Η επανάσταση της Ψηφιακής Γεωργίας
Δε θέλω να σου χαλάσω την παιδική σου ηλικία, αλλά η εικόνα που έχεις από τα παραμύθια για την αγροτική ζωή είναι ένα ψέμα.
Σήμερα δεν θα δεις τον αγρότη να αρμέγει την αγελάδα στη φάρμα του, την ώρα που χαρούμενα παπάκια, γουρουνάκια και πάπιες πίνουν ανέμελα το νερό τους στη μικρή λιμνούλα. (Για την ακρίβεια οι αγελάδες, τα γουρούνια και οι πάπιες δεν συνυπάρχουν ποτέ στον ίδιο χώρο σε μια φάρμα. Αλήθεια!)
Και δυστυχώς η ζωή του αγρότη δεν είναι σχεδόν ποτέ ανέμελη.
Τα καλά νέα είναι ότι οι πραγματικές φάρμες είναι πολύ πιο μοντέρνες. Θα έλεγα ότι σε μια φάρμα συναντάει κανείς τεχνολογία πολύ πιο σύγχρονη από αυτή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Έξυπνα εργαλεία στην υπηρεσία του αγρότη
Οι αγρότες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας παγκόσμιας αγοράς με υψηλές απαιτήσεις, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όλο και πιο «έξυπνα» εργαλεία στη δουλειά τους. Όχι για να ακολουθήσουν την τάση της μόδας, αλλά επειδή πρέπει να παράγουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αγροτικών προιόντων.
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην «ψηφιακή γεωργία». Επιστρατεύσαμε «βαριά όπλα» – τους δορυφόρους, την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ. Για να κάνουμε οικονομία στις πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες, για να παράγουμε περισσότερο φαγητό με μικρότερο κόστος.
Τα Ηνωμένα έθνη εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχουμε αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων κατά 50% προκειμένου να ταΐσουμε τον πλανήτη. Ο πληθυσμός της γης υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα έχει αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες μας πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να μάθουμε να καλλιεργούμε πιο αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα, μια μικρή χώρα με περιορισμένη γη στα χέρια των αγροτών θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα αν δεν υπάρξει εξορθολογισμός.
Γιατί λοιπόν Ψηφιακή Γεωργία;
Γιατί χρησιμοποιούμε υπολογιστές, τηλέφωνα, mail, χάρτες, gps στην καθημερινή μας ζωή; Για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα και πιο εύκολα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο η γεωργία γίνεται ψηφιακή.
Τι είναι η Ψηφιακή Γεωργία;
Η Ψηφιακή Γεωργία μπορεί να αξιοποιεί την εμπειρία και τη γνώση του αγρότη, χρησιμοποιώντας τεχνολογία σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή για να την κάνουμε πιο εύκολη.
Με λίγα λόγια:
- Μπορούμε να παρακολουθούμε το χωράφι, το έδαφος, τα ζιζάνια και τις καιρικές συνθήκες
- Μπορούμε να συλλέγουμε πληροφορίες ώστε να εξάγουμε εμπεριστατωμένα ασφαλή συμπεράσματα
- Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα συμπεράσματα μας για να δίνουμε στο χωράφι αυτό ακριβώς που χρειάζεται (και τίποτα από όσα δε χρειάζεται)
Φυσικά δε θα φτάσουμε – μάλλον – ποτέ στο σημείο να αλλάζουμε τον καιρό κατά πως μας βολεύει ή να καλλιεργούμε μόνο μέσω υπολογιστή.
Για φαντάσου
Για παράδειγμα, φαντάσου ότι είσαι αγρότης και δίνεις την πατροπαράδοτη παραδοσιακή μάχη με τα ζιζάνια. Μέχρι σήμερα πρέπει να πηγαίνεις στο χωράφι ή εσύ ή οι εργάτες σου, να επιβλέπεις την κατάσταση και να ψάχνεις δεξιά αριστερά τρόπο αντιμετώπισης. Είτε με το χέρι είτε βιολογικά είτε παραδοσιακά. Πόσος χρόνος, πόσο χρήμα, πόσος κόπος!
Σήμερα μπορείς να χρησιμοποιήσεις έξυπνα εργαλεία που θα σου λένε ακριβώς πιο είδος ζιζανίου υπάρχει στο χωράφι σου και σε ποιο σημείο – σκέψου δορυφορικές κάμερες, drones, τρακτέρ με GPS. Μετά φαντάσου τρακτέρ που θα ραντίζουν μόνα τους την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα ζιζανιοκτόνου στο κάθε σημείο του χωραφιού. Αναπτύσσεται ήδη τεχνολογία Έξυπνου Ψεκασμού εξαιρετικής ακρίβειας που θα εντοπίζει συγκεκριμένα ζιζάνια, θα καθορίζει την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης και θα εφαρμόζει το κατάλληλο ζιζανιοκτόνο στα ζιζάνια επιλεκτικά, χωρίς να ψεκάζει τις περιοχές που δεν έχουν ζιζάνια. Και όλα αυτά φαντάσου τα να γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, σε κλάσματα του δευτερολέπτου, την ώρα που το τρακτέρ κάνει ένα απλό πέρασμα από το χωράφι.
Φυσικά με όλη αυτή την τεχνολογία προκύπτει το εξής σημαντικό πρόβλημα.
Τι θα κάνεις όλον αυτόν τον χρόνο και όλο αυτό το χρήμα που εξοικονομείς, αλλά φαντάζομαι ότι θα βρεις κάποια λύση!
Το αποτέλεσμα της Ψηφιακής Γεωργίας;
Λιγότερο νερό, λιγότερα λιπάσματα, λιγότερο πετρέλαιο, λιγότερα ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Μεγαλύτερη παραγωγή και φυσικά η μαγική λέξη. Βιωσιμότητα.
#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα