Το να φυτέψεις αρωματικά φυτά και βότανα στη γλάστρα είναι σίγουρα μία εναλλακτική ιδέα αντί του κήπου. Και βέβαια, πολύ συνηθισμένη και διαδεδομένη.
Γιατί να φυτέψεις βότανα στη γλάστρα;
Οι λόγοι είναι πολλοί…
- Πρώτος και κύριος λόγος είναι να μην έχεις αυλή και να ζεις σε διαμέρισμα, αλλά να θέλεις να καλλιεργήσεις φρέσκα βότανα
- Μπορεί να έχεις περιορισμένο χώρο στον κήπο σου
- Πολλές φορές τα ευαίσθητα φυτά φυτεύονται στη γλάστρα
- Μπορεί να έχεις φτωχές εδαφολογικές συνθήκες
- Είναι πιθανό να θέλεις να παρατείνεις την καλλιεργητική περίοδο
- Καλλωπιστικοί λόγοι – Είναι μια όμορφη εικόνα αυτή που δίνουν τα φυτά στις γλάστρες, σε κάποιο μπαλκόνι ή σε τραπεζάκι ή και σε εσωτερικό χώρο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι
- Θα αλλάζεις τοποθεσίες ανάλογα με το διακοσμητικό σου γούστο
- Φυσικά, οι καιρικές συνθήκες είναι ένας λόγος να προστατεύσεις τα φυτά σου και να τα μετακινείς σύμφωνα με τις ανάγκες τους
- Μπορεί να θέλεις να διατηρείς τα βότανα κοντά στην κουζίνα σου για άμεση και εύκολη χρήση στη μαγειρική σου
- Και επιπλέον, να έχεις υπέροχες μυρωδιές κοντά σου
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, τα περισσότερα βότανα είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια σε γλάστρα και μπορούν να υπάρχουν οπουδήποτε, εφόσον τους δοθεί η σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός, νερού και καλού εδάφους.
Διάλεξε τη γλάστρα
Ανάλογα με το πόσο διαθέσιμο χώρο διαθέτεις και αν σκοπεύεις να διατηρήσεις τα βότανα σου μέσα ή έξω, αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της γλάστρας. Τα βότανα αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε τύπο γλάστρας (πλαστικό, ξύλο, μέταλλο), εφόσον έχει καλή αποστράγγιση. Αν δεν χρησιμοποιήσεις μία γλάστρα παραδοσιακού στυλ, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει μερικές τρύπες στο κατώτατο σημείο για αποστράγγιση και ότι παρέχεις μια πλάκα απόσταξης (πιατάκι), εάν την κρατάς σε κλειστό χώρο.
Τα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν χωριστά σε μεμονωμένες γλάστρες ή μπορείς να φυτέψεις αρκετές διαφορετικές ποικιλίες σε μία γλάστρα, με βότανα που μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί. Θα προσέξεις βέβαια, να μη γεμίσεις τη γλάστρα πέρα από το κανονικό, έτσι ώστε κάθε φυτό να έχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και να φτάσει στο μέγιστο δυνατό.
Μερικά βότανα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά μεγάλα στην ωριμότητα. Βεβαιώσου ότι ταιριάζει το βότανο με την αντίστοιχη γλάστρα σε μέγεθος. Πριν προσθέσεις το χώμα, φτιάξε ένα στρώμα από πετρώματα ή χαλίκια στο κάτω μέρος για να βοηθήσεις στη διαδικασία αποστράγγισης. Χρησιμοποίησε ένα μείγμα εδάφους καλής ποιότητας για να γεμίσεις τη γλάστρα σε απόσταση 5 εκ. από την κορυφή, για να έχεις αρκετό χώρο για πότισμα.
Λίγα βότανα απαιτούν μεγάλη ποσότητα γονιμοποίησης, αλλά σχεδόν όλα θα απαιτήσουν κάποιο λίπασμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ειδικά εάν φυλάσσονται σε γλάστρες.
Κράτησε τα βότανα στη γλάστρα καλά ποτισμένα, καθώς θα στεγνώσουν πιο γρήγορα από αυτά που έχουν φυτευτεί απευθείας στον κήπο. Να θυμάσαι ότι καλό πότισμα δε σημαίνει το μούλιασμα του χώματος, γιατί έτσι οι ρίζες και το φυτό θα σαπίσουν.
Παράταση της ζωής του φυτού
Αφαιρώντας μερικά βότανα από το έδαφος στις αρχές του φθινοπώρου, μπορείς να παρατείνεις τον κύκλο ζωής τους και να έχεις φρέσκα βότανα που αναπτύσσονται στο μπαλκόνι ή το περβάζι σου όλο το χειμώνα. Ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο και ο κόλιανδρος λειτουργούν καλά όταν τα αναπαράγεις σε γλάστρα και τα κρατάς σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία.
Μην ξεχνάς να προσέχεις πάντα τα επεμβατικά φυτά όπως είναι η μέντα. Τέτοιου είδους φυτά θα πρέπει να φυτεύονται και να αναπτύσσονται μόνα τους γιατί έχουν την τάση να απλώνονται γύρω και πάνω στα άλλα φυτά. Τα επεμβατικά φυτά είναι δύσκολα γιατί ακόμη και μόνα τους στη γλάστρα, θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στην περιοχή που τους περιβάλλει.
Μερικές καλές επιλογές βοτάνων θα ήταν:
- Ρίγανη
- Βασιλικός
- Λουΐζα/λεμονόχορτο
- Θυμάρι
- Σγουρός μαϊντανός
- Σχοινόπρασο
- Δεντρολίβανο – το οποίο μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο και πυκνό
Βότανα στη γλάστρα τοποθετημένα στον κήπο
Μπορείς να φυτέψεις στη γλάστρα τα πιο ευαίσθητα βότανα και να τα τοποθετήσεις στον κήπο σου. Όχι μόνο θα είναι ευκολότερο να τα μεταφέρεις μέσα στους χειμερινούς μήνες, αλλά θα δώσει στον κήπο σου μια πιο ενδιαφέρουσα και όμορφη εμφάνιση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Η καλλιέργεια βοτάνων στις γλάστρες είναι ένας τρόπος επιβράβευσης και διασκέδασης για να είσαι βέβαιος ότι έχεις πολλά και καλά πράγματα γύρω σου, ακριβώς όταν τα χρειάζεσαι.
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα