Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου και θα αναρωτιέσαι τώρα «τι είναι πάλι τούτο».

Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή αλλιώς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου. Η Ημέρα υπάρχει με αφορμή τη γέννηση – την ημερομηνία αυτή – του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση».

Η ιδέα ανήκε στην Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ την οποία υλοποίησε η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Ημέρα των Δημοσίων Υπαλλήλων στην Ταϊλάνδη.

Τη δική τους Πρωτοχρονιά (Κχα μπ-Νισάν, στη γλώσσα τους), γιορτάζουν οι Ασσύριοι, οι μη Αραβες Χριστιανοί, που ζουν διασκορπισμένοι στην περιοχή της λεγόμενης Γόνιμης Ημισελήνου (Νότια Τουρκία, Λίβανος, Συρία Ιράκ και Ιράν), αλλά και ως μετανάστες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Ημέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ιράν.

Ημέρα Προζυμένιου Άρτου στις ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα

334 π.Χ.:

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή.

1822:

Με έγγραφό τους προς το Μινιστέριο (Υπουργείο) της Οικονομίας, οι εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης (Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα λέγαμε σήμερα) ζητούν ολίγα γρόσια «Επειδή και κατ’ αυτάς έφτασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν’ αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια και άλλος άλλο τι, διά τούτο παρακαλούμεν το Μινιστέριον να μας δώση ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας». Είναι η πρώτη αναφορά για το δώρο του Πάσχα.

1849:

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο «πάπας» του Αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

1947:

Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

1947:

Ο Παύλος γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του Γεώργιου του Β’.

1951:

Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.

1955:

Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.

1957:

Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία, που θα αφήσει εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!

1976:

Ο Στίβεν Βόσνιακ και ο Στίβεν Τζόμπς ιδρύουν την Apple Computers και φέρνουν την επανάσταση στο χώρο της πληροφορικής, με τη δημιουργία τoυ πρώτου προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή «Apple I».

1994:

Περιέρχεται στο ελληνικό κράτος η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, και αφαιρούνται από τον ίδιον και την οικογένειά του η ελληνική ιθαγένεια και τα διαβατήρια, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

2001:

Η Ολλανδία νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο, που επιτρέπει κάτι τέτοιο.

2002:

Το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψηφίζει τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Γίνεται το μόνο κράτος στον κόσμο, που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.

Με πληροφορίες από sansimera.gr

Διάβασε ακόμη:

Σαν σήμερα 31 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων

Τι είναι η μοριακή γαστρονομία και η Κουζίνα Note-a-Note

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα