Είναι αλήθεια ο αγροτικός τομέας οπισθοδρομικός;
Η απάντηση είναι όχι, αν λάβουμε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν όμως μιλήσουμε για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, τότε δε θα σου χαϊδέψω τα αυτιά. Ναι, έχουμε μείνει πίσω σε όλα τα επίπεδα και δεν το λέω εγώ. Τα νούμερα το λένε και τα νούμερα δε χαϊδεύουν.
Ο αγροτικός τομέας υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους βασικότερους τομείς απασχόλησης στην Ελλάδα και πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η έκταση των αγροτικών περιοχών στη χώρα μας φτάνει το 82%, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει το 52%. Την ίδια στιγμή ο αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα ανέρχεται στο 44%, ενώ στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο το 23%.
Ο αγροτικός τομέας σε αριθμούς
Με βάση αυτά τα ποσοστά θα περίμενε κανείς η αγροτική παραγωγή να ανταμείβει τον αγρότη. Το αντίθετο όμως! Το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας, συρρικνώθηκε από το 18.3% στο 4.2% την περίοδο 1970 – 2016. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο γεωργικός τομέας πλέον συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά 2.9% ενώ απασχολεί το 14% του πληθυσμού, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1.2% και 5%.
Ελλάδα: το 14% του πληθυσμού συμμετέχει κατά 2.9% στο ΑΕΠ
Ευρώπη: το 5% του πληθυσμού συμμετέχει κατά 1.2 στο ΑΕΠ
Αυτό σημαίνει ότι η «πίτα» του εισοδήματος από τον αγροτικό τομέα διανέμεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ο αγρότης σήμερα στην Ελλάδα να μετρά πενιχρό εισόδημα.
Η Ν. Ζηλανδία παράγει 7 δις ευρώ και εξάγει 23 δις. Η Ελλάδα παράγει 12 δις ευρώ και εξάγει μόλις 5 δις. Η Ολλανδία παράγει 95 δις ευρώ!!!
Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέλλον δε βρίσκεται στη βασική πρωτογενή παραγωγή, αλλά στην παραγωγή προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας.
Η Ολλανδία παράγει αγροτικά προϊόντα αξίας 1.700 ευρώ/στρέμμα.
Το Ισραήλ παράγει αγροτικά προϊόντα αξίας 1.290 ευρώ/στρέμμα.
Η Ελλάδα παράγει προϊόντα αξίας 190 ευρώ/στρέμμα.
Σου το είπα. Οι αριθμοί δε χαϊδεύουν!
Πριν απογοητευτείς θα σου πω ότι υπάρχει κάτι αισιόδοξο σε όλο αυτό. Ότι έχουμε το περιθώριο να εξαπλασιάσουμε την παραγωγή και τις εξαγωγές μας και αν αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25 δις ευρώ.
Πώς;
Αν εκμεταλλευτούμε τη διεθνή εμπειρία ώστε να δημιουργήσουμε επιτέλους μια εθνική αγροτική πολιτική.
Για να μείνουν οι αγρότες στη γη τους χρειάζεται να εξασφαλιστούν δύο βασικές προϋποθέσεις.
- Να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής τους
- Να μειωθεί η διακύμανση των ετήσιων εισοδημάτων
Για να γίνει αυτό πρέπει προφανώς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των άλλων μικρών χωρών με τους εξελιγμένους τεχνολογικά αγροτικούς τομείς. Σύντομα; Σύντομα ελπίζουμε.
#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες