Υπόθεση «φραπέ» και λύνουμε το μυστήριο
Σήμερα μπαίνουμε στα άδυτα της σαλονικιώτικης κουλτούρας και λύνουμε το μυστήριο του φραπέ που πίναμε πριν ο ιταλιάνος φρέντο μας πάρει τα μυαλά.
Γεγονός αριθμός 1
Λέγεται ότι ο φραπέ ανακαλύφθηκε τυχαία στη ΔΕΘ το 1957. Στο site της HELEXPO, αλλά και στο ελληνόγλωσοο site της Nestle αναφέρεται ότι στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένας υπάλληλος της εταιρείας Δρίτσας, αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nestle, ο Δημήτριος Βακόνδιος ανακάτεψε στιγμιαίο καφέ – Nescafe ντε – με κρύο νερό. Την ώρα μάλιστα που τον χτυπούσε καλά για να φτιάξει πλούσιο αφρό λερώθηκε το κουστούμι του και…εγένετο φραπέ!
Το 2017 στη ΔΕΘ μάλιστα, στήνεται από την εταιρεία Nestle περίπτερο για να γιορτάσουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς την επέτειο από τα 60 χρόνια της «μαγικής συνταγής» του φραπέ.
Το περίπτερο ονομάζεται Μουσείο Φραπέ «Εδώ που άρχισαν όλα».
Γεγονός αριθμός 2
Το κρύο ρόφημα του Nescafe ονόματι φραπέ υπάρχει σε πολλές ρετρό διαφημίσεις παλαιότερες του 1957, ενώ φραπέ φαίνεται ότι σερβιρόταν αρκετά χρόνια νωρίτερα σε καφέ της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Υπάρχει μάλιστα αναφορά του 1894 (63 χρόνια πριν την «ανακάλυψη του Βακόνδιου») στη New York Times.
Τελικά είναι αστικός μύθος η Θεσσαλονικιώτικη καταγωγή του φραπέ;;;
Όχι ακριβώς έχω να σου πω.
Σε όλες τις φωτογραφίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο υπάρχει ένας καφές, ο οποίος ονομάζεται φραπέ ή παγωμένος, αλλά ο συγκεκριμένος καφές αποτυπώνεται παντού χωρίς αφρό ή με ελάχιστο αφρό.
Αυτό προφανώς σημαίνει ότι ναι μεν ανακάτευαν καφέ με παγωμένο νερό και ενίοτε πρόσθεταν και παγάκια – ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή ο πάγος ήταν πολυτέλεια για τους λίγους και πλούσιους , αλλά μάλλον χρησιμοποιούσαν την τεχνική του ανακατέματος και όχι του χτυπήματος.
Αυτό που μάλλον κατάφερε ο Βακόνδιος στη ΔΕΘ του 1956 ήταν να αλλάξει τη συνταγή και να χρησιμοποιήσει μια καινούργια τεχνική που είχε ως αποτέλεσμα έναν φραπέ με πλούσιο κρεμώδη αφρό.
Αυτό, σε συνδυασμό με την προβολή που πήρε ο μέχρι τότε όχι και τόσο πετυχημένος καφές εξαιτίας της ΔΕΘ, προφανώς εκτόξευσε τη δημοτικότητα του. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι εφαρμόστηκε ένα είδος μάρκετινγκ της εποχής, με εξαιρετικά αποτελέσματα μάλιστα.
Αύξησε το awareness του προϊόντος κατακόρυφα. Αυτός δεν είναι άλλωστε ο πρώτος στόχος κάθε διαφημιστικής καμπάνιας;
Και μια και είδα πρόσφατα την νέα ταινία του James Bond με τον μοναδικό Daniel Craig, No Time To Die, θυμίζω απλά ότι ο James παραγγέλνει το μαρτίνι του
«Shaken, not stirred».
Αυτό το «κουνημένο, όχι ανακατεμένο» το εκτίμησαν λοιπόν, εκτός από τον James και οι απανταχού Έλληνες.
ΥΓ. Τέτοια Θεσσαλωνικιώτικα θα βρεις στους Ντεμέκ Ταξιδιώτες στο Instagram
Ακολούθησε μας για πολλά ταξίδια στην αγαπημένη σου πόλη!
Διάβασε ακόμα: Μαγεμένες – Οι “Καρυάτιδες” της Θεσσαλονίκης που μαγεύουν