Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς η άθληση μειώνει την όρεξη και τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στις εντολές που παίρνει ο εγκέφαλος μας. Θα το δούμε λιγάκι επιστημονικά μέσα από την έρευνα του Jo.
Όταν το σώμα μας ασκείται, θερμαίνεται και αποτοξινώνεται. Συμβαίνει όμως και κάτι ακόμα κατά την άθληση: δίνεται η εντολή στον εγκέφαλο να περιορίσει την όρεξη. Ή ακόμη κάνει και κάτι άλλο. Δίνει την εντολή για «υγιεινή όρεξη».
Υπάρχει από πολλούς η πεποίθηση ότι όσο πιο ενεργητικοί είμαστε, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η όρεξη μας. Έχει κάποιο νόημα, έτσι; Και να σου πω την αλήθεια μου, υπήρξαν στιγμές που κι εγώ το πίστεψα.
Αλλά τελικά, η όρεξή μου δεν αυξήθηκε ποτέ.
Σκέφτεσαι λοιπόν, ότι ο οργανισμός σου θα ζητήσει την αντικατάσταση όλων των θερμίδων που έκαψε, όσο εσύ έτρεχες ή χόρευες.
Πώς η άθληση μειώνει την όρεξη; Πώς σηματοδοτείται στον εγκέφαλο μια τέτοια εντολή;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση – όπως τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση – μειώνει την όρεξη αλλάζοντας τα επίπεδα ορμονών που οδηγούν την κατάσταση της πείνας μας.
Ωστόσο, οι υποκείμενοι βιολογικοί μηχανισμοί που τίθενται σε κίνηση και που λένε στο σώμα μας να εκκρίνουν λιγότερες από τις ορμόνες που οδηγούν στην πείνα, παρέμειναν αβέβαιες.
Η έρευνα του Jo
Πρόσφατα ένας ερευνητής αποφάσισε να λάβει μέτρα για να καταλάβει τι συμβαίνει στο σώμα μετά από μια αξιοπρεπή προπόνηση.
Ο Young-Hwan Jo, νευροεπιστήμονας από το Κολέγιο Ιατρικής του Albert Einstein στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ενθουσιάστηκε από το πώς γίνεται μετά από τα συνηθισμένα 45λεπτα του που τρέχει, πάντα μετά να λαχταράει λιγότερο φαγητό από το συνηθισμένο.
Πιστεύει ότι το γεγονός ότι η θερμότητα του σώματος ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη σηματοδότηση στον εγκέφαλο ότι η όρεξη πρέπει να μειωθεί.
Σκέφτηκε ότι η διαδικασία μπορεί να είναι παρόμοια με αυτό που συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε πολύ πικάντικα τρόφιμα.
Και θα καταλάβεις τι εννοεί…
Οι αισθήσεις θερμότητας μειώνουν την όρεξη
Όταν τρώμε τρόφιμα που περιέχουν καυτερές πιπεριές τσίλι, η θερμοκρασία του σώματός μας ανεβαίνει και η όρεξή μας αυτόματα μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιπεριές τσίλι περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται “καψαϊκίνη”, η οποία αλληλεπιδρά με αισθητικούς υποδοχείς (TRPV1) στο σώμα, προκαλώντας την αίσθηση ζέστης.
Η καψαϊκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί μείωση της όρεξης και έχει γίνει στόχος ερευνών για θεραπείες απώλειας βάρους.
Μετά από αυτή τη σκέψη, ο Τζο αναρωτήθηκε εάν η αυξημένη θερμότητα του σώματος που αισθάνθηκε μετά την άσκηση, μπορεί να μην διεγείρει τους νευρώνες στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ομοιοστασία, τη ρύθμιση των βασικών διαδικασιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού.
Ο Jo, ο οποίος μελετά τον υποθάλαμο – το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει τον κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του βάρους, λέει:
«Είμαι νευροεπιστήμονας. Αναρωτήθηκα αν ορισμένοι υποθαλαμικοί νευρώνες αισθάνονται ότι η θερμοκρασία αυξάνεται και ανταποκρίνονται στη θερμότητα που προκαλείται από την άσκηση, απελευθερώνοντας ένα μήνυμα: «σταμάτα να τρως!».
Και, ασφαλώς, τα αποτελέσματα της έρευνας που ακολούθησε – τα οποία έχουν πλέον δημοσιευθεί στο περιοδικό PLOS Biology – δείχνουν ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Οι ρυθμιστές της νευρικής υποδοχής
Ο Jo και η ομάδα του, αποφάσισαν να εστιάσουν σε ένα σύνολο νευρώνων που συντονίζουν την καταστολή της όρεξης, που ονομάζονται νευρώνες “proopiomelanocortin”. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε μια περιοχή του υποθαλάμου που είναι γνωστή ως “τοξοειδής πυρήνας”, και μερικά δεν εξετάζονται από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Είπε κανείς ότι ο εγκέφαλος είναι εύκολος προς ανάλυση;;; Είναι ό,τι πιο πολύπλοκο υπάρχει!
Πρόκειται για μια μεμβράνη που εμποδίζει τα περισσότερα από τα κύτταρα στον εγκέφαλο, να εκτίθενται σε σοβαρές διακυμάνσεις της σύνθεσης πλάσματος αίματος, προστατεύοντας έτσι τη νευρική λειτουργία.
Αλλά επειδή κάποια εγκεφαλικά κύτταρα POMC έχουν πιο άμεση επικοινωνία με το υπόλοιπο σύστημα και αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες που απελευθερώνονται στο αίμα, ο Jo πίστευε ότι μπορούν να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος.
Προκειμένου να δοκιμαστεί αυτή η υπόθεση, οι ερευνητές πρώτα πειραματίστηκαν με υποθαλάμο ιστό ποντικού που περιείχε κύτταρα εγκεφάλου POMC. Εξέθεσαν πρώτα αυτόν τον ιστό στην καψαϊκίνη και έπειτα τον θέρμαναν, για να δουν αν αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και στα δύο ερεθίσματα.
Οι ερευνητές δεν απογοητεύτηκαν – τόσο η παρουσία θερμότητας όσο και η παρουσία της πιπεριάς ενεργοποίησε τους νευρώνες POMC, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν υποδοχείς TRPV1. Τα 2/3 αυτών των κυττάρων αποκριθήκαν σε αυτά τα δύο διαφορετικά θερμικά ερεθίσματα, σημειώνουν οι ερευνητές.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν διάφορες δοκιμές χρησιμοποιώντας ποντίκια, προκειμένου να καταλάβουν πώς οι νευρώνες του POMC μείωσαν την όρεξη μετά την ενεργοποίηση των υποδοχέων TRPV1.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, οι θερμοκρασίες σώματος των ζώων ξεκίνησαν αρχικά και στη συνέχεια έφθασαν σε ένα σταθερό και υψηλό επίπεδο μετά από 20 λεπτά. Η θερμότητα του σώματος παρέμεινε υψηλή για πάνω από μία ώρα και η όρεξη των ποντικών μειώθηκε εμφανώς.
Είχαν περίπου 50% χαμηλότερη πρόσληψη τροφής μετά την άσκηση, από τα υπόλοιπα που δεν είχαν συμμετάσχει.
Τέλος, δεν υπήρξε επίδραση στην όρεξη των ποντικών των οποίων οι υποδοχείς TRPV1 είχαν κατασταλεί. Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη θερμότητα του σώματος, λόγω σωματικής δραστηριότητας, διεγείρει τους σχετικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο για να μειώσουν την επιθυμία για φαγητό.
«Η μελέτη μας παρέχει αποδείξεις ότι η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα βιολογικό σήμα που ρυθμίζει τη διατροφική συμπεριφορά, όπως και οι ορμόνες και τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η γνώση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε βελτιωμένες στρατηγικές για την απώλεια βάρους».
Έτσι, ο Jo και οι συνάδελφοί του είδαν ότι όταν εκθέτουν τους τοξοειδείς πυρήνες στην καψαϊκίνη, η όρεξη είναι μειωμένη για τις επόμενες 12 ώρες.
Άρα, ασκήσου γιατί – εκτός των άλλων – η άθληση μειώνει την όρεξη.
Μείνε ενεργός.
#ΖουμεΥγιεινα
#ΝαΣεΑγαπας
Πηγή: MedicalNewsToday
Διάβασε ακόμη:
Βρες χρόνο για άθληση – Tips για να τη βάλεις εύκολα στη ζωή σου
Fat but Fit: γίνεται; Γίνεται!
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα