Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων που δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, στο πλαίσιο των δύο νέων πολιτικών που έθεσε και αφορούν την Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι».
Οι εισαγωγές τροφίμων θα πρέπει να πληρούν τα ίδια αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα με εκείνα που παράγονται στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Πράσινης συμφωνίας, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο την Κομισιόν πριν από δύο εβδομάδες.
Τι αναφέρει ξεκάθαρα η ανακοίνωση
«Τα εισαγόμενα τρόφιμα που δε συμμορφώνονται με τα σχετικά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ δεν επιτρέπονται στις αγορές της ΕΕ. Όλες οι χημικές ουσίες, τα υλικά τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τους σχετικούς κανονισμούς και τα πρότυπα της ΕΕ».
Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων συχνά αμφισβητούν τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ, με το σκεπτικό ότι οι ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό δεν πρέπει να συμμορφώνονται με τα ίδια πρότυπα, επομένως δεν έχουν το ίδιο κόστος συμμόρφωσης. Το νέο σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τους αγρότες και τη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν
Ωστόσο, η νέα Κομισιόν δεν θέλει απλώς να περιορίσει τις εισαγωγές που δεν έχουν παραχθεί στα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, αλλά να βοηθήσει και άλλες χώρες να προβούν σε πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον, όσον αφορά τους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας. «Η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της για «πράσινες» μεταρρυθμίσεις ώστε να ενθαρρύνει τους εταίρους να σχεδιάσουν παρόμοιους κανόνες που είναι τόσο φιλόδοξοι όσο αυτοί της ΕΕ, διευκολύνοντας έτσι το εμπόριο και ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τον μετριασμό του κλίματος στις χώρες αυτές».
Οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) επιτρέπουν την επιβολή εμπορικών φραγμών για περιβαλλοντικούς λόγους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιούνται κατά παράβαση του κρυμμένου προστατευτισμού και τηρούν τρεις θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού, που σχετίζονται με την αμεροληψία, τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα.
Πηγή: ypaithros.gr
Διάβασε ακόμη: Το ελληνικό μέλι έχει ανεκτίμητη διατροφική αξία, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα