Η στέρηση της επαφής μέσα στην πανδημία, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη μειωμένη ανθρώπινη επαφή. Οι μικροί μας φίλοι -που δεν είναι άλλοι από τα κατοικίδια ζώα- μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό!
Η ανθρώπινη επαφή ήταν ήδη μειωμένη πριν από την πανδημία με συνήθη ύποπτο και ένοχο την τεχνολογία: δες εδώ τι έδειξε η σχετική έρευνα της Tiffany Martini Field – καθηγήτρια στα Τμήματα Παιδιατρικής, Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών Touch.
Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση, η φυσική απόσταση μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου COVID-19.
«Έγινε μια έρευνα στο Facebook στις ΗΠΑ, όπου το 60% των ανθρώπων ανέφεραν στέρηση της επαφής», δήλωσε η Tiffany Martini Field – καθηγήτρια στα Τμήματα Παιδιατρικής, Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών Touch.
Δεν ήταν μόνο άνθρωποι που ζούσαν μόνοι, ήταν κι εκείνοι που ζούσαν με άλλους ανθρώπους!
Πώς βοηθούν τα κατοικίδια ζώα στη στέρηση της επαφής
Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι η απάντηση στη στέρηση της επαφής, δήλωσε η Janette Young, PhD, λέκτορας επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Η επαφή φαίνεται να βελτιώνει την ευεξία
Η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει οφέλη παρόμοια με αυτά της ανθρώπινης επαφής
Η έρευνα καταλήγει πως τα ζώα καταλαβαίνουν
Η Young οδήγησε μια ομάδα ερευνητών που διεξήγαγαν μια μελέτη με 32 συμμετέχοντες, σχετικά με τα οφέλη από την κατοχή κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι συμμετέχοντες είπαν ότι αγγίζοντας τα κατοικίδια τους, ένιωθαν άνεση, χαλάρωση και οικειότητα
Μίλησαν για σκύλους και γάτες που τους αγγίζουν όταν ένιωθαν στενοχωρημένοι, λυπημένοι ή αγχωμένοι. Πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν την ικανότητα των κατοικίδιων τους να «γνωρίζουν» όταν δεν ένιωθαν καλά και να θέλουν να πλησιάσουν σωματικά. Μερικοί συμμετέχοντες ανέφεραν τα πουλιά, τα πρόβατα, τα άλογα, ακόμη και τα ερπετά ως κατοικίδια ζώα που ανταποκρίνονται στην επαφή.
«Οι άνθρωποι χρειάζονται αφή και επαφή και πιθανώς το ίδιο κάνουν και πολλά από τα ζώα που διατηρούμε ως κατοικίδια. Οι στενές, φροντίδες και συγκινητικές σχέσεις μας με τα ζώα μπορούν τουλάχιστον να καλύψουν εν μέρει το κενό επαφής που βιώνουν πολλοί άνθρωποι», είπε η Young.
Τι λέει η επιστήμη για τα οφέλη του μασάζ
Η Field (καθηγήτρια ψυχιατρικής) λέει πως υπάρχουν αληθινές θετικές φυσιολογικές επιπτώσεις στο χάιδεμα ενός ζώου.
«Όταν οι άνθρωποι χαϊδεύουν σκύλο ή γάτα, ασκούν πίεση. Μπορείς να αισθανθείς τους σπονδύλους της γάτας ή τα πλευρά του σκύλου όταν τους πιέζεις. Είναι ένα μασάζ για κατοικίδια, με μια έννοια», λέει η Field.
Τα οφέλη του ανθρώπινου μασάζ ισχύουν τόσο για το κατοικίδιο όσο και για τον άνθρωπο
«Έχουμε μελέτες που δείχνουν ότι το άτομο που κάνει το μασάζ κερδίζει όσο και το άτομο που λαμβάνει το μασάζ όσον αφορά τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, ενώ αυξάνεται η σεροτονίνη -ο φυσικός νευροδιαβιβαστής του σώματος για πόνο και κατάθλιψη», δήλωσε η Field.
Δες ποιες είναι οι ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας
Οι μελέτες για το μασάζ δείχνουν ότι όταν εφαρμόζεται πίεση, οι φυσιολογικές αποκρίσεις ενεργοποιούνται, καθώς οι υποδοχείς πίεσης επιβραδύνουν το νευρικό σύστημα. Αυτό μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με τη χαλάρωση, επηρεάζονται επίσης.
«Το ειρωνικό είναι ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας ιογενούς πανδημίας και ένα από τα ίδια τα πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ή προσβολής του ιού είναι η διέγερση των υποδοχέων πίεσης. Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν αυτή τη διέγερση από εκείνους με τους οποίους ζουν κάνοντας τρίψιμο ο ένας στον άλλον, αλλά μπορούν επίσης να την πάρουν από τα κατοικίδια ζώα τους», δήλωσε η Field.
Υπάρχει ήδη τεκμηριωμένη βιβλιογραφία που δείχνει ότι τα άτομα με κατοικίδια ζώα έχουν καλύτερη ανοσοποιητική λειτουργία και ζουν περισσότερο!
Οι επιστήμονες ενθαρρύνουν την επαφή με τα ζώα (γενικά, όχι μόνο τα κατοικίδια) και καλούν την κάθε κοινωνία να διασφαλίσει ότι “οι άνθρωποι έχουν συνδέσεις με κατοικίδια ζώα”. Προσθέτουν να δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας όπου είναι απομονωμένοι οι άνθρωποι.
Οι πληροφορίες μου για τις έρευνες είναι από άρθρο του Reader’s Digest.
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα