Πολλές φορές η συντήρηση ενός καλού και περιποιημένου κήπου, απαιτεί αρκετή δουλειά. Με μερικές συμβουλές κηπουρικής όμως, μπορείς να κερδίσεις χρόνο και προσπάθεια αλλά και χρήμα.

Η κηπουρική βελτιώνει την γενική υγεία και ευεξία μας, σύμφωνα και με πολλές έρευνες, ενώ έχει έναν μοναδικό τρόπο να μειώνει το άγχος και τη θλίψη. Δε χρειάζεται να είσαι κηπουρός για να φτιάξεις έναν πετυχημένο κήπο, ξεκίνα με 4 απλά βασικά βήματα.

18 συμβουλές κηπουρικής

1. Ξεκίνησε τον κήπο σου με καλό χώμα

Ρίξε λίπασμα, κοπριά ή αποξηραμένα τύρφη για καλά σημεία φύτευσης, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το τροποποιημένο έδαφος είναι ελαφρύτερο, αποστραγγίζεται καλά, διευκολύνει το βοτάνισμα και επιτρέπει στις ρίζες να εγκατασταθούν πιο γρήγορα.

2. Μείωσε το μέγεθος του γκαζόν σου

Μία από τις καλύτερες συμβουλές κηπουρικής για μεγαλύτερη ευκολία, είναι να συρρικνωθεί το μέγεθος του γκαζόν σου. Θα εκπλαγείς με το πόσο χρόνο θα εξοικονομήσεις στις δουλειές του γκαζόν, απλώς μειώνοντας τις καλυμμένες με γρασίδι περιοχές στην αυλή σου. Συνδύασε δέντρα, θάμνους, ογκόλιθους και διακοσμητικά στρώματα.

3. Κράτησε πρακτικά τα εργαλεία κήπου

Αποθήκευσε ένα εφεδρικό σετ εργαλείων χειρός και σπάγκο κήπου σε ένα αδιάβροχο δοχείο στον κήπο σου. Με αυτόν τον τρόπο, όταν εντοπίζεις ζιζάνια, σπασμένα καλάμια ή έναν βλαστό που χρειάζεται δέσιμο, δεν θα χρειαστεί να τρέξεις στο γκαράζ ή στο υπόστεγο για προμήθειες.

4. Χρησιμοποίησε γλάστρες

Φύτεψε τα πολυετή φυτά που αγαπούν τη σκιά και τους συμπαγείς θάμνους σε δοχεία/γλάστρες κατάλληλου μεγέθους. Έτσι θα τα παρέχεις το τέλειο σημείο που απαιτούν για μια υγιή ανάπτυξη. Ρύθμισε τα σε βάσεις σε διαφορετικά ύψη, ενώ μπορείς να προσθέσεις και απλές πράσινες γλάστρες που αναμιγνύονται στο όλο σκηνικό. Πώς φυτεύουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα

5. Πάρε ιδέες από τον κήπο του γείτονά

Όταν περπατάς και συναντάς ωραίους κήπους, σημείωσε ενδιαφέροντα φυτά και συνδυασμούς φυτών. Γράψε τα και πάρε τη λίστα μαζί σου στο φυτώριο.

6. Έξυπνο λίπασμα – όχι δύσκολο

Θρέψε τον κήπο και τις γλάστρες σου με λιπάσματα που συνεχίζουν να τρέφουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να λιπαίνεις τόσο συχνά.

7. Κλάδεψε τα αειθαλή φυτά αργότερα

Περίμενε να κλαδέψεις τα αειθαλή φυτά σου αργότερα στη σεζόν, μόλις παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της νέας τους ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, δεν θα χρειαστεί να τα κλαδέψεις ξανά μέχρι το επόμενο έτος.

8. Πρόσθεσε φρέσκο στρώμα στον κήπο σου κάθε χρόνο

Ένα στρώμα (5 εκ.) προστατεύει τη βλάστηση από τα ζιζάνια και βοηθά το έδαφος να συγκρατεί νερό, οπότε θα βοτανίζεις και θα ποτίζεις λιγότερο συχνά.

9. Διαίρεσε τα φυτά σου

Μπορείς να διαιρέσεις και να φυτέψεις και σε άλλες τοποθεσίες μερικά φυτά. Δες πώς και γιατί κάνουμε διαίρεση φυτών.

10. Χρησιμοποίησε πολύχρωμα εργαλεία κήπου

Μη σπαταλάς χρόνο αναζητώντας εργαλεία κήπου που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Αγόρασε μυστρί, καλλιεργητές, πιρούνια και κλαδέματα με λαμπερές κόκκινες ή πορτοκαλί λαβές, ώστε να μπορείς να τα εντοπίζεις γρήγορα μέσα στο πράσινο. Αυτές οι ιδέες έξυπνης αποθήκευσης θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα εργαλεία κήπου σου οργανωμένα. Φυσικά, φτιάξε και δικές σου ιδέες, ειδικά για τα εργαλεία που χρησιμοποιείς περισσότερο.

11. Φύτεψε τα βρώσιμα φυτά κοντά σου

Φύτεψε λαχανικά και βότανα κοντά στην πόρτα σου. Έτσι θα τα βλέπεις συχνά, θα θυμάσαι να τα κρατάς ποτισμένα και βέβαια θα είναι κοντά σου όταν τα χρειάζεσαι στη μαγειρική. Δες εδώ πώς ξεκινάμε έναν λαχανόκηπο και σε ποιες ποσότητες και πώς να φτιάξεις μεσογειακό κήπο με ελληνικά βότανα.

12. Συντήρησε τα εργαλεία κηπουρικής

Κράτα τα εργαλεία σου καθαρά και αιχμηρά – έτσι θα διαρκέσουν περισσότερο και θα λειτουργούν καλύτερα στον κήπο. Φρόντισε τις αρθρώσεις σου με χαλάκια στα γόνατα ή επιγονατίδες.

13. Κάνε απογραφή του κήπου σου

Δημιούργησε μια λίστα με τα πρόσφατα προστιθέμενα φυτά και τις τοποθεσίες τους – αυτό θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τι φύτεψες και πού, ώστε να ξέρεις το τέλειο σημείο για το κάθε φυτό σου. Φτιάξε χειροποίητες ετικέτες για τα φυτά σου και κράτα πληροφορίες μαζί με το βιβλίο κηπουρικής, ώστε να διατηρήσεις όλες τις συμβουλές κηπουρικής και τις πληροφορίες φύτευσης σε ένα σημείο.

14. Επένδυσε σε εγγενή φυτά

Προμηθεύσου με βελτιωμένες ποικιλίες φυτών και γρασιδιών που είναι εγγενείς στην περιοχή σου. Έτσι θα ευδοκιμήσουν με πολύ λίγη φροντίδα και είναι πιθανό να είναι τα καλύτερα φυτά στον κήπο σου!

15. Σκάψε μια φορά – φύτεψε πολλά

Όταν έχεις μια σακούλα παράδειγμα με τουλίπες ή βολβούς κρίνου για να φυτέψεις, σκάψε μια μεγάλη απλή τρύπα φύτευσης αντί για πολλές μικρότερες τρύπες.

16. Προετοιμάσου

Στην αρχή της σεζόν εφοδιάσου με προμήθειες κηπουρικής, για να εξαλείψεις τις κηπευτικές ανάγκες και απαιτήσεις στις πολυάσχολες μέρες της κηπουρικής σου.

17. Παρατήρησε τον κήπο σου

Περπάτησε καθημερινά στον κήπο της αυλής σου ή παρατήρησε τον κήπο του μπαλκονιού σου και έλεγξε τα φυτά σου για παράσιτα και ασθένειες. Όσο πιο γρήγορα εντοπίσεις ένα πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να λάβεις θεραπευτικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη εργασία αργότερα και πιθανά οικονομικά οφέλη.

18. Φτιάξε κήπο με ανακυκλώσιμα υλικά

Χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξεις γλάστρες και μια διαφορετική διακόσμηση. Αυτό θα σου δώσει οικονομικό κέρδος, ενώ θα γίνεις πιο δημιουργικός και χαρούμενος. Πάρε ιδέες από εδώ.

Κράτησε τις συμβουλές κηπουρικής γιατί θα σου χρειαστούν.

Η τέχνη του κήπου συνδυάζει άψογα τη φύση με τη σύνθεση. Πάρε ιδέες για να βάλεις προσωπικότητα στον κήπο σου.

Καλή επιτυχία!

#ΑγαπηΓιαΔημιουργια

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα