Τον κώδωνα του κινδύνου για «παγκόσμια συστημική κατάρρευση» από τις αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές κρίσεις, κρούουν περισσότεροι από 200 κορυφαίοι επιστήμονες.
Ποιοι είναι οι λόγοι για την παγκόσμια συστημική κατάρρευση;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε έρευνα του διεθνούς οργανισμού μελετών Future Earth:
30 είναι οι κίνδυνοι σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως 5 είναι οι κύριες τεράστιες προκλήσεις για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
- η κλιματική αλλαγή (το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος)
- τα ακραία καιρικά φαινόμενα – από τυφώνες μέχρι κύματα καύσωνα (δες τα ακραία φαινόμενα που καταγράφηκαν το 2019 στη χώρα μας)
- η σταδιακή κατάρρευση των οικοσυστημάτων
- η ανεπάρκεια τροφίμων
- η ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού
Ποιες είναι οι ανησυχίες των επιστημόνων;
Στην περίπτωση που συμβούν συνδυαστικά, «θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να εντείνουν το ένα το άλλο με τρόπους που θα οδηγούσαν σε μια παγκόσμια συστημική κατάρρευση», προειδοποιεί επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Μαρία Ιβάνοβα, καθηγήτρια στο Κέντρο Διοίκησης και Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης.
Για παράδειγμα, τα κύματα καύσωνα επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκλύοντας από φυσικούς πόρους αέρια που συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ επιδρούν αρνητικά και σε κρίσεις έλλειψης νερού ή τροφίμων.
Η απώλεια βιοποικιλότητας, εν τω μεταξύ, αποδυναμώνει τη δυνατότητα φυσικών και αγροτικών συστημάτων να αντεπεξέλθουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, θέτοντας σε κίνδυνο και την προσφορά βασικών ειδών διατροφής.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει το κλιματικό σύστημα του πλανήτη σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
«Καλούμε τους ακαδημαϊκούς ανά τον κόσμο, ηγέτες επιχειρήσεων και υπευθύνους πολιτικής, να λάβουν υπόψη τους τους πέντε παγκόσμιους κινδύνους και να διασφαλίσουν την αντιμετώπισή τους ως αλληλεπιδρώμενα συστήματα», αναφέρει η έκθεση.
«Το 2020 είναι κρίσιμη χρονιά για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», σημειώνει η Έιμι Λούερς, εκτελεστική διευθύντρια του Future Earth. «Οι ενέργειές μας την επόμενη δεκαετία θα καθορίσουν το συλλογικό μας μέλλον».
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr
Διάβασε ακόμη: Κλιματική αλλαγή: Το 40% των φυτών της Γης είναι σπάνια και ευάλωτα
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα