Ο καλλιεργητής που θέλει να πετύχει την παραγωγή των αρωματικών φυτών στο χωράφι του, έχει να κάνει κάποια πράγματα με τη σειρά, τα οποία θα τα χωρίζαμε σε 6 κατηγορίες/βήματα.
Τι πρέπει να κάνει ο καλλιεργητής για να φτάσει στον καταναλωτή το τελικό προϊόν και να χρησιμοποιηθεί ως δρόγη ή ως αιθέριο έλαιο;
-
Καλλιέργεια
Για να γίνει η εγκατάσταση της καλλιέργειας Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών (με οποιοδήποτε τρόπο) αλλά και για να ευδοκιμήσουν στην πορεία τα φυτά, θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος.
Στη συνέχεια, γίνεται η καλλιέργεια συνήθως το φθινόπωρο ή την άνοιξη με το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρος, καταβολάδες, ριζώματα κλπ.). Αν κάποιο αρωματικό φυτό μπορεί να εγκατασταθεί με απευθείας σπορά, τότε αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για τον καλλιεργητή.
-
Συγκομιδή
Η συγκομιδή είναι ένα πολύ καθοριστικό σημείο για την παραγωγή των αρωματικών φυτών.
- Θα πρέπει να συγκομίζεται μόνο το εμπορεύσιμο μέρος του φυτού, γιατί αργότερα ο διαχωρισμός θα είναι χρονοβόρος, δαπανηρός ή ακόμα και αδύνατος.
- Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης του φυτού, το οποίο εξαρτάται από το είδος του και από τη χρήση για την οποία προορίζεται. Κάθε βότανο ανθίζει στον δικό του χρόνο και η περίοδος συγκομιδής είναι διαφορετική, ανάλογα με την άνθιση του. Η κατάλληλη εποχή συλλογής, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του φυτού.
- Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στη σωστή ώρα της ημέρας. Τα αρωματικά φυτά πρέπει να συλλέγονται ηλιόλουστες μέρες και όχι βροχερές για να μην υπάρχει υγρασία στα άνθη και τα φύλλα και σαπίσουν.
- Η συγκομιδή πραγματοποιείται χειρωνακτικά στις μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις και μηχανικά με σύγχρονο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό (θεριστικές/ κοπτικές με μαχαίρια, εκσκαφείς ριζών κλπ.).
-
Μεταφορά
Η μεταφορά της φυτομάζας σε αποστακτήριο ή ξηραντήριο θα πρέπει να γίνεται με τελάρα και καλάθια που αερίζονται καλά και όχι με τσουβάλι. Το στοίβαγμα στο μέσο μεταφοράς πρέπει να είναι χαλαρό για να μην υπάρχει ο κίνδυνος αλλοιώσεων και επιπλέον, θα πρέπει να περιορίζεται η έκθεση στον ήλιο.
-
Ξήρανση
Η ξήρανση των αρωματικών φυτών είτε χρησιμοποιηθούν ως δρόγη, είτε ως αιθέρια έλαια, δεν πρέπει να γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Πραγματοποιείται σε υπόστεγα ή αποθήκες που διαθέτουν κατάλληλο αερισμό για μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις και σε σύγχρονα ξηραντήρια που η κατάλληλη θερμοκρασία ρυθμίζεται.
-
Διατήρηση και αποθήκευση
Το κάθε αρωματικό φυτό τοποθετείται σε διάφανο γυάλινο δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο και φυλάσσεται σε χώρο χωρίς φως και υγρασία. Γράφουμε εξωτερικά ποιο φυτό περιέχει κάθε δοχείο και πότε αποξηράνθηκε. Διατηρούνται συνήθως για ένα χρόνο γιατί τα περισσότερα χάνουν ένα μεγάλο μέρος του αρώματος τους.
6. Μεταποίηση
Η παραγωγή των αρωματικών φυτών έχει ως τελικό βήμα τη μεταποίηση τους. Τα αρωματικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως:
- Νωπά (βασιλικός, μέντα, δενδρολίβανο, δυόσμος).
- Ξηρά (όπως συλλέγονται ή μετά από σχετική επεξεργασία) που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά σε ποσότητα και αξία.
- Αιθέρια έλαια. Πρόκειται για τα κύρια αρωματοφόρα συστατικά που περιέχονται στα φυτά και έχουν χαρακτηριστική οσμή και γεύση και είναι ελαιώδους σύστασης. Η παραλαβή τους γίνεται με απόσταξη, εκχύλιση, έκθλιψη, υδρόλυση και με νέους μεθόδους με υπέρηχους και μικροκύματα.
- Άλλες βιοδραστικές ουσίες που προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία σε παραγόμενα προϊόντα όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα φυτικά προϊόντα καλλωπισμού, τα φάρμακα, τα αρώματα κλπ.
Βιολογική καλλιέργεια: Γιατί εφαρμόζεται στα αρωματικά φυτά
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα