Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς. Το θέμα είναι ότι ολοένα και περισσότερο, ψάχνουμε εναλλακτικές ιδέες για να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα της ζωικής προέλευσης. Οι λόγοι είναι συνήθως η δυσανεξία στη λακτόζη, η υγιεινή διατροφή, η vegan ζωή.

Αντικατάσταση του γάλακτος

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να αντικαταστήσουν το γάλα με φυτικές ιδέες. Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα περιέχει περίπου 149 θερμίδες, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια λίπους. Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο και κάλιο.

Ομοίως, μερικά φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πολλοί παραγωγοί τα εμπλουτίζουν με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια δημοφιλής και πολύ νόστιμη εναλλακτική επιλογή.

Είναι η δική μου διατροφική συνήθεια

Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει περίπου 39 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 2,5 γραμμάρια λίπους.

Το αμυγδαλέλαιο δεν έχει την έντονη γεύση που μπορεί να έχουν κάποια άλλα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, οπότε είναι πάντα μία καλή πρόταση αν θέλεις να αντικαταστήσεις το αγελαδινό γάλα.

Γάλα σόγιας

Μερικοί γιατροί συστήνουν γάλα σόγιας σε άτομα που έχουν δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή ψάχνουν τρόπους να κόψουν θερμίδες. Ίσως να έχει μια ιδιότυπη γεύση για τους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό, ωστόσο, το βρίσκουμε σε ζαχαρωμένες και μη ποικιλίες, έτσι ώστε να έχουμε διαφορετικές επιλογές.

Ένα φλιτζάνι γάλακτος σόγιας περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4 γραμμάρια λίπους και μόλις 80 θερμίδες, που σημαίνει ότι παρέχει σχεδόν τόσο πρωτεΐνη όσο και πλήρες γάλα.

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι αρκετά λιπαρό και έχει παρόμοια υφή με το αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας περιέχει 74 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους, αλλά λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν γάλα καρύδας στον καφέ τους λόγω της κρεμώδους υφής του, ενώ επίσης, με σκόνη κακάο σε ζεστό γάλα καρύδας γίνεται ένα πλούσιο και κρεμώδες καυτό κακάο.

Γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού έχει πιο γλυκιά γεύση από άλλες εναλλακτικές γαλακτοκομικές και το βρίσκουμε σε πολλές ποικιλίες. Ένα φλιτζάνι γάλα ρυζιού περιέχει περίπου 113 θερμίδες, λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και μόλις πάνω από 2 γραμμάρια λίπους.

Εναλλακτικές λύσεις για το βούτυρο

Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι μία εύκολη αντικατάσταση για το βούτυρο στις περισσότερες συνταγές. Μπορείς να θερμάνεις το λάδι και να προσθέσεις λίγο αλάτι για να εξουδετερώσεις τη γλυκιά γεύση της καρύδας.

Ελαιόλαδο: Αγνό, θρεπτικό και αγαπημένο.

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι πολύ ευπροσάρμοστα στην κουζίνα και όταν είναι αρκετά ώριμα, αλείφονται ή προστίθενται υπέροχα και νόστιμα σε πολλές συνταγές. Έχουν κρεμώδη, λιπαρή υφή και προσωπικά βρίσκονται στην καθημερινή μου διατροφή. Οι θρεπτικές τους αξίες είναι άπειρες και πρόκειται για την πιο ιδανική αντικατάσταση του βουτύρου.

Γιατί πρέπει να τρώμε αβοκάντο; Πώς να το βάλεις στη διατροφή σου

Αγαπώ και εκτιμώ τα αβοκάντο όσο τίποτε άλλο!

Μπανάνες: Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, όμως… για γλυκές συνταγές, μια ώριμη μπανάνα μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το βούτυρο.

Αντικατάσταση στα τυριά

Μαλακό τυρί

Υπάρχουν πολλές φυτικές εκδόσεις μαλακού τυριού στην αγορά, οι οποίες συνήθως παρασκευάζονται με γάλα σόγιας ή καρύδας. Μπορείς επίσης, να φτιάξεις τη δική σου κρέμα τυριού με μπαχαρικά και βότανα.

Σκληρό τυρί

Ψήσε σκληρό τυρί με λάδι τρούφας και θα έχεις μια εξαιρετική επικάλυψη για τα ζυμαρικά ή άλλα πιάτα που μπορεί να απαιτούν σκληρά τυριά.

Εναλλακτικές για το γιαούρτι

Το γαλακτοκομικό γιαούρτι είναι ένας συνδυασμός γάλακτος, γαλακτικού οξέος και βακτηρίων. Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν καλλιεργημένη σόγια, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν άλλες βάσεις, όπως γάλα καρύδας. 8 λόγοι να τρως ελληνικό γιαούρτι και πώς να το βάλεις στη διατροφή σου

Εναλλακτικές για τα παγωτά

Υπάρχουν αμέτρητα παγωτά χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά. Οι παραγωγοί τα παρασκευάζουν συνήθως με φυτικό γάλα όπως καρύδας, αμυγδάλου και σόγιας.

Μπορείς επίσης να συνδυάσεις κατεψυγμένες μπανάνες, βανίλια και μια μικρή ποσότητα φυτικού γάλακτος για να κάνεις ένα απλό παγωτό βανίλιας στο σπίτι.

Τα οφέλη της αποφυγής γαλακτοκομικών προϊόντων

Αποφυγή συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • φούσκωμα
  • πόνος στο στομάχι
  • διάρροια ή ευκοίλια
  • αέρια
  • ναυτία στο στομάχι

Για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαίσθητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα, η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συμπτωμάτων και να διατηρήσει υγιές το πεπτικό του σύστημα.

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα και μπορεί να έχουν μια δυνητικά επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση σε αυτό. Οποιοσδήποτε αλλεργικός στο γάλα θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αποφυγή ορμονών και στεροειδών

Μια μελέτη του 2015 σημείωσε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες ορμονών και στεροειδών στο γάλα, φαίνεται να μεταβιβάζονται στο άτομο που το πίνει και θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα. Οι ερευνητές ζητούν περισσότερη έρευνα για το θέμα.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Μια ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι οι βέγκαν που δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, είχαν σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό μάλλον δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή τους, αλλά και στου κρέατος και των αυγών.

Αντιμετώπιση δεοντολογικών ανησυχιών

Ορισμένες διατροφές ή σχέδια διατροφής μπορεί να φαίνονται να εξαλείφουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα βάσει ηθικών λόγων.

Οι βέγκαν ή κάποιοι χορτοφάγοι μπορεί να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά επειδή ανησυχούν για την επίδραση της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων στο περιβάλλον ή για τις επιπτώσεις στα ζώα που συμμετέχουν στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε ότι επειδή κάτι είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι υγιεινό

Τι σημαίνει αυτό;

Θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τις ετικέτες των γαλακτοκομικών εναλλακτικών για να αναζητάμε τυχόν πρόσθετα συστατικά ή άλλους παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν. Τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε περιλαμβάνουν:

  • πρόσθετα σάκχαρα
  • προστιθέμενο άμυλο
  • παχυντές, όπως καρραγενάνη
  • προστιθέμενη γεύση
  • συντηρητικά
  • έλλειψη θρεπτικών συστατικών και μετάλλων
  • έλλειψη πρωτεΐνης

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διατροφικές μας ανάγκες που πρέπει να καλύπτουμε καθημερινά.

Περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σου προτάσεις.

#ΖουμεΥγιεινα

Διάβασε ακόμη:

11 συμβουλές και εύκολα tips για μια υγιεινή διατροφή

Γάλα με κρόκο: Η συνταγή για το απολαυστικό ρόφημα που αναζωογονεί και ηρεμεί

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα