Στο πρώτο μέρος του άρθρου, οι ειδικοί μας εξήγησαν γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στις δύσκολες και αγχώδεις καταστάσεις, καθώς και ποιοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις, ώστε να βελτιώσεις τις ικανότητες σου για την αντιμετώπιση μιας δυσκολίας στη ζωή σου; Και περισσότερων από μία είναι, εδώ που τα λέμε…
Ξεκίνησε φροντίζοντας τον εαυτό σου
Μην περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος αυτό, παρά μόνο εσύ!
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πρέπει:
- να κοιμάσαι καλά και αρκετά (τι κάνει στο σώμα και τον εγκέφαλο ο καλός και ο κακός ύπνος)
- να τρως τακτικά (οι 15 καλύτερες τροφές)
- να μένεις ενυδατωμένος (7 λόγοι να πίνεις πολύ νερό – Τα 6 must ποτήρια)
- και να θυμάσαι να κάνεις διαλείμματα και να δίνεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου (δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση καλυτερεύουν την υγεία μας)
«Η φροντίδα του φυσικού σου σώματος μπορεί πραγματικά να κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεσαι συναισθηματικά», λέει η Samuel.
Η συνείδηση μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το σώμα σου και να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, σύμφωνα με την Marter. Μπορείς να δοκιμάσεις πρακτικές όπως:
- διαλογισμός
- βαθιά ανάσα
- προοδευτική χαλάρωση των μυών
- γιόγκα
Εστίασε σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούμε να ελέγξουμε πόσο αγχωτικά νέα λαμβάνουμε.
“Αν γνωρίζεις ότι έχεις μια πολύ έντονη αντίδραση στις τηλεοπτικές ειδήσεις και στους ειδικούς που μιλάνε, μη βλέπεις ειδήσεις! Ή κάνε το διαδικτυακά ή ρυθμίζοντας τον εαυτό σου ένα χρονικό διάστημα για να παρακολουθήσεις τις ειδήσεις”, λέει η Marter.
Ζήτησε βοήθεια από την οικογένειά σου ή έναν επαγγελματία
Το να ζητάς βοήθεια είναι άκρως υγιές, το αντίθετο όχι!
«Ως θεραπευτής, πιστεύω ότι όλοι έχουμε βιώσει κάποιο επίπεδο τραύματος στη ζωή μας», λέει η Marter. «Γι ‘αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε από τη θεραπεία ή την παροχή συμβουλών για να μας βοηθήσουν να επουλωθούμε από παρελθόντα γεγονότα και να αναπτύξουμε πρακτικές αυτο-φροντίδας και συστήματα υποστήριξης».
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να είσαι ανήσυχος ή καταθλιπτικός σε κάποιες στιγμές της ζωής σου. Εάν αντιμετωπίζεις κάτι και γνωρίζεις ότι είναι εκτός βάσης, αξίζει να μιλήσεις με έναν ειδικό που μπορεί να σε βοηθήσει.
Θυμήσου να είσαι εκεί και για άλλους
Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνειςαυτό; Απλά άκου.
“Μία από τις παγίδες που τείνουμε να πέφτουμε είναι να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ή να λύσουμε το πρόβλημα κάποιου άλλου”, λέει ο Wright. «Είναι πολύ πιο χρήσιμο να τον ακούσεις απλά, όταν νιώθει πως έχει ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον».
Μην κρίνεις αυτά που λέει.
Παρόλο που μπορεί να έχουμε παρόμοια συναισθήματα, μπορεί να φαίνεται εντελώς διαφορετικό από άτομο σε άτομο.
«Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο σύνολο συναισθημάτων, οπότε αν σου λέει ότι φοβάται, σκέψου μια στιγμή που φοβόσουν και θυμήσου πώς αισθάνθηκες», συνεχίζει.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει να προκαλέσει ενσυναίσθηση και κατανόηση για το άλλο άτομο
Ο Μάτερ συμφωνεί. «Είναι σημαντικό να έχουμε συμπόνια… Πρέπει να έχουμε συμπάθεια για τους άλλους και αυτο-συμπόνια για τις δικές μας προκλήσεις ψυχικής υγείας. Πρέπει να απομακρυνθούμε από την κριτική σκέψη και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι που κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Μερικές φορές χρειαζόμαστε βοήθεια. “
Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι ίδιοι!!!
Παρόλο που αντιμετωπίζουμε διαφορετικά μεταξύ μας τις καταστάσειςκ όλοι αισθανόμαστε το ίδιο ευρύ φάσμα του ανθρώπινου συναισθήματος. Είμαστε όλοι ικανοί για την ενσυναίσθηση που χρειάζεται για να υποστηρίξουμε κάποιον μέσω της δικής του εξαιρετικά μοναδικής διαδικασίας και αξίζουμε το ίδιο για τον εαυτό μας.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις, οι στρατηγικές σου είναι εξίσου έγκυρες με αυτές κάποιου άλλου. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της αρμονίας όταν τα αγαπημένα πρόσωπα αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις καταστάσεις από εσάς.
Άρα για να βελτιώσεις τις ικανότητες σου:
- φρόντισε τον εαυτό σου
- εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις
- ζήτησε βοήθεια όταν πρέπει
- να είσαι εκεί και για τους άλλους
Πηγές: Healthline, MedicalNewsToday
Δες εδώ:
Άγχος και στρες: 6 πράγματα που τα μειώνουν
12 + 2 τρόποι για χαλάρωση ~ Ψυχολόγος Lisa S. Larsen, Μέρος 2ο
Πώς η κηπουρική μειώνει το άγχος και τη θλίψη
Δες τους 10 + 1 κανόνες της ζωής
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα