Το γαλλικό παράδοξο πρωτοέκανε την εμφάνισή του σαν όρος το 1991. Γιατί γαλλικό όμως και γιατί παράδοξο;

Γαλλικό γιατί συμβαίνει στη Γαλλία.

Παράδοξο γιατί περιγράφει κάτι που δεν είναι λογικό. Ή μήπως είναι;

Οι Γάλλοι τα κάνουν όλα λάθος και ζουν περισσότερο

Οι Γάλλοι, όπως άλλωστε και όλοι οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης ακολουθούν μια διατροφή τελείως διαφορετική από τη μεσογειακή. Καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως γλυκά, τυριά και σάλτσες. Στη Νότια Γαλλία οι κάτοικοι βρίσκονται πιο κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Σε όλη τη Γαλλία ωστόσο παρουσιάζονται χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου.

Το παράδοξο αυτό, γνωστό και ως γαλλικό παράδοξο, αποδίδεται από τους Γάλλους στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ οι επιστήμονες μέχρι πρότινος δεν είχαν αποφανθεί για την ερμηνεία του.

Τι απέδειξαν οι Έλληνες επιστήμονες για το γαλλικό παράδοξο

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έχει αναπτύξει μια νέα θεωρία σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών (αθηρογένεση), τη «Θεωρία της Αθηρογένεσης με εμπλοκή του PAF».

Η θεωρία αυτή ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αιτία της αθηρωμάτωσης και της αρτηριοσκλήρυνσης είναι έναν φλεγμονώδης παράγοντας, ο PAF (Platelet-Activating Factor).

«Όπως, μάλιστα, έχουμε δείξει με πειράματα, τόσο εμείς όσο και άλλοι ερευνητές, οι αναστολείς του PAF ασκούν προστατευτική δράση στην αθηρογένεση και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, μέσα από τη θεωρία μας αυτή δίνεται και η βιοχημική εξήγηση της προστατευτικής δράσης που ασκεί η μεσογειακή δίαιτα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού έχουμε πιστοποιήσει την ύπαρξη αναστολέων του PAF στα μεσογειακά τρόφιμα» εξηγεί ο καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Η ελληνική ομάδα επιστημόνων απέδειξε ότι το κρασί περιέχει αναστολείς του PAF, οι οποίοι προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποια κρασιά προστατεύουν

Ο κύριος Δημόπουλος δήλωσε, «βρήκαμε ότι η προστατευτική δράση οφείλεται σε μικροσυστατικά-αναστολείς του PAF που υπάρχουν τόσο στα ερυθρά κρασιά όσο και στα λευκά. Τα πειραματικά μας δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι σημαντική είναι η ποικιλία και όχι το χρώμα. Από μελέτες διαπιστώσαμε ότι τα πιο δραστικά κρασιά (δηλαδή εκείνα που είχαν τους περισσότερους αναστολείς του PAF) είναι το κόκκινο κρασί, με κύρια ποικιλία το Cabernet Sauvignon, και το λευκό κρασί, με κύρια ποικιλία τη Ρομπόλα. Ανάλογες βιολογικά δραστικές ενώσεις που είναι αναστολείς του PAF, βρήκαμε στο μούστο και στα στέμφυλα. Τα πειράματά μας αυτά τα επιβεβαιώσαμε και με διατροφικές παρεμβάσεις σε ανθρώπους, όπου βρήκαμε ότι την προστατευτική δράση την ασκούν τα συγκεκριμένα συστατικά του κρασιού που τους χορηγήθηκε και όχι το αλκοόλ».

Προσωπικά θα προτιμήσω να πιω κανένα ποτηράκι κρασί και ναι, υπόσχομαι ότι θα δείξω αδυναμία στο Cabernet Sauvignon και τη Ρομπόλα, παρόλο που το αγαπημένο μου θα εξακολουθήσει να είναι το Ξινόμαυρο Νάουσας.

Στην υγεία μας λοιπόν!

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα