Αν θέλεις να καλλιεργήσεις βότανα στον κήπο ή στις γλάστρες ή σε εσωτερικούς χώρους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχεις μια ατελείωτη προμήθεια όλων των αγαπημένων σου βοτάνων μέσα στα χέρια σου. Για την ακρίβεια, μέσα στην κατσαρόλα σου και το φλιτζάνι σου.

10 συχνές και χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για την κηπουρική βοτάνων

  1. Πότε πρέπει να χωριστούν τα πολυετή βότανα;

Υπάρχουν πολλά οφέλη με τη διαίρεση πολυετών βοτάνων. Όταν αφεθούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, πολλά βότανα αφήνουν μια γυμνή τρύπα στο φύλλωμα, όχι πολύ όμορφη. Με τη διαίρεση των βοτάνων, έχεις νέα υγιή φυτά για να τα τοποθετήσεις σε άλλες περιοχές του κήπου και σε γλάστρες ή να τα δώσεις σε φίλους και συγγενείς. Για να αναζωογονήσεις τα πολυετή βότανα, διαίρεσε τα κάθε 3-4 χρόνια.

  1. Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις έναν βοτανικό κήπο;

Είναι απίστευτα εύκολο να ξεκινήσεις έναν βοτανικό κήπο! Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεσαι καν κήπο, δηλαδή αυλή. Μερικές γλάστρες αρκούν για καλλιέργεια είτε σε εσωτερικό χώρο σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο είτε έξω. Πολλά βότανα είναι πολύ ανθεκτικά και προέρχονται από περιοχές με ζεστό, ξηρό κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο καλό έδαφος, ηλιοφάνεια και ελάχιστο νερό. Βότανα όπως ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το θυμάρι και το φασκόμηλο είναι τα τέλεια φυτά για να ξεκινήσει ένας αρχάριο κηπουρός. Και μην ξεχνάς ότι υπάρχουν διάφορα είδη βοτανικού κήπου.

  1. Ποια βότανα αναπτύσσονται καλά σε εσωτερικό χώρο;

Η καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικό χώρο είναι μια εξαιρετική ιδέα. Έρχεται το αρωματικό φύλλωμα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον μάγειρα. Τα πιο δημοφιλή μαγειρικά βότανα που είναι συμπαγή και εύκολο να αναπτυχθούν μέσα είναι ο βασιλικός, το σχοινόπρασο, ο κόλιανδρος, η μέντα, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το θυμάρι.

  1. Πότε αρχίζεις να “τσιμπάς” τα βότανα;

Ξεκίνησε το τσίμπημα των βοτάνων όταν έχουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα και όταν το φυτό είναι περίπου 15 εκ. Μόλις ξεκινήσεις, μη φοβάσαι να συνεχίσεις. Τα βότανα ανταποκρίνονται πολύ καλά στο τσίμπημα. Σηματοδοτεί στο φυτό να αναπτύξει ένα νέο, υγιές φύλλωμα που θα είναι γεμάτο από αρωματικό και γευστικό αιθέριο έλαιο.

  1. Μπορείς να φυτέψεις διαφορετικά βότανα στην ίδια γλάστρα;

Απολύτως ναι, αρκεί να φυτέψεις μαζί βότανα με τις ίδιες απαιτήσεις. Όλα τα βότανα αγαπούν τον ήλιο, αλλά κάποια χρειάζονται περισσότερο νερό από άλλα. Για παράδειγμα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο είναι αρκετά ξηρά, ενώ ο βασιλικός και ο μαϊντανός απαιτούν πιο σταθερή υγρασία. Η μέντα δεν πρέπει να φυτεύεται με οποιοδήποτε άλλο βότανο, επειδή είναι παρεμβατικό φυτό και τείνει να εξαπλώνεται γύρω και πάνω σε άλλα.

  1. Ποιο προϊόν είναι καλύτερο για τη θεραπεία εντόμων στα βότανα;

Τα παράσιτα ή οι ασθένειες των βοτάνων δεν είναι σπάνιες στον βοτανικό κήπο ή στις γλάστρες. Αν θέλεις να το διαχειριστείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οργανικό λάδι. Πρόκειται για ένα μη τοξικό εντομοκτόνο που προέρχεται από τη φύση, το οποίο όχι μόνο σημαίνει ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον αλλά το καθιστά ασφαλές για χρήση σε βρώσιμες φυτείες όπως είναι τα βότανα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι για τα φυλλώματα στα νεαρά φυτά ή στο χώμα.

  1. Πώς μπορώ να προστατεύσω τα βότανα στις γλάστρες όταν είναι χειμώνας;

Καταρχάς θα πρέπει να εξετάσεις ποια βότανα αντέχουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες και ποια είναι πιο ευαίσθητα και ενδεχομένως να πρέπει να τα βάλεις κάπου μέσα. Έπειτα, τοποθέτησε τις γλάστρες σε προστατευμένο από άνεμο σημείο και  να προσέχεις πάντα να γίνεται καλή αποστράγγιση.

  1. Πώς να καλλιεργήσεις βότανα στο νερό;

Πολλά πολυετή βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε νερό. Απλά βάλε έναν βλαστό φασκόμηλου, θυμαριού, μέντας, ρίγανης ή βάλσαμο λεμονιού σε ένα γυάλινο ή διακοσμητικό βάζο νερού και τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Ο βλαστός θα ριζώσει και το φυτό θα συνεχίσει να παράγει φύλλα που μπορούν να συλλεχθούν για να προσθέσουν γεύση στη μαγειρική σου.

  1. Πώς γίνεται το κλάδεμα των βοτάνων;

Τα βότανα αγαπούν το κλάδεμα, αρκεί να μην τα κόβεις ποτέ περισσότερο από το 1/3 του φυτού. Κόβε ή ξήρανε τα φύλλα για να διευκολύνεις την ανάπτυξη τους. Τα ετήσια βότανα μπορούν να κοπούν μόνο όταν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις, αλλά τα πολυετή βότανα όπως το δενδρολίβανο θα πρέπει να κλαδεύονται μία φορά το χρόνο την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

  1. Πώς γίνεται η αποξήρανση των βοτάνων;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στεγνώσουν τα βότανα και να αποξηρανθούν. Ωστόσο, τα βότανα πρέπει πάντα να είναι φρέσκα και καθαρά εκ των προτέρων. Η ξήρανση τους  γίνεται κυρίως με 5 μεθόδους και δεν είναι δύσκολη διαδικασία.

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα