Η 19η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Δρεπανοκυττάρωση (World Sickle Cell Day), κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης (SCDIO). Στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για μία αρρώστια του αίματος, ιδιαίτερα θανατηφόρα παλαιότερα.

Τι ασθένεια είναι η δρεπανοκυττάρωση

Δρεπανοκυτταρική νόσος ή δρεπανοκυττάρωση είναι μια σοβαρής μορφής αναιμία, που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πρόκειται για μια ομάδα ασθενειών του αίματος που συνήθως κληρονομείται από τους γονείς ενός ατόμου.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι γνωστός ως δρεπανοκυτταρική αναιμία

Έχει ως αποτέλεσμα μια ανωμαλία στην πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ερυθροκύτταρα. Αυτό οδηγεί σε δύσκαμπτο δρεπανοειδές σχήμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει όποιος έχει δρεπανοκυττάρωση

Τα προβλήματα στη δρεπανοκυτταρική νόσο ξεκινούν συνήθως μεταξύ της ηλικίας των 5 και 6 μηνών. Μπορούν να αναπτυχθούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις πόνου, αναιμία, δακτυλίτιδα (διόγκωση των χεριών και των ποδιών), βακτηριακές λοιμώξεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να αναπτυχθεί χρόνιος πόνος καθώς γερνάν τα άτομα.

Παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα, με τον μέσο όρο ζωής των ασθενών να μην ξεπερνά τα σαράντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά τα εβδομήντα χρόνια. Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 40 έως 60 έτη.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Γιορτάζουν: Ζώσιμος, Ζωσιμία, Ιούδας, Ιουδήθ, Παΐσιος, Παϊσία.

  • Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της σεξoυαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.

Ορίστηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη συνεδρίασή της τής 19ης Ιουνίου 2015, αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως οι μουσουλμανικές Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) στη Νιγηρία και Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία. Η 19η Ιουνίου επελέγη για να θυμίζει την απόφαση 1820 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 19 Ιουνίου 2008 και η οποία αναγνώριζε για πρώτη φορά ότι η σεξoυαλική βία είναι μία τακτική πολέμου και μία απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Σαμ Κουτέζα (δικηγόρος και πολιτικός από την Ουγκάντα) δήλωσε: «Θα πρέπει να δοθεί τέλος στη χρήση του βιασμoύ ως πολεμικού όπλου. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ένοχοι για τα εγκλήματα αυτά και οι ηγέτες που ανέχονται τα εγκλήματα αυτού του είδους θα λογοδοτούν και ότι στα θύματα θα απονέμεται δικαιοσύνη. Η ντροπή θα πρέπει να βαρύνει αυτούς που διαπράττουν τα εγκλήματα αυτού του είδους κι όχι τα θύματα».

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξoυαλική βία στις ένοπλες συγκρούσεις Ζάιναμπ Μπανγκούρα (κοινωνική ακτιβίστρια από τη Σιέρα Λεόνε) τόνισε ότι την ημέρα αυτή θα τιμάται το θάρρος χιλιάδων γυναικών στον κόσμο που έχουν επιβιώσει μετά τη σεξoυαλική τους κακοποίηση σε πολέμους. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται ακόμη να γίνει είναι «να μετατραπεί η πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες πράξεις και σε επιτόπου προστασία», προειδοποίησε η ίδια.

  • Στην Ουρουγουάη τιμούν την επέτειο των γενεθλίων του Χοσέ Αρτίγας, εθνικού ήρωα της χώρας και την »Ημέρα του Ποτέ Ξανά» για τα θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1985).
  • Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Ουγγαρία. Εορτάζεται η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη από την χώρα, στις 19 Ιουνίου 1991και τιμώνται τα θύματα της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956.
  • Εθνική Ημέρα Μαρτίνι στις ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα

240 π.Χ.:

Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1827:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο. («Περίπτωση Νενέκου»)

1943:

Ο Γιόζεφ Γκέμπελς ανακοινώνει επίσημα ότι δεν υπάρχουν πια Εβραίοι στο Βερολίνο.

1963:

Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

2000:

Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και γίνεται το 12ο μέλος της, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης γι’ αυτό που αποκάλεσε μεγάλο ποιοτικό και αναπτυξιακό άλμα. Η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 15 χώρες που το 1998, μολονότι είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια.

2003:

Με τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Χαλκιδική, ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 18 Ιουνίου: Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα