Τα τροπικά δάση -κοινώς ζούγκλες- υπάρχουν στη Γη για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που αποτελούνται από ψηλά, πλατύφυλλα, αειθαλή δέντρα, σχηματίζοντας ένα φυλλώδη θόλο πάνω από το δάπεδο του δάσους. Συνήθως βρίσκονται στις υγρές περιοχές γύρω από τον Ισημερινό και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Βρίσκονται στην Ασία, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, Μεξικό και σε νησιά του Ειρηνικού, ενώ το πιο γνωστό τροπικό δάσος είναι ο Αμαζόνιος.
Τα χαρακτηριστικά των τροπικών δασών
Η μέση μηνιαία θερμοκρασία σε ένα τροπικό δάσος, υπερβαίνει τους 18 °C (από 21 °C έως 45 °C) κατά τη διάρκεια όλων των μηνών του έτους, ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλή βροχόπτωση. Αυτό συχνά οδηγεί σε φτωχά εδάφη, λόγω έκπλυσης των διαλυτών θρεπτικών ουσιών. Το τροπικό δάσος συνδυάζει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγρια βλάστηση και ζωή. Τα δέντρα του ξεπερνούν σε ύψος τα 50 μέτρα και τα επίφυτα (ορχιδέες, βρύα, και λειχήνες) βρίσκονται σε αφθονία. Ελάχιστο ηλιακό φως φθάνει ως την επιφάνεια, ενώ οι εποχές δεν έχουν το νόημα που έχουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Τα τροπικά δάση συχνά αποκαλούνται «οι πνεύμονες της Γης» , ωστόσο δε στηρίζεται επιστημονικά αυτό επειδή παρέχουν ουσιαστικά ουδέτερο οξυγόνο, με ελάχιστη ή καμία καθαρή παραγωγή οξυγόνου.
Ποια ζώα κατοικούν στα τροπικά δάση
- Αετός
- Γιγάντιος Μυρμηγκοφάγος
- Αντιλόπη
- Βατράχια δέντρων
- Γατόπαρδος
- Γιγάντιος Μυρμηγκοφάγος
- Γορίλας
- Ελέφαντας(Ασιάτικος Ελέφαντας)
- Ζέβρα
- Ιαγουάρος
- Ιπποπόταμος
- Καμηλοπάρδαλη
- Λεοπάρδαλη
- Λιοντάρι
- Νυχτερίδα
- Ουρακοτάγκος
- Πούμα
- Ρινόκερος(μαύρος, λευκός, κινέζικος & ρινόκερος της Ιάβας)
- Τίγρη
- Χιμπατζής
- Τουκάν
- διάφορα έντομα
Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα τροπικά δάση
Τα τροπικά δάση φιλοξενούν περισσότερα είδη σε όλο τον κόσμο από όλα τα άλλα βιοσυστήματα . Περίπου το 80% των γνωστών βιοποικιλοτήτων του πλανήτη μπορεί να βρεθεί σε ένα τροπικό δάσος.
Από τα τροπικά δάση εξαρτάται το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε!
Από τα τροπικά δάση εξαρτάται το γλυκό νερό που πίνουμε!
- Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα
- Σταθεροποιούν τα κλιματικά πρότυπα
- Φιλοξενούν τα μισά φυτικά και ζωικά είδη του κόσμου
Περισσότερα από τα 2/3 των φυτικών ειδών στον κόσμο βρίσκονται στα τροπικά δάση, τα οποία ζούνε σε ένα ζεστό υγρό περιβάλλον και παρέχουν καταφύγιο και τροφή για τα ζώα.
Τα 5 στρώματα του τροπικού δάσους
Το τροπικό δάσος είναι χωρισμένο σε 5 διαφορετικά στρώματα, όπου το καθένα έχει διαφορετικά φυτά και ζώα, προσαρμοσμένα για τη ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή.
1. Το στρώμα του εδάφους
2. Το στρώμα των θάμνων
Το στρώμα των θάμνων και το στρώμα του εδάφους είναι πολύ σκοτεινά, με αποτέλεσμα λίγα φυτά να αναπτύσσονται εκεί. Το φωτεινό περιβάλλον είναι τυπικό περιβάλλον σκιάς με πολύ χαμηλές εντάσεις φωτός. Ο ρυθμός αποδόμησης των οργανικών υπολειμμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ένα φύλλο που μπορεί να πάρει ένα έτος για να αποσυνδεθεί σε ένα κανονικό κλίμα, θα εξαφανιστεί σε 6 εβδομάδες εδώ. Γιγάντιοι Μυρμηγκοφάγοι ζουν σε αυτό το επίπεδο.
3. Το υπόροφο στρώμα
Η χαμόκλαδα ή το υπόροφο στρώμα σε ένα τροπικό δάσος δεν έχει αρκετό ηλιακό φως και αποτελείται από σκιανθεκτικούς θάμνους, βότανα, φτέρες, μικρά δέντρα, και μεγάλα ξυλώδη αμπέλια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα για να συλλάβουν το φως του ήλιου. Πολλά ζώα ζουν σε αυτό το στρώμα όπως τζάγκουαρ, βατράχια δέντρων με κόκκινα μάτια και λεοπαρδάλεις, ενώ υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση εντόμων.
Οι φυλλώδης κορυφές των ψηλών δέντρων, αποτελούν τον υποόροφο.
4. Το στρώμα του θόλου
Ο θόλος είναι το κύριο στρώμα του δάσους και αποτελεί μια στέγη πάνω από τα δύο εναπομείναντα στρώματα. Τα περισσότερα δέντρα έχουν ομαλή κόμη, οβάλ φύλλα που έρχονται σε ένα σημείο, ενώ ψηλότερα δέντρα, που ονομάζονται emergents, μπορούν να αυξηθούν πάνω από το θόλο. Είναι ένας λαβύρινθος από φύλλα και κλαδιά. Πολλά ζώα ζουν εκεί (όπως φίδια πτηνά toucan και βάτραχοι δέντρων), αφού η τροφή είναι άφθονη.
5. Το αναδυόμενο στρώμα
Μόνο το αναδυόμενο στρώμα είναι μοναδικό για τα τροπικά δάση, ενώ τα άλλα βρίσκονται επίσης σε εύκρατα δάση. Το αναδυόμενο στρώμα περιέχει μόνο λίγα μεγάλα δέντρα που αναπτύσσονται πάνω από το στρώμα του θόλου, ενώ κατοικούν σε αυτό το στρώμα αετοί, πεταλούδες, νυχτερίδες και ορισμένοι πίθηκοι.
Η 22α Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών, ως μια συνεργατική προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της δράσης σχετικά με την προστασία των τροπικών δασών του κόσμου.
Ωστόσο, κάθε λεπτό, χάνονται εκτάσεις τροπικών δασών που ισοδυναμούν με 40 ποδοσφαιρικά γήπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα του πλανήτη Γη και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων. Η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. Οι φυσικές λύσεις για το κλίμα, όπως η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά το 1/3.
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα