Η Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας είναι πρωτοβουλία της Διεθνούς των Πολικών Αρκούδων (Polar Bears International), ενός οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο σκοπός της Ημέρας;

Η Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας έχει σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο παγκοσμίως για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολικές αρκούδες από την κλιματική αλλαγή και από το συνακόλουθο λιώσιμο των πάγων. Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να συμβάλει, έστω και για μία ημέρα, στην προστασία της πολικής αρκούδας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν καθοριστικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι τα 2/3 των πολικών αρκούδων, που ζουν στον Βόρειο Πόλο (Αλάσκα, Καναδάς, Ρωσία, Γροιλανδία, Νορβηγία), ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Ο συνολικός τους πληθυσμός υπολογίζεται σε 25 χιλιάδες.

Σημαντικές ημέρες και εορτές

Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ. Ο σκοπός της ημέρας είναι να τιμήσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα την φιλάνθρωπη δράση τους.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον λετονικής καταγωγής βρετανό κοινωνικό επιχειρηματία Μάρκις Σκαντμάνις, έναν άνθρωπο παθιασμένο με τη δημιουργία οργανισμών που συμβάλλουν θετικά στην βιώσιμη καινοτομία και τεχνολογία, και υιοθετήθηκε πρώτα από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας το 2010 και στην συνέχεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι συνήθως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (τοπικοί και διεθνείς), ανεξάρτητοι (αλλά υποστηριζόμενοι συχνά) από κυβερνήσεις και διεθνείς κυβερνητικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, οικολογικούς, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς κ.α.

Ο όρος «μη κυβερνητική οργάνωση» επινοήθηκε μετά την ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, παρόλο που η ιστορία ανάλογων τέτοιων οργανισμών χρονολογείται τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο ορισμός της «διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης» (INGO) δόθηκε για πρώτη φορά στο ψήφισμα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) στις 27 Φεβρουαρίου 1950.

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία. Ανοσμία είναι η απώλεια της όσφρησης (πρόσκαιρη ή μόνιμη), που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Η απώλεια της όσφρησης συνδυάζεται με τη γεύση και δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή ενός ατόμου. Κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από ανοσμία δημιουργούνται από τη διαρροή επιβλαβών αερίων και την εκδήλωση πυρκαγιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ανοσμία, ενδέχεται να παρουσιάσουν τάσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης την οποία βιώνουν.

Για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το πρόβλημα, ο αμερικανός Ντάνιελ Σάιν, που πάσχει από μία μορφή ανοσμίας, δημιούργησε μία σελίδα στο Φέισμπουκ και ανακήρυξε την 27η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (Anosmia Awareness Day). Η προσπάθειά του αυτή υποστηρίζεται από ιατρικές ενώσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπία († Οσίου Ασκληπιού), Λέανδρος, Λεάνδρα († Λεάνδρου, επισκόπου Σεβίλλης).

Τι έγινε σαν σήμερα;

1700:

Ανακαλύπτεται το νησί της Νέας Βρετανίας.

1869:

Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1922:

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

 1953:

Αρχίζουν στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στις 8 Αυγούστου.

1959:

Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

1964:

Η ιταλική κυβέρνηση ζητάει βοήθεια για να κρατήσει τον Πύργο της Πίζας όρθιο

1966:

Από το τριώροφο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Άρεως εκπέμπει για πρώτη φορά η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, με ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 19:00 και λήγει στις 21:10.

1992:

Ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, το 1687.

1993:

Πεθαίνει η «Βασίλισσα του Βωβού Κινηματογράφου» ηθοποιός Λίλιαν Γκις, σε ηλικία 94 ετών.

1994:

Στην Αυστραλία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Σκοπιανό.

Πληροφορίες: sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου: Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Ζήτα» (Ζ)

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα