Θέλεις να καλλιεργήσεις γιασεμί και να ευωδιάζει ο τόπος με τα υπέροχα αιθέρια έλαια του;
Το γιασεμί είναι ένα πανέμορφο αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό με μεθυστικό άρωμα, με πολλές παραδόσεις και μύθους.
Που το συναντάμε;
Το γιασεμί κατάγεται από την κεντρική Ινδία, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και την Κίνα. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Β. Αφρική. Οι Άραβες το έφεραν στην Ισπανία και οι Ισπανοί στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου καλλιεργείται και μέχρι σήμερα όπως και το Μαρόκο και η Αίγυπτος.
Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε με επιτυχία παλαιότερα στο Πήλιο και την Χίο, ενώ το συναντάμε περισσότερο σε κήπους και μπαλκόνια ως καλλωπιστικό αρωματικό φυτό. Το σκούρο πράσινο φύλλωμα του καλύπτει φράχτες ή πέργκολες, ομορφαίνει το μέρος και μας χαρίζει την πλούσια χαρακτηριστική του ευωδία.
Περιγραφή του φυτού
Το γιασεμί είναι γνωστό και ως ίασμος και μπουγαρίνι. Είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιίδων. Είναι αναρριχώμενος πολυετής θάμνος, τις περισσότερες φορές αειθαλής και φυλλοβόλος, με μακρύς κλάδους όπως η κληματαριά. Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά.
Τα άνθη του είναι κατάλευκα, με ευχάριστη και γλυκιά μυρωδιά. Στο τελευταίο όμως στάδιο του μπουμπουκιού, όταν τα πέταλα είναι ακόμη κλειστά έχουν λευκό-ροζ απόχρωση. Υπάρχουν και ποικιλίες με κίτρινα άνθη. Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με δύο λοβούς.
Έδαφος, Κλίμα & Καλλιέργεια
Το γιασεμί είναι ευαίσθητο στο δυνατό κρύο και τον παγετό ενώ αγαπά τη ζέστη και τη μεγάλη ηλιοφάνεια. Απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης πηλοαμμώδη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λιπαντικά στοιχεία. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή με καταβολάδες.
Η καλλιέργεια του φυτού γίνεται σε παραθαλάσσιες περιοχές γιατί η αύρα της περιοχής, βοηθά στην ανάπτυξή του.
Τα μοσχεύματα του γιασεμιού δε ριζοβολούν εύκολα ούτε διεισδύουν βαθιά στο έδαφος, ενώ για να αποδώσει η καλλιέργεια χρειάζεται αρκετές αρδεύσεις. Ο καλύτερος χρόνος φύτευσης είναι η άνοιξη. Είναι πολυετές φυτό και χρησιμοποιεί το έδαφος μακροχρόνια. Η καλλιέργειά του διαρκεί γύρω στα 15 χρόνια.
Μπορεί να καλλιεργηθεί επίσης, σε γλάστρα και σε κήπο. Το συναντάμε πολύ σε κήπους και μπαλκόνια ως καλλωπιστικό αρωματικό φυτό. Το σκούρο πράσινο φύλλωμα του καλύπτει φράχτες ή πέργκολες χαρίζοντας ομορφιά και ευωδία.
Το ξέρεις ότι το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού είναι το πιο ανυψωτικό από όλα;
Έχει ζεστό, πλούσιο, σαγηνευτικό και εξωτικό άρωμα με θετικά αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα, την ψυχολογία και το άγχος. Μειώνει τα κακά συναισθήματα και δίνει αίσθημα χαράς και ηρεμίας. Το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού έχει ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα και την ψυχή. Επιπλέον, αποτελεί απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων.
Συγκομιδή & Ασθένειες
Το γιασεμί καλλιεργείται για τα άνθη του και ανθοφορεί από τέλη Μάιου και κρατάει όλο το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Συλλέγεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα τις πολύ πρωινές ώρες όσο διαρκεί η ανθοφορία του.
Φαίνεται να είναι καλός ανταγωνιστής των ζιζανίων, αλλά προσβάλλεται κυρίως από ορισμένα κοκκοειδή (ψώρες). Η καταπολέμηση γίνεται με έγκαιρη επέμβαση με χειμερινούς κυρίως πολτούς που τυχαίνει να είναι και βιολογικές μέθοδοι.
Τα είδη του γιασεμιού είναι πολλά, περίπου 300. Ο ίασμος ο θαμνώδης, βρίσκεται αυτοφυής στην Ελλάδα και στις περιοχές της Μεσογείου.