Πυρκαγιά: Τι πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς
Ένας πλήρης οδηγός με γνώσεις που επιβάλλεται να έχουμε όλοι
Χαλκιδική 2006. Μια μονοήμερη εκδρομή και ένα μπάνιο στο Παλιούρι καταλήγει σε περιπέτεια. Το απόγευμα της 21ης Αυγούστου 2006 ξεκινάει πυρκαγιά σε δασική ύλη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Η φωτιά γρήγορα εξαπλώνεται σε όλο το πρώτο πόδι και όσοι βρισκόμαστε εκεί, έστω ως επισκέπτες ζούμε δραματικές στιγμές, εγκλωβισμένοι και περικυκλωμένοι από φλόγες που ξεπηδάνε από παντού εξαιτίας του πευκοδάσους της Κασσάνδρας.
Η φωτιά καίει επί 4 μέρες και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής χάνει ένα αιωνόβιο δάσος 60.000 στρεμμάτων, ενώ μετράμε 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής και την καταστροφή πολλών περιουσιών.
Όχι! Δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα ζήσω τον πύρινο εφιάλτη. Κάτοικος Θεσσαλονίκης τότε, θεωρούσα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε όσους ζουν μέσα στο δάσος.
Και όχι! Δεν ήμουν προετοιμασμένη. Εννοώ, είχα κάποιες βασικές γνώσεις τις οποίες εύστοχα χρησιμοποίησα την κρίσιμη στιγμή, αλλά έκανα και λάθη που ευτυχώς δε μου στοίχισαν.
Αλήθεια γιατί είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση σεισμού από παιδιά ενώ δεν έχουμε λάβει ανάλογη εκπαίδευση για την περίπτωση πυρκαγιάς;
Επειδή κακά τα ψέματα, η σωστή προετοιμασία για μια τέτοια επικίνδυνη περίσταση γίνεται όταν είσαι ασφαλής και ψύχραιμος μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού σου και όχι την ώρα που θα σε βρει το κακό.
Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε στην περίπτωση πυρκαγιάς;
Οι πρώτες ενέργειες όταν αντιληφθώ την πυρκαγιά
Το πρώτο πράγμα που έχω στον νου μου είναι ότι ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου από τη στιγμή που θα αντιληφθώ την ύπαρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φτάσει στο σημείο να με απειλεί είναι ελάχιστος.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι συνήθως αρκούν λιγότερο από 5 λεπτά για να φτάσει η φωτιά στο σημείο να μας εγκλωβίσει.
Μόλις λοιπόν καταλάβω ότι σε μακρινή απόσταση βρίσκεται μια πυρκαγιά κάνω τις εξής ενέργειες:
- Ειδοποιώ άμεσα τις αρχές καλώντας την Πυροσβεστική στο 199 ή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο 112.
- Αξιολογώ την απόσταση στην οποία βρίσκεται η φωτιά και δεν αδιαφορώ.
- Φεύγω όταν είναι εφικτό προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος, δηλαδή έχοντας τον άνεμο να με χτυπά στο πρόσωπο.
- Κινούμαι πάντα προς χαμηλότερο υψόμετρο, επειδή ο ζεστός αέρας της φωτιάς κινείται πάντα προς τα πάνω.
- Έχω πάντα στον νου μου ότι τα πεύκα είναι πολύ επικίνδυνα. Οι πευκοβελόνες αρπάζουν αμέσως, το ρετσίνι και ο ξηρός κορμός καίγονται ταχύτατα, ενώ τα φλεγόμενα κουκουνάρια πετάγονται σε πολύ μεγάλη απόσταση.
- Το αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο. Σε περίπτωση που το πλησιάσει η φωτιά, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των καυσίμων και απανωτές εκρήξεις. Χρησιμοποιώ την προστασία του μόνο όσο η φωτιά βρίσκεται μακριά.
Αν βρεθείς κοντά στη φωτιά
- Δέσε τα μαλλιά σου αν είναι μακριά και αφαίρεσε οτιδήποτε μεταλλικό από το σώμα σου, επειδή θα αρχίσει να καίει και θα πάθεις έγκαυμα.
- Αν έχεις ρούχα που καλύπτουν το σώμα σου, φόρεσέ τα. Ένα βαμβακερό πουκάμισο, ένα τζιν και αθλητικά παπούτσια είναι ιδανικά. Βρέξε τα ρούχα και το σώμα σου και τοποθέτησε μια βρεγμένη πετσέτα γύρω από τον λαιμό σου για να μπορείς να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη σου.
Το γυμνό δέρμα τραυματίζεται εύκολα από τις κάφτρες που πετάγονται και καίγεται, ενώ όταν είναι καλυμμένο με βρεγμένο ύφασμα δεν καίγεται. - Αν υπάρχει θάλασσα κατευθύνεσαι προς τα εκεί. Πάντα κατεβαίνεις, δεν ανεβαίνεις ποτέ σε μια πυρκαγιά. Η φωτιά συνήθως ανηφορίζει και τρέχει πολύ πιο γρήγορα στην ανηφόρα. Μια κλίση 10 μοιρών διπλασιάζει την ταχύτητά της.
- Μην προσπαθήσεις να τρέξεις πιο γρήγορα από τη φωτιά. Είναι απλά αδύνατον. Η φωτιά τρέχει πιο γρήγορα από τον πιο γρήγορο δρομέα.
- Αν σε φτάσει η φωτιά και δίπλα σου υπάρχει καμένη περιοχή πέρνα από τα καμένα.
- Χρησιμοποίησε το screen ηλιοπροστασίας του αυτοκινήτου. Δεν καίγεται, οπότε πάρτο μαζί σου και τυλίξου με αυτό αν χρειαστεί.
- Έχε πάντα στο αυτοκίνητο νερό, μια κουβέρτα και μάσκα N95.
Μοιράσου αυτές τις συμβουλές με τους οικείους σου και μίλησε στα παιδιά σου για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την προστασία της κατοικίας μας και την πρόληψη που θα σώσει το σπίτι μας αν αυτό βρεθεί κοντά σε φωτιά, αναλύοντας πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ποτέ.
Διάβασε ακόμη: 11 απαγορευμένα μέρη που δεν μπορείς να επισκεφτείς
Ακολούθησε μας και στο Instagram