Ένας καλός ύπνος, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Συστήνεται να κοιμόμαστε 7-9 ώρες καθημερινά χωρίς διακοπή.Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορούν να επηρεάσουν τα φυσικά πρότυπα του ύπνου και να ταράξουν την ομαλότητα του. Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται τώρα λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν και η ποιότητα του ύπνου είναι μειωμένη.

Πόσο απαραίτητος μας είναι ο καλός ύπνος; Τι αρνητικές επιδράσεις έχει ο κακός ύπνος;

 

1.  Ο κακός ύπνος συνδέεται με το υψηλότερο σωματικό βάρος

Τα άτομα με μικρή διάρκεια ύπνου τείνουν να ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από εκείνα που κάνουν επαρκή ύπνο, κάτι που προκαλείται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και του κινήτρου για άσκηση.

Η μικρή διάρκεια ύπνου είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τρώνε περισσότερες θερμίδες. Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών της όρεξης και πιστεύεται ότι προκαλεί κακή ρύθμιση της. Αυτό περιλαμβάνει υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, την ορμόνη που διεγείρει την όρεξη και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, την ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

Σε μια έρευνα, παιδιά και ενήλικες με μικρή διάρκεια ύπνου ήταν 89% και 55% πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, αντίστοιχα.

Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, ο ποιοτικός ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος.

2. Ο καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα

Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως είναι η γνώση, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα και η απόδοση.

Όλα αυτά επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ύπνου

Σε μια μελέτη, οι ασκούμενοι (γιατροί) με ένα παραδοσιακό πρόγραμμα με παρατεταμένες ώρες εργασίας άνω των 24 ωρών, έκαναν 36% πιο σοβαρά ιατρικά λάθη από ό, τι οι ασκούμενοι σε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε περισσότερο ύπνο.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μικρός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου σε παρόμοιο βαθμό με τη δηλητηρίαση από το αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τις επιδόσεις της μνήμης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. (δες εδώ: 11 tips για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου)

3. Ο καλός ύπνος βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Σε μια έρευνα με παίκτες μπάσκετ, ο μεγαλύτερος ύπνος αποδείχθηκε ότι βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα, την ακρίβεια, τους χρόνους αντίδρασης και την ψυχική ευεξία. Λιγότερη διάρκεια ύπνου έχει επίσης συσχετιστεί με κακή απόδοση άσκησης και λειτουργικό περιορισμό σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Μια μελέτη σε περισσότερες από 2.800 γυναίκες διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με βραδύτερο περπάτημα, χαμηλότερη δύναμη πρόσφυσης και μεγαλύτερη δυσκολία στην εκτέλεση ανεξάρτητων δραστηριοτήτων.

4. Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά πολλούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, χρόνιες παθήσεις και καρδιακές.

Μια ανασκόπηση 15 μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που κοιμούνται 7-8 ώρες τη νύχτα.

5. Ο ύπνος επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Ο κακός ύπνος επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Σε μια μελέτη με υγιείς νεαρούς άνδρες, ο περιορισμός του ύπνου σε 4 ώρες ανά νύχτα για 6 διανυκτερεύσεις στη σειρά προκάλεσε συμπτώματα διαβήτη. Αυτά τα συμπτώματα επιλύθηκαν μετά από μία εβδομάδα που αυξήθηκε ο ύπνος.

Εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ανά νύχτα, έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

6. Ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη

Ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, συνδέονται στενά με την κακή ποιότητα του ύπνου και τις διαταραχές ύπνου. Εκτιμάται ότι το 90% των ατόμων με κατάθλιψη διαμαρτύρονται για την ποιότητα του ύπνου. Ο κακός ύπνος συνδέεται ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Εκείνοι με διαταραχές ύπνου όπως αϋπνία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου αναφέρουν επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. (δες εδώ: Πώς η κηπουρική μειώνει το άγχος και τη θλίψη)

7. Ο ύπνος βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία

Ακόμη και μια μικρή απώλεια ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. (δες εδώ: 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα)

Μια μεγάλη μελέτη 2 εβδομάδων παρακολούθησε την εξέλιξη του κοινού κρυολογήματος αφού έδωσε στους ανθρώπους ρινικές σταγόνες. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες είχαν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κρυολόγημα από εκείνους που κοιμόντουσαν 8 ώρες ή περισσότερο.

Εάν έχεις συχνά κρυολογήματα, η εξασφάλιση 8ωρου ύπνου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη. Η κατανάλωση περισσότερου σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει, δες εδώ: τρόπους αντιμετώπισης με σκόρδο.

8. Ο κακός ύπνος συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή

Η απώλεια ύπνου είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί ανεπιθύμητους δείκτες φλεγμονής και κυτταρικής βλάβης

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί έντονα με τη μακροχρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Μια μελέτη παρατήρησε ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου με νόσο του Crohn είχαν διπλάσιες πιθανότητες υποτροπής από τους ασθενείς που κοιμόντουσαν καλά. Οι ερευνητές προτείνουν ακόμη και αξιολόγηση ύπνου για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων σε άτομα με μακροχρόνια φλεγμονώδη προβλήματα. (δες εδώ: 10 υγιεινές συνταγές με κουρκουμά πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη)

9. Ο ύπνος επηρεάζει τα συναισθήματα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Η απώλεια ύπνου μειώνει την ικανότητά της κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Αρκετές μελέτες το επιβεβαίωσαν με τη χρήση τεστ συναισθηματικής αναγνώρισης προσώπου. Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί είχαν μειωμένη ικανότητα να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις θυμού και ευτυχίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε σημαντικά κοινωνικά στοιχεία και να επεξεργαζόμαστε συναισθηματικές πληροφορίες.

Με πληροφορίες από το healthline.

Διάβασε ακόμη:

Τροφές που σε βοηθάνε να κοιμηθείς

Τρόποι να κοιμηθείς γρήγορα, σε 10, 60, 120 δευτερόλεπτα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα