Μύθος ή πραγματικότητα;

Στο πρώτο μέρος του άρθρου είδαμε 8 πράγματα που μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε. Πρόκειται για μύθους που έχουν περάσει μέσα στα χρόνια και τους αιώνες και που μεγαλώσαμε με αυτούς σαν να είναι πραγματικά γεγονότα.

Τα περισσότερα θα τα αναγνωρίσεις κι εσύ…

  1. Μύθος: Το χρυσόψαρο έχει μνήμη τριών δευτερολέπτων

Τα ψάρια είναι πιο έξυπνα από ό, τι νομίζεις.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ψάρια του γλυκού νερού οι αφρικανικές κιχλίδες, θα μπορούσαν να θυμούνται τη ζώνη τροφοδοσίας ενός ενυδρείου αφού μετακόμισαν σε διαφορετικό για 12 ημέρες. Μια άλλη μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα το χρυσόψαρο και αν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν δύο διαφορετικά κλασικά τραγούδια. Δεν ήταν γρήγοροι μαθητές, αλλά μετά από 100 συνεδρίες, τα ψάρια δάγκωναν μια χάντρα που σχετίζεται με το σωστό τραγούδι το 75% του χρόνου. Εάν οι αναμνήσεις τους ήταν πραγματικά τρία δευτερόλεπτα, αυτό το είδος προπόνησης δεν θα ήταν δυνατό.

  1. Μύθος: Οι στρουθοκάμηλοι θάβουν τα κεφάλια τους στην άμμο

Τα πουλιά θα πέθαιναν από ασφυξία, εάν πραγματικά έσκαβαν τα κεφάλια τους υπόγεια όταν φοβόταν. Αντ ‘αυτού, στην πραγματικότητα βάζουν το κεφάλι και το λαιμό τους επίπεδα στο έδαφος εάν πλησιάζει ένας αρπακτικό. Το ανοιχτόχρωμο κεφάλι και ο λαιμός τους συνδυάζονται με το έδαφος.

  1. Μύθος: Τα οπόσουμ όταν κοιμούνται κρέμονται από τις ουρές τους

Πιθανότατα έχεις δει κινούμενα σχέδια -ίσως ακόμη και φωτογραφίες- από οπόσουμ που χαλαρώνουν ανάποδα από τις ουρές τους. Ενώ οι ουρές τους είναι αρκετά δυνατές για να αρπάξουν τα κλαδιά και ακόμη και να κρατήσουν το βάρος των ζώων για μικρό χρονικό διάστημα, οι ενήλικες είναι πολύ βαριοί για τις ουρές τους, οπότε δεν μπορούν να μείνουν έτσι ενώ κοιμούνται.

  1. Μύθος: Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά

Η θεωρία «υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα» ξεκίνησε το 1978, όταν μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με υπερκινητικότητα (μια διαταραχή υπερκινητικότητας), είχαν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο -παράξενα- μπορεί να είναι ένα σημάδι κατανάλωσης υπερβολικής ζάχαρης. Αυτή η μελέτη αργότερα δυσφημίστηκε όταν οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι το «ασυνήθιστα χαμηλό» σάκχαρο στο αίμα θεωρήθηκε πραγματικά φυσιολογικό.

  1. Μύθος: Ο κεραυνός δεν χτυπά ποτέ το ίδιο μέρος δύο φορές

Όποιος κάνει έρευνες και είναι εξοικειωμένος με τις αστραπές, θα μπορούσε πιθανότατα να σου πει ήδη ότι δεν υπάρχει τίποτα που να σταματάει την αστραπή να χτυπήσει το ίδιο σημείο δύο φορές.

Το Empire State Building, για παράδειγμα, υπέστη μια φορά οκτώ χτυπήματα σε 24 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ακόμα και με αλεξικέραυνο, δεν υπάρχει τίποτα που να κρατάει την αστραπή μακριά από το σημείο που μόλις χτυπήθηκε. Στην πραγματικότητα, τα χαρακτηριστικά που έκαναν το σημείο να χτυπηθεί μία φορά -το ύψος, η παρουσία στάσιμου νερού ή το σχήμα του εδάφους, για παράδειγμα- θα ήταν εξίσου ελκυστικά για ένα δεύτερο χτύπημα, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Σοβαρών Καταιγίδων.

  1. Μύθος: Στον Μεσαίωνα πίστευαν όλοι ότι η Γη ήταν επίπεδη, αλλά είναι πραγματικά μια τέλεια σφαίρα

Έκπληξη! Και τα δύο μέρη αυτού του μύθου είναι ψεύτικα.

Οι μελετητές γνωρίζουν ότι η Γη είναι στρογγυλή για χιλιάδες χρόνια. Έλληνας φιλόσοφος πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα γύρω στο 500 π.Χ., αν και η διαδικασία σκέψης του είχε να κάνει με το γεγονός ότι πίστευε ότι οι σφαίρες ήταν το πιο τέλειο σχήμα. Ωστόσο, ο Αριστοτέλης βρήκε πραγματικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία του προκατόχου του. Κάθε μορφωμένος Έλληνας ή Ρωμαίος πίστευε σε έναν στρογγυλό πλανήτη.

Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανέλαβε το ταξίδι του, ο φόβος ήταν ότι οι ωκεανοί θα ήταν πολύ μεγάλοι, όχι ότι θα πέσει από το πρόσωπο της γης. Ωστόσο, ίσως στη μεγαλύτερη παραποίηση, η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα. Οι Βόρειοι και Νότιοι Πόλοι είναι ισοπεδωμένοι.

  1. Μύθος: Τα γονίδια καθορίζουν τη φυλή

Ίσως πιστεύεις ότι οι άνθρωποι που φαίνονται επιφανειακά διαφορετικοί θα έχουν μεγάλες διαφορές στα γονίδια τους, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδίου, οι άνθρωποι μοιράζονται το 99,9% των γονιδίων τους μεταξύ τους. Ακόμα και το 0,1% δεν έχει φυλετικούς δείκτες. Στην πραγματικότητα, μια πρωτοποριακή μελέτη του 2002 αποκάλυψε ότι υπάρχει περισσότερη γενετική ποικιλομορφία μεταξύ των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής από ό, τι μεταξύ Αφρικανών και Ευρασιατών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα γονίδιά σου για να εντοπίσεις τη γεωγραφία των προγόνων σου, αλλά αυτό δεν συνδέεται άμεσα με τη φυλή.

Περίπτωση: Η αναιμία των δρεπανοκυττάρων δεν είναι μια γενική «αφρικανική» ασθένεια, όπως συνήθως περιγράφεται. Είναι πιο κοινή στους Δυτικούς Αφρικανούς, αλλά και στους πληθυσμούς της Μεσογείου, της Αραβίας και της Ινδίας.

  1. Μύθος: Ένα κέρμα που έπεσε από το κτίριο του Empire State θα μπορούσε να σκοτώσει

Η ιστορία λέει ότι ακόμη και ένα αθώο κέρμα που έπεσε από το Empire State Building ύψους 1.250 ποδιών, έπεφτε με αρκετή ταχύτητα στο δρόμο προς τα κάτω για να σκοτώσει έναν περαστικό. Στην πραγματικότητα όμως, δε θα έκανε μεγάλη ζημιά.

Πρώτα απ’ όλα, η αντίσταση του αέρα που ονομάζεται “δύναμη έλξης” σημαίνει ότι το κέρμα θα σταματήσει να επιταχύνεται σε κάποιο σημείο και θα φτάσει τη μέγιστη ταχύτητά του περίπου 15 μέτρα από το σημείο πτώσης του, σύμφωνα με την Scientific American. Μέχρι να φτάσει στο έδαφος, θα κινείται μόλις 40 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό μπορεί να χτυπήσει, αλλά δε θα ήταν αρκετή δύναμη για να σπάσει το κεφάλι ενός ανθρώπου.

  1. Μύθος: Οι δεινόσαυροι ήταν φολιδωτά θηρία

Οι γιγαντιαίες, φολιδωτές σαύρες που βλέπεις στο Jurassic Park πιθανώς δεν μοιάζουν τόσο κοντά με τους πραγματικούς δεινόσαυρους. Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να ψάχνουν ακόμη με τι καλύπτεται το εξωτερικό στα παλαιότερα και μεγαλύτερα είδη δεινοσαύρων, ένα πράγμα είναι σίγουρο: μερικά είχαν φτερά.

Τα απολιθώματα βραχιόνων από βελοσιράπτορα έχουν εξογκώματα που μοιάζουν με αυτά που διατηρούν τα φτερά των σύγχρονων πτηνών στη θέση τους και τα οστά ενός είδους της Σιβηρίας που ανακαλύφθηκε το 2014 ήταν περιτριγυρισμένα με αποτυπώματα φτερών.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μεγαλύτερα είδη όπως ο τυραννόσαυρος rex δεν χρειάζονταν μεγάλα φτερά, άλλοι θεωρούσαν ότι είχαν τουλάχιστον κάποια μορφή ελαφρού φτερού, όπως οι ελέφαντες είναι θηλαστικά αλλά δεν έχουν παχιά γούνα.

Με πληροφορίες από το Reader’ Digest

Δες εδώ:

21 πράγματα που δεν ξέρεις και θέλεις να μάθεις

Γιατί μας τρομάζουν οι κλόουν ~ Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα