Σαν σήμερα το 1933: Ορόσημο στις ταινίες τρόμου. Ο γιγαντιαίος γορίλας «Κινγκ Κονγκ» κάνει την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης.
Ο Κινγκ Κονγκ (King Kong) είναι ένας υπερφυσικός γορίλλας, που δημιούργησαν ο άγγλος συγγραφέας Έντγκαρ Γουάλας και o αμερικανός σκηνοθέτης Μίριαν Κούπερ. Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη ταινία του Μίριαν Κούπερ, που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαρτίου 1933.
Έγινε ήρωας του φανταστικού κινηματογράφου, που αποτέλεσε το πρότυπο για τις ταινίες με πρωταγωνιστές τέρατα διαφόρων ειδών και μεγεθών.
Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας;
Ο βασιλιάς Κονγκ ζει στο φανταστικό νησί Σκαλ του Ειρηνικού Ωκεανού, μαζί με άλλα υπερμεγέθη όντα και λατρεύεται σαν θεός από τους ντόπιους. Εκεί στο νησί, τον ανακαλύπτει ένα αμερικανικό κινηματογραφικό συνεργείο, τον αιχμαλωτίζει και τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να τον εκθέσει ως το «Όγδοο Θαύμα της Ανθρωπότητας».
Ο Κινγκ Κονγκ όμως ερωτεύεται μια ξανθιά κοπέλα του συνεργείου, Αν Ντάροου (Φέι Ρέι). Όταν νοιώθει ότι η αγαπημένη του απειλείται, δραπετεύει από τα δεσμά του και αφού την απαγάγει, βρίσκει καταφύγιο στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ, τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης εκείνη την εποχή, για να την προστατεύσει. Οι αρχές θα παρεξηγήσουν τις προθέσεις του πιστεύοντας πως θέλει να της κάνει κακό. Έτσι στέλνουν εναντίον του ένα ολόκληρο σμήνος αεροπλάνων, για να τον εξουδετερώσουν.
Η ταινία, που είναι μια τολμηρή διασκευή του μύθου της «Πεντάμορφης και του Τέρατος», έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για τα εκπληκτικά εφέ του Γουίλις Ο’ Μπράιαν, τις σκηνές καταστροφής, με αποκορύφωνα τη σκηνή στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και τους ερωτικούς συμβολισμούς της. Η εικόνα της μικροσκοπικής Αν μέσα στην τεράστια παλάμη του γορίλα και το τρυφερό γδύσιμό της από τα ακροδάκτυλα του γορίλα, θεωρούνται από τις από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίες.
Με την πάροδο των ετών, ο Κινγκ Κονγκ έγινε ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της μεγάλης οθόνης. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητες ταινίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς, βιβλία, βιντεοπαιγνίδια, θεματικά πάρκα, ακόμη και για θεατρικό έργο. Οι δημιουργοί τους τον αντιμετώπισαν είτε ως ένα αφηνιασμένο τέρας, είτε ως ένα τραγικό αντιήρωα.
Γιορτάζουν: Ευθάλιος, Ευθαλία.
Τι έγινε σαν σήμερα;
1807:
Το αμερικανικό Κογκρέσο απαγορεύει την εισαγωγή σκλάβων σε οποιαδήποτε περιοχή των ΗΠΑ από οποιαδήποτε πόλη, βασίλειο ή χώρα του κόσμου.
1855:
Ο Αλέξανδρος Β΄ γίνεται Τσάρος της Ρωσίας.
1903:
Στην Ουάσινγκτον, ανοίγει το ξενοδοχείο “Μάρθα Ουάσινγκτον”, το πρώτο που απευθυνόταν αποκλειστικά στο γυναικείο πληθυσμό.
1913:
Ο ελληνικός στρατός, υπό την προστασία του θωρηκτού «Σπέτσαι», απελευθερώνει τη Σάμο, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
1923:
Το περιοδικό Times κυκλοφορεί για πρώτη φορά.
1944:
Μεταδίδονται για πρώτη φορά τα Όσκαρ από την τηλεόραση.
1969:
Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.
1974:
Ο Στίβι Γουόντερ σαρώνει τα Γκράμι, κερδίζοντας πέντε βραβεία για το άλμπουμ του «Innervisions».
1990:
Μετά από 27 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.
1992:
Ο Βασίλης Λεβέντης ιδρύει το κόμμα «Ένωση Κεντρώων».
2000:
Ο 18χρονος Ρώσος πρωταθλητής πυγμαχίας εφήβων Ευρώπης, Σεργκέι Λατούσκο, σκοτώνεται από πυροβολισμούς, έξω από το στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα.
Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 1 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα