Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Ο στόχος της Ημέρας
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού έχεις στόχο να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.
Το μήνυμα της Ημέρας
Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Το φετινό μήνυμα (2020) φέρει την υπογραφή του Νοτιοαφρικάνου χορευτή, χορογράφου και ηθοποιού Γκρέγκορι Βουγιάνι Μακόμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού μέσα στην καραντίνα
Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο πλαίσιο της σειράς #μένουμε σπίτι του ΥΠΠΟΑ, θα δούμε οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα.
Στο πρώτο βίντεο, οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ερμηνεύοντας χορευτικές φράσεις από χορογραφίες εμβληματικών χορογράφων. Μεταξύ άλλων, ερμηνεύουν Μωρίς Μπεζάρ, Οχάντ Ναχαρίν, Μαριύς Πετιπά, Άκραμ Καν, Ματς Εκ, DV8 κ.ά.
Σήμερα γιορτάζουν: Ιάσων, Ιασωνία, Κέρκυρα, Σωσίπατρος.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
-
Παγκόσμια Ημέρα Ευχής.
Καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Make-A-Wish». Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η εκπλήρωση περισσότερων ευχών και η ανάγκη να μοιραστεί ελπίδα, φως, και δύναμη σε όλα εκείνα τα παιδιά που πάσχουν από ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους. Η βοήθεια μπορεί να έχει τη μορφή μίας δωρεάς στο εικονικό σιντριβάνι της διαδικτυακής τοποθεσίας www.worldwishday.org ή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διάδοσης του μηνύματος σε φίλους και συγγενείς.
Επιλέχτηκε η σημερινή ημερομηνία, επειδή την ημέρα αυτή του 1980 εκπληρώθηκε η ευχή του επτάχρονου αμερικανού Κρις Γκρέισιους (1972-1980) να γίνει αστυνομικός. Το παιδί, που έπασχε από λευχαιμία, πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, αφότου έλαβε το σήμα του αστυνομικού. Η συγκινητική ιστορία του μικρού Κρις αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της διεθνούς οργάνωσης Make-A-Wish.
-
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου.
Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου (29 Απριλίου, το 2020) έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής, συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ενημερωτικές δράσεις, με σκοπό την ευρεία και έγκυρη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα προβλήματα από τη συνεχή έκθεση στους θορύβους και τις βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
-
Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Ασανσέρ.
Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA), στο πλαίσιο της καμπάνιας «NowWeMove», η οποία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Αθλητισμό. Ο ISCA προτρέπει τους Ευρωπαίους να μην χρησιμοποιούν το ασανσέρ, αλλά να ανεβαίνουν από τις σκάλες, για λόγους άσκησης και υγείας, τονίζοντας ότι το ανέβασμα με τις σκάλες προκαλεί την καύση περισσότερων θερμίδων (2-3 φορές) σε σχέση με το βάδισμα. Όπως αναφέρει, το 59% των Ευρωπαίων ασκείται σπάνια ή καθόλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2014 και, όπως επισημαίνει, η έλλειψη φυσικής άσκησης είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από το κάπνισμα για την υγεία του ατόμου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
-
Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας.
Καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS) το 2004, με στόχο να ενημερώσει κυρίως τους νέους και τα παιδιά για το σημαντικό ρόλο που είχε η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας, στις σύγχρονες κοινωνίες. Από το 2007 η εκδήλωση έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα.
- Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ (Yom Ha’atzmaut) – Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
- Η Ημέρα της Άνοιξης (Sham el-Nessim) στην Αίγυπτο.
- Εθνική Ημέρα Γαριδομακαρονάδας στις ΗΠΑ.
- Ημέρα του Κινηματογράφου στον Καναδά.
Τι έγινε σαν σήμερα
1707:
Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.
1913:
Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.
1941:
Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το μάρκο κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.
1967:
Μία ημέρα μετά την άρνησή του να συμμετάσχει στο στρατό των ΗΠΑ, για θρησκευτικούς λόγους, αφαιρείται από τον Μοχάμετ Άλι ο τίτλος του ως παγκόσμιου πρωταθλητή στο μποξ.
1995:
Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.
2004:
Η εταιρεία Oldsmobile κατασκευάζει το τελευταίο της αυτοκίνητο μετά από 207 χρόνια λειτουργίας.
2019:
Η ταινία «Avengers: Endgame» καταρρίπτει πληθώρα ρεκόρ εισιτηρίων, μεταξύ των οποίων και για την ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για Σαββατοκύριακο έναρξης στην κινηματογραφική ιστορία, με άνω του 1 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
Οι πληροφορίες και τα αφιερώματα για τις Παγκόσμιες Ημέρες βρίσκονται στο sansimera.gr.
Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα