Πώς μπορεί να κοιμάται το μωρό πιο εύκολα και γρήγορα;
Το θέμα του ύπνου απασχολεί μία στις τρεις οικογένειες με παιδιά από τη βρεφική έως την προσχολική ηλικία.
Ρουτίνα Ύπνου
Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν περνούν διάφορες φάσεις ανάπτυξης με αποτέλεσμα ο νυχτερινός τους ύπνος να διαταράσσεται είτε επειδή βγάζουν δόντια είτε επειδή περνούν κρυολόγημα είτε ακόμη επειδή εισπράττουν πίεση και άγχος από μία μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή τους, όπως η μετακόμιση ή το διαζύγιο. Μαμά και μπαμπάς πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να εκπαιδέύσουν το νήπιο να κοιμάται με σταθερότητα και συνέπεια. Το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε το μωρό να κλαίει για να “μην κακομάθει”. Είναι σημαντικό από μωρό, το παιδί να μας εμπιστεύεται για να απολαμβάνουμε όνειρα γλυκά οικογενειακώς.
Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να ακολουθούμε συστηματικά μία συγκεκριμένη, επαναλαμβανόμενη ρουτίνα πριν βάλουμε το μωρό μας για ύπνο από τους 3 μήνες και μετά. Η επανάληψη καθησυχάζει τα μωρά και αργότερα τα νήπια, ενώ τους εξασφαλίζει ασφάλεια αφού ξέρουν τι ακολουθεί. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή προσφέρει ήσυχο ύπνο σε όλη την οικογένεια. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε αυτή την τακτική τόσο πιο σίγουρα θα είναι τα αποτελέσματα.
Πώς να κοιμάται το μωρό πιο εύκολα, γρήγορα και συστηματικά
11 μυστικά για να μάθει από μικρή ηλικία:
Καταρχάς Νο1 tip είναι να βάζεις το παιδί κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο. Αν κοιμάται πολύ αργά, άρχισε να το βάζεις για ύπνο ένα τέταρτο νωρίτερα κάθε μέρα, μέχρι να φτάσεις στην επιθυμητή ώρα.
Ακολουθούμε πάντα τα ίδια βήματα με την ίδια σειρά:
- Μαζεύουμε το δωμάτιο του μωρού και τακτοποιούμε τα παιχνίδια
- Στρώνουμε το κρεβατάκι του και αερίζουμε το χώρο για 10 λεπτά
- Το κάνουμε μπάνιο και του βάζουμε ενυδατική κρεμούλα
- Του φοράμε καθαρές πιζάμες
- Του δίνουμε το γάλα του
- Πλένουμε το πρόσωπο και τα δόντια
- Το προτρέπουμε να διαλέξει ένα παιχνίδι για να του κάνει παρέα
- Φροντίζουμε να είναι ασφαλές και μαλακό
- Του αφηγούμαστε ένα παραμύθι ή του τραγουδάμε
- Επαναλαμβάνουμε συχνά τα ίδια τραγούδια και τις ιστορίες, γιατί το παιδί τα μαθαίνει και του αρέσει να ξέρει τι γίνεται παρακάτω
- Το φιλάμε, του λέμε καληνύχτα και το βάζουμε στο κρεβάτι του
Είναι προτιμότερο να μάθει το παιδί να αποκοιμάται μόνο του και όχι στην αγκαλιά μας. Έτσι αν ξυπνήσει τη νύχτα μπορεί να ξανακοιμηθεί από μόνο του.
Αν είναι ανήσυχο το καθησυχάζουμε και του μιλάμε για την επόμενη μέρα. Δεν το μαλώνουμε και δεν το αφήνουμε να κλαίει, γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθεί αν είναι στεναχωρημένο.
Πηγή: babyspace.gr
Ζήσε με μουσική, όχι με οθόνες – Τα βιντεοπαιχνίδια αναγνωρίστηκαν ως διαταραχή
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα