Η ελαιοκομία δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά είναι υπερμαραθώνιος που απαιτεί αντοχές…”,
δήλωσε ο ελαιοπαραγωγός από την Λακωνία, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ που ελάχιστοι στον κόσμο έχουν.
Τα ελαιόλαδα και οι ελιές του που προέρχονται από τους βιολογικούς ελαιώνες του, έχουν βραβευτεί 135 φορές στους περισσότερους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας και ποιότητας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το ελαιόλαδο του αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία του! Μιλάμε για μια παγκόσμια κατάταξη που για να αναδειχθείς στην κορυφή της, πρέπει να βραβευτείς στους περισσότερους από τους 31 διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου που διεξάγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Είναι γνωστή πια από ειδικούς και μελετητές, η αξία και η ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και των ελληνικών ελιών, έναντι των Μεσογειακών ανταγωνιστών. Στην περίπτωση του Σπαρτιάτη ελαιοπαραγωγού, προστίθεται στα δύο εθνικά μας προϊόντα και το πάθος για προσήλωση στο αγνό, το αυθεντικό, το καλύτερο.
Ο κ. Σακελλαρόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Κατέχετε ένα μοναδικό ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό. 135 βραβεία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου σε όλον τον κόσμο. Ποια συστατικά κάνουν την διαφορά;
“Αυτά που κάνουν τη διαφορά συνοψίζονται ταυτόχρονα σε μία λέξη και μία έννοια: πάθος”
“Πάθος για υψηλή ποιότητα, πάθος για καινοτομία και μοναδικότητα με επιστημονική παρακολούθηση, πάθος για ιδιαίτερους γαστρονομικούς συνδυασμούς, με πλουραλισμό γευστικών χαρακτηριστικών που να έχει την υπογραφή και την ταυτότητα των βιολογικών “ελαιώνων Σακελλαρόπουλου” από την Ελλάδα και την Σπάρτη Λακωνίας. Εδώ και 28 χρόνια, χωρίς παρέκκλιση, κάναμε τη διαφορά που μας οδήγησε στην τιμητική κατάκτηση των 135 διεθνών βραβείων”.
Πιστεύετε ότι το “μπουκέτο” βιολογικό ελαιόλαδο-ελιές συν αρώματα ελληνικής γης (αρωματικά φυτά, άνθη και φρούτα) είναι ακαταμάχητο και μας δείχνει τον δρόμο του αύριο ή απλώς πέτυχε;
“Απόλυτα το πιστεύω και το εφαρμόζω εξ αρχής. Αυτό το ακαταμάχητο μπουκέτο, δεν είναι τυχαίο και δεν πέτυχε απλώς, αλλά αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας. Ο τόπος μας, η Σπάρτη Λακωνίας δεν είναι τυχαία επιλογή. Ο άριστος συνδυασμός του μικροκλίματος, της χλωρίδας και της πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προσδίδει στα βιολογικά μας ελαιοπροϊόντα μοναδικότητα με πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης και σπάνιας ποιότητας, που τα κατατάσσουν στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως”.
Πού βρίσκεται το μέλλον του ελαιολάδου και των ελιών: Στην τροφή ως απαραίτητα συστατικά της μεσογειακής διατροφής ή ως λειτουργικά τρόφιμα πλούσια σε φαινόλες κι άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία;
“Βρίσκεται στην συνέργεια και των δύο περιπτώσεων. Είναι βέβαιο ότι το ελαιόλαδο και οι ελιές, είναι τα βασικά συστατικά της «μεσογειακής διατροφής», ενός τεράστιου και δημοφιλούς brand name, που τα τελευταία χρόνια γίνεται επίκαιρο ξανά σε μελέτες γνωστών πανεπιστημίων. Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι τρόφιμα που πέρα από την γεύση και την υψηλή ποιότητά τους, μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας με την ημερήσια κατανάλωσή τους, λόγω της επιστημονικά αποδεδειγμένης περιεκτικότητας τους σε ωφέλιμα συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες”.
Με τόσους διαγωνισμούς που έχετε συμμετάσχει νιώθετε και “πρεσβευτής” της Ελλάδας για την ελιά και το ελαιόλαδο;
“Δεν διεκδικώ κανένα τίτλο. Βιώνω και νιώθω μεγάλη χαρά όταν η Ελλάδα ως χώρα και το brand,”Ελληνικό ελαιόλαδο και Ελληνικές επιτραπέζιες ελιές”, κατακτά μεγάλα διεθνή βραβεία αλλά και τη θέση που τους αξίζουν, σε όλους τους παγκόσμιους διαγωνισμούς, από οποιονδήποτε Έλληνα παραγωγό και αν προέρχονται”.
Ποιος είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος του ελληνικού ελαιολάδου και των ελληνικών ελιών στο εξωτερικό;
“Ο διεθνής ανταγωνισμός σε γενικές γραμμές είναι πλέον τεράστιος σε μέγεθος. Μιλάμε για χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιότητας όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι Η.Π.Α, η Αργεντινή, η Χιλή, η Ιαπωνία και πολλές άλλες”.
Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων που μπαίνουν κάθε χρόνο στην ελαιοκομία. Τι θα τους συμβουλεύατε;
“Αυτοί που θα ασχοληθούν με την ελαιοκομία πρέπει να κοπιάσουν. Να αγαπήσουν αυτό που κάνουν, σεβόμενοι το ιερό δέντρο της ελιάς και την Ελληνική ελαιοκομία. Η ελαιοκομία δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας υπερμαραθώνιος, με πολλές και δύσβατες διαδρομές, με δύσκολες στιγμές που απαιτεί αντοχές και απαιτεί ταπεινότητα χωρίς υπερβολές”.
“Θα πρέπει να επιμορφωθούν σε βάθος πριν ξεκινήσουν, να αποκτήσουν γνώση, να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν και να διδαχθούν από τα λάθη τους, βάζοντας την δική τους έμπνευση και ταυτότητα σε ότι κάνουν, διαδίδοντας σε όλο τον κόσμο το brand name “Ελληνικό ελαιόλαδο και Ελληνικές επιτραπέζιες ελιές”.
Πηγή: amna.gr
Διάβασε ακόμη: Το μικρό δεντράκι ελιάς της “PlantBox” γυρίζει τον κόσμο