Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, άμα το σκεφτούμε αλλιώς και άμα δράσουμε όλοι μαζί!
Το πλαστικό είναι εύχρηστο και οικονομικό. Ξέρεις όμως, πόσο επιβλαβές είναι για το φυσικό περιβάλλον, με ποιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα και στην ανθρώπινη υγεία;
Περίπου 60 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού καταλήγουν στις χωματερές καθημερινά. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, αλλά οι κίνδυνοι αφορούν και την ανθρώπινη υγεία με πολλές επιβλαβείς συνέπειες. Δες εδώ όλο το σχετικό άρθρο: Νερό σε πλαστικό μπουκάλι: είναι υγιές; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Οι επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον
Το περιβάλλον μας φιλοξενεί
Σε αυτό τρώμε, αναπνέουμε και κοιμόμαστε
Το θέλουμε καθαρό και υγιές
Τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα στην μόλυνση και σε άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Συνήθως, ένα μπουκάλι νερό μιας χρήσης καταλήγει στη χωματερή, όπου η αποσύνθεσή σου απαιτεί μέχρι και 1.000 χρόνια, αν όχι περισσότερο. Τα περισσότερα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% στέλνεται σε χωματερές και το ένα τρίτο καταλήγει πίσω στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες.
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι κάτοικοι των ΗΠΑ αγοράζουν πάνω από μισό εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια την εβδομάδα. Από τα 25 εκατομμύρια μπουκάλια νερό ετησίως, μόνο το 12% ανακυκλώνεται.
Προστατεύουμε ενεργά το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας – Αφήνουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που βρίσκουμε στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ το 50% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο ωκεανός θα περιέχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια!!!
Πόσο θλιβερό αυτό;
Ένα μήνυμα – σύνθημα: Ο γνωστός σε όλους μας Γλάρος, μας προτρέπει να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, λέγοντας «ΟΧΙ σκουπίδια, ΟΧΙ πλαστικά στις θάλασσες και τις ακτές μας», στοχεύοντας στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας όλων μας. Δες εδώ το σχετικό άρθρο: «ΟΧΙ σκουπίδια, ΟΧΙ πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»
Υπάρχει λύση
Η στροφή σε έναν τρόπο ζωής χωρίς πλαστικά μίας χρήσης αποτελεί πρόκληση. Φτιαγμένα συνήθως από φθηνή πλαστική ύλη, τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης κατασκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν μία μόνον φορά, συχνά για λίγα μόνον λεπτά. Πολλά από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Μένουν στο περιβάλλον για αιώνες, επιβαρύνοντάς το.
Προτεραιότητά μας για το 2021 είναι η αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης η οποία είναι και Ευρωπαϊκή υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ενσωμάτωσε στον ν.4376/2020 την Οδηγία 2019/904 για την απαγόρευση 9 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον 3.7 2021, και τη μείωση της διάθεσης και χρήσης πλαστικών ποτηριών και περιεκτών φαγητού και την αντικατάστασή τους με εναλλακτικά από 1.1.2022. Η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. είναι μια ευκαιρία που θα οδηγήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υιοθετήσουν έναν πιο υπεύθυνο τρόπο λειτουργίας, δράσης και κατανάλωσης. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, παίρνοντας σχετικά μέτρα και ενημερώνοντας για τα νέα δεδομένα το ευρύ κοινό και την αγορά νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες.
Φιλόδοξη και σταθερή μείωση της κατανάλωσης σε:
- Κυπελάκια/ποτήρια ροφημάτων, μαζί με τα καπάκια και καλύμματά τους
- Περιέκτες τροφίμων
Απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη καθώς και πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως:
- Μπατονέτες
- Μαχαιροπίρουνα, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού
- Πιάτα
- Καλαμάκια
- Αναδευτήρες ποτών
- Ξυλάκια που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια
#SkepsouAllios
Η εκστρατεία #SkepsouAllios, με κεντρικό μήνυμα: «Ένα καλύτερο αύριο ξεκινά από σήμερα», ξεκίνησε στις αρχές του 2021 με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Πίστης, των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών-συνεργατών της, αλλά και των πελατών της, σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών μιας χρήσης στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το #SkepsouAllios αποτελείται από μια σειρά δράσεων ενημέρωσης. Αρχικά, μέσα από ειδικό ερωτηματολόγιο, καταγράφηκαν οι απαντήσεις ενός μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων (526 εργαζόμενοι και ασφαλιστικοί συνεργάτες) πάνω σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και συγκεκριμένα αποβλήτων πλαστικού μιας χρήσης. Τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά και κατέδειξαν την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης για τη σωστή ανακύκλωση συσκευασιών.
Επόμενο και ουσιαστικό βήμα της δράσης #SkepsouAllios, ήταν η αντικατάσταση των πλαστικών τσαντών, πλαστικών ποτηριών καφέ μιας χρήσης καθώς και καλαμακίων, με αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων. Η τσάντα πολλαπλών χρήσεων σχεδιάστηκε από τον ταλαντούχο, βραβευμένο fashion designer Μάρκελλο Πολυδώρου.
Για την οπτική επικοινωνία της εκστρατείας διαμορφώθηκαν και επικοινωνούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 δημιουργικά, αφίσες, ενημερωτικά video stories για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενέργειες Outdoor στις μεγαλύτερες πόλεις της επικράτειας, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές αναφορές, ώστε να ενημερωθεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας.
Η ενέργεια θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή της εταιρείας στη δράση μείωσης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Πίστης, είναι να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινού της στην κοινή προσπάθεια που γίνεται για μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, βάσει της οδηγίας 2019/904 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θεσπιστεί σε νόμο της χώρα μας το 2020.
10 βήματα για να ζήσεις χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
- Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες για τα ψώνια σου, αντί των πλαστικών.
- Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενη κούπα – κύπελο για καφέ και ροφήματα.
- Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενη φιάλη νερού (παγούρι) και μείωσε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικό μπουκάλι.
- Έχε μαζί σου το δικό σου δοχείο όταν αγοράζεις τρόφιμα στο δρόμο, για σνακ ή για κολατσιό. Μετέφερε το μεσημεριανό σου και τα άλλα γεύματα σε ένα δοχείο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Προϊόντα από ανοξείδωτο υλικό και από γυαλί κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.
- Προτίμησε να καταναλώνεις το φαγητό ή το ρόφημά σου στο εστιατόριο ή το καφέ, αντί να το πάρεις μαζί σου, εάν δεν έχεις δικό σου σκεύος.
- Μη χρησιμοποιείς πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα μίας χρήσης. Μπορείς πάντα να έχετε μαζί σου ένα σετ επαναχρησιμοποιούμενων μαχαιροπίρουνων.
- Πες όχι στο καλαμάκι, αν δεν σου χρειάζεται.
- Στο εστιατόριο ή το καφέ, ενημέρωσε ότι δεν θέλεις πλαστικά μαχαιροπίρουνα ή καλαμάκια.
- Προτίμησε αναψυκτικά και μπύρες σε επιστρεφόμενες φιάλες και πάρε μέρος στην ανακύκλωση.
- Επιλέξτε προϊόντα με λιγότερη συσκευασία. Πείτε όχι σε φρούτα και λαχανικά τυλιγμένα σε πλαστικό.
Με πληροφορίες από το supfree.gr
Διάβασε ακόμη: Ποσειδωνία: Τα λιβάδια της υποστηρίζουν μια ολόκληρη θαλάσσια βιοποικιλότητα
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα