Ποιες είναι οι επίσημες οδηγίες του Facebook που δόθηκαν σε όσους χειρίζονται σελίδες και κοινότητες στο διαδίκτυο

Όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με το διαδίκτυο και χειριζόμαστε κοινότητες στο Facebook λάβαμε σήμερα επίσημες οδηγίες που αφορούν τόσο στην υγιεινή στους χώρους εργασίας μας όσο και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε τις κοινότητές μας προκειμένου να ενημερώνεστε όλοι εσείς με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Σας μεταφέρουμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν προκειμένου να είστε ενήμεροι για τους κανόνες που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον επόμενο καιρό, ώστε να αντιμετωπίσουμε σωστά και ενωμένοι την κατάσταση που βιώνουμε.

Η επιστολή που μας έστειλε το Facebook:

Συνεργαστήκαμε με παγκόσμιους οργανισμούς υγείας για να μοιραστούμε μαζί σας ακριβείς πληροφορίες που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών και σας συνδέουμε με εργαλεία για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε τις κοινότητές σας.

Ο χειρισμός του διαλόγου που αφορά στον κορονοϊό (COVID-19) και των γενικότερων θεμάτων υγείας στις κοινότητές σας μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά στην προσπάθεια να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Για να σας βοηθήσουμε να αναζητήσετε και να μοιραστείτε με τα μέλη σας αξιόπιστο περιεχόμενο για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς και για την αντιμετώπιση του άγχους και της αγωνίας που προκύπτει, συγκεντρώσαμε χρήσιμες πληροφορίες από επίσημους φορείς.

Πρόληψη

  • Να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. (CDC) Αν δεν έχετε τη συγκεκριμένη στιγμή πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείστε αντισηπτικό με βάση την αλκοόλη σε περιεκτικότητα τουλάχιστον 60%.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. (CDC)
  • Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους.(CDC)
  • Αν βήξετε ή φτερνιστείτε, κάντε το στο εσωτερικό του αγκώνα σας ή χρησιμοποιείστε χαρτομάντιλο. Πετάξτε το χαρτομάντιλο αμέσως σε έναν κλειστό σκουπιδοτενεκέ και μετά καθαρίστε τα χέρια σας. (WHO)
  • Καθαρίστε τις επιφάνειες τακτικά με απολυμαντικά. Για παράδειγμα: πάντα καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας και την επιφάνεια εργασίας σας. (WHO)
  • Αν δε νιώθετε καλά
  • Αποφύγετε τα ταξίδια αν έχετε πυρετό ή/και βήχα. (WHO) μόλις φτάσετε σπίτι, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας και ενημερώστε τον για το μέρος που επισκεφτήκατε.
  • Αν δε νιώθετε καλά, μείνετε σπίτι και καλέστε γιατρό. (WHO)

Με μάσκα

Φορέστε μάσκα αν:

  • Εργάζεστε σε χώρο όπου υπάρχουν ασθενείς του COVID-19.
  • Αν είστε υγιής, αλλά φροντίζετε άτομο που πιθανόν να έχει μολυνθεί.
  • Αν βήχετε ή φτερνίζεστε. (WHO)

Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το συχνό πλύσιμο των χεριών ή με την αντισηψία με αλκοολικό διάλυμα. Αν φοράτε μάσκα, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με το σωστό τρόπο, όπως μας συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πώς να χειριστείτε το άγχος και το στιγματισμό που θα προκύψει

Γνωρίζουμε ότι στις κοινότητές σας υπάρχουν άνθρωποι που θα βιώσουν άγχος, πανικό ή φόβο. Σας παρέχουμε σημαντικές πληροφορίες για να μοιραστείτε με τα μέλη σας:

  • Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε λυπημένοι, αγχωμένοι, μπερδεμένοι, φοβισμένοι ή θυμωμένοι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Μιλήστε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε, όπως οι φίλοι, η οικογένεια (WHO) ή οι διαδικτυακές κοινότητες.
  • Αν πρέπει να μείνετε σπίτι, διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, στον οποίο θα περιλαμβάνεται η σωστή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση. Κρατήστε επαφή με τους αγαπημένους σας μέσω email και τηλεφώνου (WHO) και συνδεθείτε με τους ανθρώπους στην κοινότητά σας στο διαδίκτυο για υποστήριξη.
  • Μην καπνίζετε, πίνετε ή χρησιμοποιείτε άλλα ναρκωτικά για να χειριστείτε τα συναισθήματά σας. (WHO)
  • Αν νιώθετε ότι το άγχος σας καταβάλει, μιλήστε σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας. Δημιουργείστε ένα σχέδιο για να ξέρετε σε ποιον θα απευθυνθείτε αν χρειαστείτε σωματική ή ψυχολογική βοήθεια.
  • Αναζητήστε δεδομένα. Συγκεντρώστε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε το ρίσκο ώστε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. (WHO) βρείτε μια αξιόπιστη πηγή, την οποία μπορείτε να εμπιστευτείτε, όπως το site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του Υπουργείου Υγείας της χώρας σας.

Όταν ανεβάζετε περιεχόμενο στις κοινότητές σας, να είστε βέβαιοι ότι μοιράζεστε περιεχόμενο από αξιόπιστες πηγές, αποφεύγοντας τις υπερβολές και δίνοντας προτεραιότητα σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ανοίγοντας την κοινότητά σας σε ιστορίες ανθρώπων που έχουν ήδη βιώσει τον ιό. Φυσικά, πάντα να προσέχετε ώστε να μην ανεβάζετε ιστορίες ανθρώπων χωρίς να έχετε πάρει την άδειά τους.

Πώς να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία του Facebook για να διαχειριστείτε τις κοινότητές σας κατά τη διάρκεια της κρίσης

Έχουμε εργαλεία τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να χειριστείτε την κοινότητά σας αποτελεσματικά, αν βιώνετε αύξηση στον αριθμό των αναρτήσεων, των σχολίων και των ερωτήσεων, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Διαχειριστείτε τη συζήτηση και ελέγξτε την παραπληροφόρηση

Έγκριση αναρτήσεων

Ρυθμίστε την ομάδα σας, ώστε τα ποστ να περνάνε από έγκριση, για να μην επαναλαμβάνονται διαρκώς οι ίδιες ερωτήσεις ή πληροφορίες.

  • Έλεγχος αναρτήσεων

Για να διαχειριστείτε τις συζητήσεις, μπορείτε να ελέγχετε αν θα επιτρέψετε αναρτήσεις από άλλα μέλη. Επίσης μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα να σας στέλνουν μηνύματα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

  • Συναγερμός με χρήση λέξεων κλειδιά

Για να μην ασχολείστε με τον έλεγχο των συζητήσεων χρησιμοποιείστε τον συναγερμό με λέξεις κλειδιά. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με λέξεις ή φράσεις και να λαμβάνετε ειδοποίηση μόλις οι συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις εμφανιστούν στην ομάδα σας, ώστε να απαντήσετε άμεσα.

  • Απαγορέψτε λέξεις και χρησιμοποιείστε φίλτρα

Οι σελίδες διαθέτουν εργαλεία για να ελέγχετε περιεχόμενο. Μπορείτε να απαγορέψετε λέξεις ή να βάλετε φίλτρα για να αποφύγετε προσβλητικό περιεχόμενο και να περιορίσετε τις εντάσεις.

  • Βοηθητικά εργαλεία: σίγαση, μπλοκάρισμα ή απενεργοποίηση σχολίων

Σε καταστάσεις κρίσης, οι συζητήσεις μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου. Στην κοινότητά σας, επιβάλετε τους κανόνες σας και αν χρειαστεί αποκλείστε ή μπλοκάρετε μέλη ή απενεργοποιήστε τα σχόλια σε μια ανάρτηση.

  • Αποκλείστε ή απομακρύνετε ανθρώπους από τη σελίδα σας

Στη σελίδα σας στο Facebook μπορείτε να αποκλείστε ή να απομακρύνετε ακολούθους. Μπορείτε επίσης να θέσετε περιορισμούς ανάλογα με τη χώρα προέλευσης ή την ηλικία για να ελέγχετε ποιος μπορεί να κάνει like στη σελίδα σας.

Μοιραστείτε αξιόπιστο έγκυρο περιεχόμενο

  • Ανακοινώσεις στις ομάδες

Ο περιορισμός όλων των συζητήσεων σε μια ανάρτηση για τον κορονοιό, μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές της ομάδας σας να απαντάνε σε ερωτήσεις, χωρίς να χάνεται χρόνος. Μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη ανάρτηση ανακοίνωση, έτσι ώστε τα μέλη σας να τη βρίσκουν εύκολα και να απευθύνονται κατευθείαν εκεί.

  • Εργαλεία Social Learning

Αν θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες ή πηγές, δημιουργείστε μια Ενότητα στην ομάδα σας για να κατευθύνετε τα μέλη εκεί.

  • Συνδεθείτε και υποστηρίξτε την κοινότητά σας

Το Facebook Live και το Watch Party μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα εργαλεία

Το Facebook Live σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς τις εξελίξεις live, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι. Αν δεν είναι εφικτή η συγκέντρωση ανθρώπων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Facebook Live για να φιλοξενείτε δράσεις και να παραμένετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο.

Το Watch Party είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να συνδέεστε με φίλους και ακόλουθους. Φιλοξενείστε ή συμμετέχετε σε ένα Watch Party για να μοιραστείτε βίντεο και να συνομιλήσετε σε ζωντανό χρόνο.

  • Αιτήματα μελών

Είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωποι με αυξημένο αριθμό αιτημάτων από μέλη που επιθυμούν να συνδεθούν προκειμένου να βρουν υποστήριξη ή πληροφορίες στις ομάδες σας. Εσείς θα αποφασίσετε αν θα περνάτε τα αιτήματα από έγκριση και πώς θα κάνετε τη δουλειά των διαχειριστών πιο εύκολη. Υπάρχουν εργαλεία για να σκανάρετε τα αιτήματα ή για να εγκρίνετε αιτήματα μελών βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

  • Θέματα

Υποστηρίξτε τα μέλη σας ώστε να γράφουν ενδιαφέρουσες αναρτήσεις ή να αναρτούν πληροφοριακό υλικό. Δημιουργείτε θέματα στις ομάδες σας ώστε τα μέλη να βρίσκουν βήμα και να αφήνουν σχόλια.

Ελπίζουμε τα εργαλεία μας να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις διαδικτυακές σας κοινότητες πιο εύκολα, να δώσετε έμφαση στο χρήσιμο περιεχόμενο και τις αξιόπιστες πληροφορίες και να υποστηρίξετε τα μέλη σας. Για περισσότερες πληροφορίες θα είστε συνδεδεμένοι με το blog μας, για κάθε νέο και δελτίο τύπου.

Αυτές ήταν οι επίσημες οδηγίες του Facebook. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και ψύχραιμα την κατάσταση.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τα κοινωνικά δίκτυα την πανδημία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε εμείς τα κοινωνικά δίκτυα μάλλον αποδεικνύει ότι θα αποτελέσουν στα χέρια μας ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της προκειμένης, αλλά και μελλοντικών κρίσεων, ειδικά σε θέματα που αφορούν στην υγεία.

Οπότε…#StayConnected

Διάβασε ακόμα: Ελληνίδα που ζει στην Ιταλία συγκλονίζει με τα λόγια της

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα