Η πασχαλιά είναι το αγαπημένο μου φυτό. Αγαπώ τα μικρά, μωβ λουλουδάκια της, αγαπώ τη μυρωδιά της και περισσότερο απ’ όλα αγαπώ που θυμίζει άνοιξη.
Η πασχαλιά, όπως είναι το κοινό όνομα του φυτού Syringa Vulgaris, ανθίζει την άνοιξη, γύρω στις ημέρες του Πάσχα, εξού και η ονομασία της. Η μοσχομυρωδάτη ανθοφορία της διαρκεί περίπου 30 μέρες. Είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα μέτρα.
Μπορεί να την έχουμε στο νου μας ως φυτό με μωβ άνθη, αλλά τα λουλουδάκια της μπορεί να είναι από λευκά και υποκίτρινα έως σκούρα μωβ.
Πού φυτεύουμε την πασχαλιά
Μπορούμε να φυτέψουμε την πασχαλιά στον κήπο μας μεμονωμένα ή φτιάχνοντας φυτοφράχτη. Σε αυτή την περίπτωση αφήνουμε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των φυτών. Είναι εύκολο φυτό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Χρειάζεται ήλιο και επαρκή αερισμό για να ανθίζει εύκολα, οπότε της προσφέρουμε άφθονο χώρο με ήλιο.
Φυσικά μπορούμε να την φυτέψουμε και στο μπαλκόνι μας σε μεγάλη γλάστρα. Προτιμούμε νότια έκθεση.
Πότε και πώς φυτεύουμε την πασχαλιά
Φυτεύουμε την πασχαλιά στις αρχές της άνοιξης πριν πιάσουν οι πολλές ζέστες. Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
- Με μοσχεύματα – που είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος
- Με παραφυάδες
- Με σπόρους
Με μοσχεύματα: κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15 εκατοστών και τα εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Έπειτα τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες, τις οποίες τοποθετούμε σε δροσερό μέρος. Ποτίζουμε συχνά. Σε περίπου 1,5 μήνα ο βλαστός θα έχει βγάλει ρίζες και θα είναι έτοιμος για μεταφύτευση.
Με παραφυάδες και σπόρους αργεί περισσότερο να ριζώσει και να δώσει άνθη, οπότε δεν είναι μέθοδοι που προτιμώ.
Τι ανάγκες έχει η πασχαλιά σε νερό και λίπασμα
Οι πασχαλιές δε χρειάζονται πολύ νερό. Ένα πότισμα το μήνα είναι αρκετό, εκτός από τις περιόδους κατά τις οποίες έχει πολλή ζέστη, οπότε αν το έδαφος είναι ξηρό ποτίζουμε πιο συχνά.
Λίπασμα ρίχνουμε δύο φορές το χρόνο. Μία φορά όταν τελειώσει η ανθοφορία τους στα τέλη της άνοιξης και μια φορά στα τέλη του χειμώνα.
Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την πασχαλιά
Η πασχαλιά δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Ωστόσο αν παρατηρήσουμε στα φύλλα της κάποιο έντομο μπορούμε να ψεκάσουμε με πράσινο σαπούνι σε διάλυμα.
Αν τα φύλλα της εμφανίσουν καφέ κηλίδες, σημαίνει ότι έχουμε βακτηριακό κάψιμο, ενώ αν εμφανίσουν άσπρισμα, σημαίνει ότι έχουμε μύκητα, το ωίδιο. Και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε με ψεκασμό με διάλυμα χαλκού και θειαφιού.
Πότε κλαδεύουμε την πασχαλιά
Την εποχή που τελειώνει η ανθοφορία της πασχαλιάς γύρω στον Ιούνιο, κόβουμε τα ξερά λουλούδια για να της δώσουμε ζωντάνια. Ελαφρύ κλάδεμα κάνουμε τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, αφαιρώντας τα αδύναμα και τα ξερά κλαδάκια.
Όταν κλαδεύουμε προσέχουμε να μην κόψουμε τους βλαστούς στο μήκος τους, γιατί τότε θα χάσουμε τα μπουμπούκια που θα ανθίσουν την άνοιξη.
Αν η πασχαλιά μας είναι μεγάλη σε ηλικία και θέλουμε να την ανανεώσουμε κλαδεύοντάς την αρκετά, φροντίζουμε το κλάδεμα να γίνει το χειμώνα.
Λέγεται ότι: Όταν ο χειμώνας έχει πολλά κρύα, οι πασχαλιές ανθίζουν εντυπωσιακά με πολλά ευωδιαστά λουλούδια. Όταν όμως ο χειμώνας δεν είναι βαρύς, η πασχαλιά ανθίζει υποτονικά χωρίς πολλά άνθη.
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα