Οι χειμερινές εκπτώσεις κάθε χρόνο, ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και κρατάνε μέχρι τέλη του Φεβρουαρίου.
Φέτος οι εκπτώσεις ξεκινάνε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.
Οι ημερομηνίες των εκπτώσεων είναι κατά βάση οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχει μια μικρή απόκλιση μιας ή δυο ημερών. Οι επίσημες περίοδοι των εκπτώσεων μέσα στο έτος είναι τέσσερις: δύο χειμερινές και δύο καλοκαιρινές. Επίσης, κάποιες Κυριακές μέσα στο έτος τα καταστήματα είναι ανοιχτά.
Ποια είναι η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων;
Κυριακή 19 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα της χώρας μας με ωράριο λειτουργίας 11 π.μ. – 6 μ.μ.
Τι πρέπει να προσέξεις στις εκπτώσεις;
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους για να αποφεύγουν τις πιθανές παγίδες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους τους καταναλωτές:
1. Δεν πρέπει να μπερδεύονται οι εκπτώσεις με τις προσφορές. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν και η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής.
2. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα. Μπορεί να αρνηθούν την αλλαγή μόνο αν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και ενώ το γνώριζε ο καταναλωτής.
3. Πρέπει να υπάρχει πινακίδα για τους καταναλωτές σε ορατά σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, που θα αναγράφει το ποσοστό των εκπτώσεων. Αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, θα προσέχεις πάντα να αναγράφεται η αρχική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας, με καρτελάκι επάνω του, και η νέα μειωμένη τιμή του.
4. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφημίσεις.
5. Πριν από τις εκπτώσεις κάνε τη βόλτα σου στην αγορά, ώστε να γνωρίζεις ήδη τις αρχικές τιμές των προϊόντων που σε ενδιαφέρουν.
6. Προγραμμάτισε τις αγορές σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου, ώστε να αποφύγεις την υπερκατανάλωση.
7. Είναι πολύ χρήσιμο να κάνεις μια έρευνα αγοράς για να συγκρίνεις τιμές.
8. Ζήτησε απόδειξη σε κάθε αγορά σου.
9. Θα πρέπει να προσέξεις τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων για να προσελκύσουν κόσμο, ενώ μέσα στο κατάστημα υπάρχουν μικρότερα ποσοστά.
10. Να ελέγχεις πάντα την ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος.
11. Όταν αγοράζεις με πιστωτική ή με δόσεις, έλεγξε καλά τους όρους.
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα