Πιστεύεις ότι παίρνεις επαρκώς τις 13 απαραίτητες και βασικές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σου για να παραμείνει υγιές;

Δες τι κάνει κάθε βιταμίνη και πώς να πετύχεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μέσω μιας υγιεινής διατροφής.

Οι βασικές βιταμίνες

Οι 13 βασικές βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανσιμός σου είναι οι βιταμίνες A, C, D, E, K και οι βιταμίνες Β: θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), πυροξιδίνη (Β6), βιοτίνη (Β7), φολικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12).

Οι τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες -A, D, E και K- αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος. Οι άλλες εννέα βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές και ως εκ τούτου πρέπει να αναπληρώνονται τακτικά επειδή αφαιρούνται από το σώμα μέσω της ούρησης. Η βιταμίνη Β12 είναι η μόνη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο ήπαρ.

Η πιο γνωστή σου βιταμίνη είναι η C του ανοσοποιητικού και η βιταμίνη D του ήλιου. Όπως βλέπεις υπάρχει και μια σειρά βιταμινών από το σύμπλεγμα Β, οι οποίες είναι για ένα υγιές νευρικό σύστημα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις αρκετές από τις 13 βασικές βιταμίνες είναι να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή από μια ποικιλία τροφίμων.

Εδώ είναι ένας οδηγός για το γιατί χρειάζεσαι την κάθε βιταμίνη και τις καλύτερες πηγές πρόσληψης.

  1. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σώματος και των κυττάρων. Προωθεί επίσης υγιές δέρμα, μαλλιά, νύχια (αυτά τα τρία πηγαίνουν μαζί), ούλα, αδένες, οστά και δόντια. Σε βοηθάει να βλέπεις μέσα στη νύχτα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Δες εδώ: Υγιές δέρμα: 9 τροφές για να το ενισχύσεις και 5 τροφές για μακριά και υγιή μαλλιά

Από πού παίρνεις βιταμίνη Α: Σολομός, άλλα ψάρια κρύου νερού, κρόκοι αυγών, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  1. Βιταμίνη D

Άκρως απαραίτητη και βοηθητική, η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και χτίζει και διατηρεί ισχυρά οστά και δόντια.

Από πού παίρνεις βιταμίνη D: Κύρια πηγή της D είναι η ασφαλής έκθεση σου στον ήλιο. Δεν πρόκειται μόνο για την ηλιοθεραπεία, άφησε απλά ακάλυπτο το δέρμα σου και το πρόσωπο σου όσο πιο πολύ μπορείς τις πρωινές ώρες που είναι ασφαλείς, ώστε να απορροφήσεις αρκετή βιταμίνη D.

Επιπλέον, τη βρίσκεις στο ενισχυμένο γάλα, τα ενισχυμένα ροφήματα σόγιας/ρυζιού, το βούτυρο, τους κρόκους αυγών και τα λιπαρά ψάρια.

Το ξέρεις ότι οι μισοί Έλληνες έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D και δεν το γνωρίζουν; Έλληνας εγώ στη χώρα του ήλιου… κι όμως!

  1. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα λιπαρά οξέα, διατηρεί υγιείς τους μύες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια και χρησιμεύει ως ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Ε: Αυγά, φυτικά έλαια, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ξηροί καρποί, σπόροι, εμπλουτισμένα δημητριακά.

  1. Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη γιατί το σώμα σου τη χρειάζεται για τη σωστή πήξη του αίματος.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Κ: Σπανάκι, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι. Δες εδώ 11 πολύτιμα λαχανικά: Τι περιέχει κάθε φλιτζάνι & Tips για να τα τρως

  1. Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, είναι απαραίτητη βιταμίνη και σημαντική για το σώμα σου. Είναι –θα έλεγα- η πιο διάσημη βιταμίνη.

  • ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων
  • προωθεί την επούλωση πληγών
  • προωθεί την απορρόφηση σιδήρου
  • βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης
  • υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα (15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα)
  • χρησιμεύει ως βασικό αντιοξειδωτικό

Από πού παίρνεις βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χυμοί, πεπόνια, μούρα, πιπεριές, μπρόκολο, πατάτες.

  1. Θειαμίνη (βιταμίνη Β1)

Η βιταμίνη Β1 είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής πέψης, της όρεξης και της σωστής λειτουργίας των νεύρων.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β1: Χοιρινό, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, εμπλουτισμένα δημητριακά, σιτηρά.

  1. Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2)

Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό. Βοηθά επίσης τη λειτουργία των επινεφριδίων, υποστηρίζει την κανονική όραση και βοηθά στη διατήρηση του υγιούς δέρματος.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β2: Ενισχυμένα δημητριακά, σιτηρά, άπαχο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας/ρυζιού, μανιτάρια.

  1. Νιασίνη (Βιταμίνη Β3)

Η βιταμίνη Β3 είναι σημαντική γιατί χρησιμοποιείται για τον μεταβολισμό της ενέργειας και την προώθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης. Σε μεγάλες δόσεις, η βιταμίνη Β3 μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β3: Άπαχα κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά, γάλα, αυγά, όσπρια, εμπλουτισμένα ψωμιά, δημητριακά.

  1. Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5)

Η βιταμίνη Β5 βοηθά στον ενεργειακό μεταβολισμό και ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β5: Η βιταμίνη Β5 έχει την πιο εύκολη σχετικά πρόσληψη. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη Β5.

  1. Πυριδοξίνη (Βιταμίνη Β6)

Η βιταμίνη Β6 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για γενική καλή υγεία. Προωθεί τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την απελευθέρωση ενέργειας. Παίζει επίσης ρόλο στη σωστή λειτουργία των νεύρων και στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β6: Κρέας, ψάρι, πουλερικά, σιτηρά, δημητριακά, μπανάνες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, σόγια.

  1. Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7)

Η βιταμίνη Β7 (επίσης γνωστή ως βιοτίνη) είναι μια βασική βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β7: Κρόκοι αυγών, σόγια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, μαγιά.

  1. Φολικό ή φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9)

Η βιταμίνη Β9 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εγκύους.

Χρειάζεσαι βιταμίνη Β9 για να φτιάξεις DNA, RNA, ερυθρά αιμοσφαίρια και να συνθέσεις ορισμένα αμινοξέα. Είναι τόσο σημαντική για τις έγκυες γυναίκες, επειδή βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β9: Συκώτι, μαγιά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, χυμό πορτοκάλι, εμπλουτισμένο αλεύρι, αβοκάντο, όσπρια.

Το ήξερες ότι το αβοκάντο έχει το σχήμα της εγκυμονούσας μήτρας, έχει κι αυτό γεμάτη κοιλίτσα, κάνει κι αυτό να ωριμάσει 9 μήνες και η πρόσληψη του βοηθάει πολύ τις έγκυες; Δες εδώ 9 παράξενα για το αβοκάντο.

  1. Κοβαλαμίνη (Βιταμίνη Β12)

Η Β12 είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια, DNA, RNA και μυελίνη για νευρικές ίνες.

Από πού παίρνεις βιταμίνη Β12: Όλα τα ζωικά προϊόντα, βρίσκεται μονάχα εκεί.

#ΝαΣεΦροντιζεις

Με πληροφορίες από το Reader’ Digest

Διάβασε ακόμη: Οι 15 πιο πολύτιμες τροφές, αναγκαίες για την υγιεινή διατροφή μας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα