Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχεις αναρωτηθεί: Ποιες διαφορές έχει το μαύρο τσάι από το πράσινο; Γιατί το ένα είναι μαύρο και το άλλο πράσινο;

Το μαύρο τσάι περιέχει διατροφικά οφέλη, λόγω της οξείδωσης του. Κάτι που δε συμβαίνει στο πράσινο τσάι, το οποίο ναι μεν έχει παρόμοια διαδικασία, αλλά όχι οξείδωση. Φυσικά, το πράσινο τσάι με τη σειρά του έχει τα δικά του πολλαπλά οφέλη, καθώς είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή (πολυφαινόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά).

Το τσάι είναι το δεύτερο ποτό στον κόσμο με την περισσότερη κατανάλωση, μετά το νερό.

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε κάτι που έχουμε ξανά πει, αλλά θα πρέπει να το λέμε πάντα:

Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από ένα και μοναδικό φυτό, το Camellia sinensis, αλλά οι διαφορετικοί τρόποι συγκομιδής και επεξεργασίας του φυτού παράγουν διαφορετικούς τύπους τσαγιού.

Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα μαύρου τσαγιού περνούν από μια διαδικασία μαρασμού, έλασης και οξείδωσης.

Η οξείδωση εμφανίζεται όταν τα φύλλα παραμένουν εκτεθειμένα στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ένζυμα διασπούν τα χημικά μέσα στα φύλλα, δημιουργώντας το καφέ χρώμα τους και την οσμή τους. (δες εδώ: Ποιοι είναι οι 4 τύποι τσαγιού και ποιος ο ρόλος της οξείδωσης)

Σύμφωνα με την ένωση τσαγιού των Ηνωμένων Πολιτειών, το μαύρο τσάι αντιπροσώπευε περίπου το 84% της κατανάλωσης τσαγιού στις ΗΠΑ το 2018.

Το μαύρο τσάι μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη με το πράσινο τσάι. Ωστόσο, πολλές μελέτες εξέτασαν ειδικά το μαύρο και πώς η διαδικασία οξείδωσης μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Μια βασική περιοχή ενδιαφέροντος είναι το μαύρο τσάι ως πηγή αντιοξειδωτικών.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια στο σώμα που προκύπτουν τόσο από φυσικές διαδικασίες όσο και από περιβαλλοντικές πιέσεις.

Το σώμα μπορεί να αφαιρέσει τις ελεύθερες ρίζες, αλλά αν συσσωρεύονται πάρα πολλές, μπορούν να βλάψουν ή να αλλάξουν τα κύτταρα στο σώμα. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών και καταστάσεων, όπως η αθηροσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και το τσάι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σημειώνει ότι οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελούν μέχρι και 30% του ξηρού βάρους του πράσινου και του μαύρου τσαγιού.

Τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο τσάι είναι διαφορετικά από αυτά του πράσινου τσαγιού, λόγω της διαδικασίας οξείδωσης. Το πράσινο τσάι περιέχει κυρίως κατεχίνες. Κατά τη διάρκεια της οξείδωσης, αυτά μετατρέπονται σε αραβιμπιγίνες, θεαφλαβίνες και φλαβονόλες. (δες εδώ: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου)

Προστασία από την αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται σε συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνια νεφρική νόσο. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στην κατάσταση αυτή.

Μια μελέτη του 2004 πρότεινε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού ή πράσινου τσαγιού σε ανθρώπινες ισοδύναμες δόσεις μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Μια ανασκόπηση υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο.

Το 2013, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια μαύρου τσαγιού ή περισσότερα ημερησίως είχαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη. (δες εδώ: Καφεΐνη: Τι λένε οι μελέτες για τα οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις)

Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Τα ευρήματα που αναφέρθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου υποδηλώνουν ότι οι πολυφαινόλες στο τσάι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων.

Συγκεκριμένα, το μαύρο τσάι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2015 υποδηλώνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει τη διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση του φάνηκε επίσης, να εξουδετερώνει την επίδραση ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη στην αρτηριακή πίεση.

Προστασία από τον διαβήτη

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Σε μια μελέτη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες εκχυλίσματος μαύρου τσαγιού σε διάστημα 4 εβδομάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε άτομα με αυτή την πάθηση.

Οφέλη σε άλλες παθήσεις

Οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πυκνότητας των οστών, να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας και να προστατεύσει από τη νόσο του Πάρκινσον.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Το τσάι περιέχει:

  • αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, της θεοφυλλίνης και της θεοβρωμίνης
  • αμινοξέα
  • υδατάνθρακες
  • πρωτεΐνες
  • χλωροφύλλη
  • αλουμίνιο
  • μέταλλα και ιχνοστοιχεία
  • πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην οσμή και τη γεύση του

Το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα του μαύρου τσαγιού οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ενώσεις που προστατεύουν τα φυτά από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα επιβλαβή παθογόνα που προκαλούν ασθένειες.

Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος πολυφαινόλης. Εμφανίζονται σε σταφύλια, κόκκινο κρασί και άλλα τρόφιμα.

Το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα των πολυφαινολών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από αλλαγές που οδηγούν σε ασθένειες.

Το τσάι έχει χαμηλές θερμίδες, ειδικά αν δεν προσθέσεις ζάχαρη. Δοκίμασε να προσθέσεις:

Και να θυμάσαι ότι το τσάι είναι πάντα μια ιδανική και πιο υγιεινή επιλογή να αντικαταστήσεις τον καφέ.

#ΖουμεΥγιεινα

Πληροφορίες για τις μελέτες: στο Medical News Today

Διάβασε ακόμη:

Πόσιμο ζεστό νερό: Πώς βελτιώνει την υγεία μας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα