά. Όλα αυτά ισχύουν όμως πάντα υπό την επίβλεψη και την έγκριση του γιατρού.
Natalie Butler, R.D., L.D.
Διάβασε ακόμη:
12 φυσικές θεραπείες για τον βήχα
Λιναρόσπορος: Γιατί αποκαλείται λειτουργικό φαγητό;
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα