Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το πώς η κηπουρική μειώνει το άγχος και τις καταστάσεις θλίψης και πώς γίνεται το gardening therapy. Σήμερα θα δούμε πώς η κηπουρική βελτιώνει την υγεία και την ευεξία μας σε συνολικό επίπεδο. Πρόσεξε κάτι… η έρευνα που θα δούμε παρακάτω, τονίζει τη σημαντικότητα της κηπουρικής συγκεκριμένα και όχι απλά και μόνο του να έχεις ένα κήπο. Έχει διαφορά το να είσαι ενεργός κηπουρός στον κήπο σου από το να είσαι απλά χρήστης του.
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για κάτι συναρπαστικό… το ότι υπάρχει φυσικό αντικαταθλιπτικό στο χώμα!
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο χώμα, βοηθούν στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων που μπορούν να παράγουν σεροτονίνη. Αυτή είναι μια απίστευτα ωφέλιμη εκδοχή της κηπουρικής, επιπρόσθετη στις υπόλοιπες.
Αλήθεια! Θυμάσαι καθόλου πόσο ευτυχισμένοι ήμασταν ως μπόμπιρες όταν φτιάχναμε μία τούρτα από λάσπη με μαύρα δάχτυλα;
Η έρευνα της Δρ de Bell
Μια έρευνα από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Royal Horticultural Society, μια φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι η πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό κήπο βελτιώνει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων εάν τον χρησιμοποιούν ενεργά. Άρα αμοιβαία, θα λέγαμε ότι εκείνοι που έχουν κήπο και ασχολούνται μαζί του, έχουν καλύτερη γενική υγεία, από εκείνους που δεν έχουν κήπο ή από εκείνους που έχουν αλλά δεν κάνουν κηπουρική.
Η έρευνα, η οποία εμφανίζεται στο περιοδικό Landscape and Urban Planning, φωτίζει την αξία του ιδιωτικού χώρου πρασίνου, καθώς και του δημόσιου πράσινου χώρου. Επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισότητα πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους.
Πώς λειτουργεί λοιπόν το σώμα μας και ο εγκέφαλος μας, ώστε να αποδεικνύεται επιστημονικά ότι η κηπουρική βελτιώνει την υγεία;
Χώροι πράσινου
Η σχέση μεταξύ πράσινου -ανοιχτών εκτάσεων γης με βλάστηση- και των οφελών για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση στο περιοδικό Environmental Research διαπίστωσε ότι “η έκθεση σε πράσινο χώρος σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία σε μελέτες παρέμβασης και παρατήρησης”, γεγονός που υποδηλώνει “μια ευεργετική επίδραση του πράσινου χώρου σε ένα ευρύ φάσμα για την υγεία”.
Η Δρ Siân de Bell, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και επικεφαλής συγγραφέας της παρούσας μελέτης, λέει ότι:
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει τα οφέλη για την υγεία και την ευεξία της πρόσβασης σε χώρους πρασίνου ή παράκτιους χώρους. Η μελέτη μας είναι μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα που εξετάζει τα οφέλη των κήπων και συγκεκριμένα… της κηπουρικής. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, ενώ η πρόσβαση σε έναν υπαίθριο χώρο – όπως ένας κήπος ή αυλή – είναι σημαντική, η χρήση αυτού του χώρου είναι αυτό που πραγματικά οδηγεί σε οφέλη για την υγεία και την ευεξία».
Ποιοι παράγοντες παίζουν τον δικό τους ρόλο;
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η Δρ de Bell και η ομάδα της αντλούν στοιχεία από την έρευνα του Monitor of Engagement με το φυσικό περιβάλλον. Αυτή η έρευνα περιελάμβανε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 8.000 συμμετεχόντων από όλη την Αγγλία. Οι εκπαιδευμένοι ερευνητές συναντούσαν τακτικά τους συμμετέχοντες στο σπίτι τους και τους έκαναν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την πρόσβασή τους και τη χρήση του υπαίθριου χώρου και τη γενική υγεία και ευεξία τους.
Κατά την ανάλυση των δεδομένων, η ομάδα αντιπροσώπευε παραπλανητικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την υγεία, την ευεξία και την πρόσβαση στον κήπο. Αυτά περιελάμβαναν το φύλο, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την κατάσταση απασχόλησης, την οικογενειακή κατάσταση, την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό, την ιδιοκτησία κατοικίας και την ιδιοκτησία σκύλου.
Η πρόσβαση σε ιδιωτικό κήπο είναι σημαντική
Η ομάδα επιβεβαιώνει ότι η πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό υπαίθριο χώρο – είτε σε κήπο, αίθριο ή μπαλκόνι – σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία και ευεξία.
Διαπιστώθηκε με διαφορά, ότι η πρόσβαση σε ιδιωτικό κήπο έχει περισσότερα οφέλη από την πρόσβαση σε κοινόχρηστο. Λογικό ακούγεται. Προφανώς, επειδή στον ιδιωτικό σου κήπο κάνεις ό,τι θέλεις και όπως το θέλεις. Αντίθετα, ένας κοινόχρηστος κήπος που διαχειρίζεται για παράδειγμα μια εταιρεία ή μια πολυκατοικία, δεν επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές θέλει ο καθένας χωρίς να ερωτηθούν και να συμφωνήσουν οι υπόλοιποι.
Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας ήταν αν και πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ιδιωτικό τους κήπο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χαλαρώνουν στον κήπο τους αλλά παράλληλα κάνουν την κηπουρική τους, είχαν πιο βελτιωμένη υγεία και ευεξία σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν τον χώρο.
Ο τύπος του κήπου
Διαπιστώθηκε επίσης, ότι παίζει ρόλο και τύπος του κήπου.
Δεν αρκεί να έχεις κήπο… φαντάζομαι διαφέρει ένας άδειος ή αφρόντιστος κήπος από ένα περιποιημένο με λουλούδια, βότανα και λαχανικά
Δες εδώ για την τέχνη του κήπου και πάρε ιδέες από εδώ για να βάλεις ανακυκλώσιμα υλικά στον κήπο σου και να απογειώσεις κάθε φαντασία!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιθανότατα τη χαμηλότερη πρόσβαση στον κήπο έχουν οι νεότεροι άνθρωποι και εκείνοι με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Να σου θυμίσω ότι κήπο δεν έχεις μόνο στην αυλή σου, αλλά και στο μπαλκόνι, στη γλάστρα, ακόμη στο περβάζι παραθύρου
Όπως σημειώνει η Δρ Rebecca Lovell, επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter, και διευθύντρια του έργου: «Τα νέα μας στοιχεία υπογραμμίζουν ότι οι κήποι μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο ως πόρος δημόσιας υγείας και ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη τους θα είναι εξίσου διαθέσιμα».
Διάβασε εδώ πώς να ξεκινήσεις την κηπουρική: Τα top 4 βήματα για νέους κηπουρούς.
Πηγή της έρευνας το MedicalNewsToday.
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα