Όταν σκεφτόμαστε ένα εορταστικό τραπέζι, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στη γεμιστή γαλοπούλα. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα ξενόφερτο έθιμο. Το ελληνικό μας έθιμο θέλει γενικά το κρέας, αλλά ο πρωταγωνιστής στα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων είναι το χοιρινό σε διάφορες εκδοχές.
Η κατανάλωση του χοιρινού είναι ένα ελληνικό έθιμο από την αρχαία Ελλάδα.
Οι γεωργοί θυσίαζαν τους χοίρους στο όνομα του Κρόνου και της θεάς Δήμητρας, για να είναι εύκαρπη η γη και να εξαγνιστεί το σπιτικό από κακά και δαιμόνια όλου του χρόνου.
Παραδοσιακά, η οικογένεια μαζεύεται και κάνει ένα μεγάλο φαγοπότι. Μια τόσο μεγάλη θρησκευτική γιορτή – που αν μη τι άλλο είναι η πιο λαμπερή και χαρούμενη γιορτή που υπάρχει – δε θα μπορούσε να μην έχει τα δικά της ιδιαίτερα γαστρονομικά έθιμα.
Τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων, ποικίλλουν σε κάθε γωνιά της χώρας μας, ανάλογα με την ιστορία του τόπου, την καταγωγή και τη νοοτροπία
Τι λες; Πάμε να δούμε μερικά απολαυστικά εδέσματα;
Επιστροφή στην παράδοση λοιπόν…
Το γουρουνάκι
Γνωστό σε όλη τη χώρα είναι το έθιμο της «γουρουνοχαράς». Απάκια, σύγκλινα, λουκάνικα, τσιγαρίδες και τηγανιές επικρατούν στην Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Ολόκληρο το γουρουνόπουλο στον φούρνο ή ως κοντοσούβλι στα κάρβουνα, βασιλεύει στο γιορτινό τραπέζι της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Ενώ το γουρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο με λεμονόφυλλα, δε λείπει από την Κρήτη.
Το χοιρινό στον φούρνο με πατάτες (συνήθως στη γάστρα), είναι ένα από τα κλασικά παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων για όλη τη χώρα. Αγαπημένο για πολλούς.
Η γεμιστή κότα ή η γεμιστή γαλοπούλα, δε λείπουν από το γιορτινό τραπέζι στα περισσότερα σπίτια. Η γέμιση παραδοσιακά γίνεται με ρύζι, κάστανα και κουκουνάρια. Το κάστανο άλλωστε, είναι ο ξηρός καρπός των Χριστουγέννων.
Οι λαχανοσαρμάδες ή λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια ή αλλιώς μσούρα, βρίσκονται παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι συνήθως της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Δωδεκανήσων.
Το τύλιγμα μάλιστα των φύλλων συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού!
Το χοιρινό με σέλινο ή πρασοσέλινο, τρώγεται παραδοσιακά σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στη Βόρεια, τη Στερεά και στα νησιά της.
Τα λαλάγκια είναι νόστιμες τηγανίτες της Μάνης που βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Στην Αρκαδία το κλασικό παραδοσιακό τους πιάτο είναι η κρεατόπιτα.
Τα λουκάνικα είναι μία ακόμη μορφή του χοιρινού που τρώμε παραδοσιακά, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Παλαιότερα μάλιστα, τα κρεμούσαν μέχρι να στεγνώσουν, ενώ το λίπος του χοιρινού το αποθήκευαν σε δοχεία για να το χρησιμοποιήσουν στη μαγειρική τους.
Το χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι, είναι παραδοσιακό γιορτινό έδεσμα κυρίως των Επτανήσων, όπως και η κουλούρα και η λαδόπιτα. Στην Κεφαλλονιά συναντάμε την «πουτρίδα», ενώ στη Λευκάδα κόκορα ή βοδινό μακαρονάδα.
Η αετόπιτα είναι μία πίτα φτιαγμένη από το ψαχνό μέρος του χοιρινού και πρωταγωνιστεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Θεσσαλίας. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, όπως η Καρδίτσα, η αετόπιτα αποτελεί την παραδοσιακή βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.
Γεμάτο με πίτες είναι το γιορτινό τραπέζι στην Ήπειρο, όπως η κρεατόπιτα με κρεμμύδι και πράσο, η χορτόπιτα “μπατσάρα” (με καλαμποκάλευρο), η κολοκυθόπιτα, η γαλατόπιτα, αλλά και η κοθρόπιτα (βραστό κοτόπουλο και ρύζι). Ενώ στα Γιάννενα, παραδοσιακά τρώνε το αγριογούρουνο σαλμί.
Μάλλον η ελληνική κουζίνα δεν είναι άδικα γνωστή για τις ποικιλίες και τις νοστιμιές της.Ο κατάλογος με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα – όχι μόνο χριστουγεννιάτικα – είναι ατελείωτος.
Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα
Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου
9 καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα – Οι χριστιανικές ιστορίες τους
Το τραπέζι των Χριστουγέννων – Ιδέες για να το διακοσμήσεις διαφορετικά
Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου – Πώς καθιερώθηκε η ημερομηνία