Η σταυροειδής οικογένεια λαχανικών έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλούς, λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων τους. Αυτό δημιουργεί σε πολλούς το εξής ερώτημα:
Τι είναι τα σταυρανθή λαχανικά;
Μπορώ να τα καλλιεργήσω στον κήπο μου;
Εδώ σου έχω τα καλά νέα!
Πιθανότατα έχεις ήδη αναπτύξει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους τύπους λαχανικών στον κήπο σου, τη γλάστρα σου ή και σε εσωτερικό χώρο.
Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ως μία σταθερή διατροφική συνήθεια. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά. Θυμάσαι τι έχουμε πει γι’ αυτά;
Μεγάλη σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα που καταναλώνουμε, αλλά η ποικιλία! Ώστε να καταναλώνουμε τα φυτοθρεπτικά συστατικά όλων των λαχανικών.
Ποια είναι τα σταυρανθή λαχανικά;
Τα σταυρανθή λαχανικά παίρνουν το όνομα τους από το σταυροειδές σχήμα όλων των ανθέων που σχηματίζουν τα σταυροειδή λαχανικά.
Σε αυτή την κατηγορία λαχανικών ανήκουν: το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι) και τα γογγύλια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε φολικό οξύ, σε βιταμίνες όπως Α, Κ και C, σε ανόργανα συστατικά όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο, αλλά και σε άλλες φυτοχημικές ενώσεις.
Ισχυρά φυτοχημικά με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελούν τα καροτενοειδή που τα βρίσκουμε στα καρότα
Να το δούμε και λίγο επιστημονικά…
Πού ωφελούν αυτά τα λαχανικά;
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστά για τις προστατευτικές ιδιότητες που έχουν ενάντια του καρκίνου. Μέσα από πολλές έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει, τα φυσικά εκχυλίσματα και η επαρκής κατανάλωση τους:
- Μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τον κίνδυνο του καρκίνου.
- Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
- Περιέχουν ενώσεις θείου που ονομάζονται γλυκοζινολικά (εξού η πικάντικη γεύση). Η σουλφοραφάνη είναι ένα τέτοιο συστατικό, που μελετήθηκε ιδιαίτερα, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Με αυτή την ουσία που περιέχουν τα σταυθανθή, προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες – Στην έρευνα των ζώων, η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού και εμπόδισε την ανάπτυξη όγκων.
- Αναστέλλουν την ανάπτυξη των όγκων.
- Σε συνδυασμό με άλλες ενώσεις φυτικής προέλευσης, όπως η κερσετίνη, η κουρκουμίνη, η ρεσβερατρόλη και το πράσινο τσάι, μπορούν να αναστείλουν κατά 80% την ανάπτυξη των κυττάρων του μελανώματος αλλά και να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα.
- Ο ερευνητές εξετάζουν επίσης και τα οφέλη που μπορεί να έχουν στη διαβητική νευροπάθεια, τη νόσο του Alzheimer και του Parkinson, και την εγκεφαλική βλάβη.
Να θυμάσαι κάτι…
Η σουλφοραφάνη, οι υπόλοιπες δραστικές ενώσεις και οι ευεργετικές ιδιότητες από τα σταυρανθή λαχανικά, απελευθερώνονται την ώρα που τα τεμαχίζουμε! Ενώ αντίθετα, όταν τα μαγειρεύουμε μειώνεται η θρεπτική τους αξία.
Τι γίνεται με το φούσκωμα;
Ξέρω ότι πολλές φορές θέλησες να φας κάποιο από αυτά τα λαχανικά και φοβήθηκες το φούσκωμα ή τον μετεωρισμό που προκαλούν. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα λαχανικά περιέχουν έναν υδατάνθρακα, την ραφινόζη, που το στομάχι δε μπορεί να διασπάσει. Έτσι, γίνεται ζύμωση με βακτήρια στο λεπτό έντερο, το οποίο παράγει μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθανόλη, οδηγώντας έτσι στον μετεωρισμό.
Δοκίμασε κάποια “κόλπα”: να τα κάνεις πουρέ, να τα ψήσεις λιγάκι, να τα μασάς πολύ καλά και πολλές φορές, να πιεις μετά από το γεύμα ένα τσάι με βότανα που βοηθούν στην πέψη.
Η συνταγή της ημέρας
Για την ακρίβεια… αυτό που κάνω τακτικά και που μου αρέσει πολύ.
Κόψε κομματάκια μπρόκολο, κουνουπίδι και λίγο αβοκάντο – τρελαίνομαι. Πρόσθεσε ελαιόλαδο, ρίγανη, λίγη φέτα, και κρέμα βαλσάμικου (εγώ βάζω με γεύση ρόδι). Ή εναλλακτικά, αντί για κρέμα βάλε λεμόνι. Προσωπικά ρίχνω και λίγα καρύδια. Συνόδεψε τη σαλάτα σου με φρυγανιά, παξιμάδι ή κρουτόν! Και καλή όρεξη!!!
Είναι τέλεια σαλάτα και άκρως χορταστική και υγιεινή.
Σου έχω και κάτι ακόμα… πικάντικη σαλάτα – Πολίτικη όπως τη γνωρίζω εγώ – με λάχανο, πιπεριές, καρότα και σέλινο. Ψιλόκοψε τα όλα και ανακάτεψε τα καλά με αλάτι και ξύδι ώστε να απορροφήσουν. Σερβίρισε με ελαιόλαδο.
Διάβασε ακόμη: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου