Πολλά έχουν ειπωθεί για τα παιδιά και τον ρόλο τους στη μετάδοση του ιού
Ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, για το άνοιγμα των σχολείων και για τις επαφές σε ανοιχτούς χώρους.
Ο καθηγητής τόνισε πως «αν κινούμαστε κάτω από 50 κρούσματα, είναι πολύ καλό όριο. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα». «Γύρω στις 18 Μαΐου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε πως οι «επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο και ειδικά όταν περνάνε τα 15 λεπτά ενώ σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδέν αλλά είναι χαμηλότερη». «Αν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1 η επιδημία θα σβήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν τον ιό
Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων και τον ρόλο των παιδιών στη μετάδοση του κορωνοϊού, ο καθηγητής τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές όπως και στην Σουηδία που τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει κορωνοϊό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει». «Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και ίσως να μάθουν από αυτός πως ακριβώς πρέπει να κρατάνε τις αποστάσεις Ωστόσο, συγκεκριμένα για τα δημοτικά σημείωσε πως θα δούμε πως θα κινηθεί η επιδημία στην χώρα μας και θα δούμε το θέμα στην συνέχεια. Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα».
Διάβασε ακόμα: Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – μια καινούρια πραγματικότητα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα