Το άγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα μας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή κατάσταση. Το άγχος στις εξετάσεις είναι αναπόφευκτο συναίσθημα τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.
Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, οι μαθητές και οι γονείς αγωνιούν για την επιτυχία και την πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην πραγματικότητα, αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα είναι ο φόβος της αποτυχίας, της απόρριψης, να μην απογοητεύσεις τους γονείς σου και να φανείς αντάξιος των προσδοκιών που έχουν και αυτοί για σένα αλλά και εσύ για σένα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής: Μέχρις ενός σημείου το άγχος είναι φυσιολογικό και δημιουργικό. Μας κινητοποιεί σε δύσκολες και προκλητικές φάσεις της ζωής μας να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας!
Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε την περίπτωση που το άγχος στις εξετάσεις γίνεται έντονο, ενοχλητικό, μη αποδοτικό και επικίνδυνο. Να πούμε πως τα ακόλουθα δεν αφορούν μόνο στις εξετάσεις των Πανελλαδικών αλλά και σε εκείνες των φοιτητών στο τέλος του εξαμήνου.
Το έντονο άγχος:
- Μειώνει την ικανότητα και την αποδοτικότητα
- Σε δυσκολεύει να συγκεντρωθείς και να συλλέξεις και να οργανώσεις πληροφορίες
- Μειώνει την αυτοπεποίθηση σου, σε γεμίζει με αρνητικές σκέψεις και αρνητικότητα
- Όσο για τα ψυχοσωματικά; Κακός ύπνος, κακή διατροφή, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, ταχυκαρδία κλπ.
Όλα αυτά είναι ανυπόφορα μερικές φορές και δεν τα θέλει κανείς.
Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος στις εξετάσεις
Αρχικά πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις εξετάσεις, παρ’ όλο τον φόβο σου για πιθανή αποτυχία! Και φυσικά, να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον φόβο της αποτυχίας γιατί η ζωή θα είναι γεμάτη και από αυτή.
Πριν τις εξετάσεις:
- Κάνε μία καλή προετοιμασία και οργάνωσε την ύλη και τις ώρες σου. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, θα οργανώσεις και την ξεκούραση σου και την ψυχαγωγία σου. Μετράει η «ποιότητα» και όχι η «ποσότητα» της μελέτης.
- Καθώς μελετάς, σημείωνε τα πιο σημαντικά ώστε να καταλάβεις το νόημα.
- Κάνε επανάληψη μαζί με φίλους, ρωτήστε πράγματα μεταξύ σας και εξηγήστε θέματα ο ένας στον άλλον. Είναι ένας πολύ αποδοτικός και βολικός τρόπος να μάθετε μάθημα.
- Εξέτασε ή γράψε τι ακριβώς είναι αυτό που σε αγχώνει και βρες τους τρόπους που χαλαρώνεις από αυτό.
- Κάνε διαλείμματα. Μείνε για μερικά λεπτά ακίνητος χωρίς να κάνεις κάτι, χωρίς ν σκέφτεσαι κάτι.
- Μίλησε στους δικούς σου ανθρώπους για τους φόβους και τις ανησυχίες σου και άκουσε τη γνώμη τους. Αυτά που αισθάνεσαι και που «περνάς» είναι απολύτως φυσιολογικά. Μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια.
- Να τρως καλά αλλά ελαφριά και όχι με πολλούς καφέδες. Να πίνεις ροφήματα και φρέσκους χυμούς. Απαραίτητα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Και καμιά μαύρη σοκολάτα κάνει πολύ καλό στις εξετάσεις, διεγείρει τον εγκέφαλο και δίνει ενέργεια.
- Κάνε καθημερινά διαφραγματικές ασκήσεις αναπνοής. Εισπνοή – εκπνοή με θετικές σκέψεις. Αφουγκράσου το σώμα σου, επέτρεψε του να χαλαρώσει και μη σκέφτεσαι.
- Κάνε ρεαλιστικές σκέψεις με πραγματικές εκδοχές.
- Να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι «δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να πετύχω και να τα καταφέρω. Αν όμως αποτύχω, μπορώ να ξαναπροσπαθήσω μέχρι να τα καταφέρω».
- Κάνε ένα είδος γυμναστικής καθημερινά. Οπωσδήποτε. Βγες έξω και περπάτησε, πάρε καθαρό αέρα να γεμίζουν τα πνευμόνια σου. Θα δεις πόσο θα χαλαρώσεις.
- Να ξεκουράζεσαι. Να κοιμάσαι καλά, σωστά και αρκετά. Όχι λιγότερο από 7 ώρες. Κάνε ήρεμο ύπνο.
- Να ακούς μουσική, να τραγουδάς το αγαπημένο σου τραγούδι.
- Δοκίμασε να κάνεις πρωινό μπάνιο με χλιαρό νερό. Δε φαντάζεσαι πόσο αναζωογονητικό είναι.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:
- Απέφυγε να συζητάς με τους υπόλοιπους πριν από τις εξετάσεις για τι ξέρεις και τι δεν ξέρεις, αυτό είναι πολύ αγχωτικό.
- Διάβασε καλά τα θέματα να κατανοήσεις αυτό που ζητάνε.
- Ξεκίνα με ό,τι γνωρίζεις καλά και με σιγουριά. Έτσι θα ανέβει η αυτοπεποίθηση σου και επιπλέον, θα κερδίσεις χρόνο.
- Προσπάθησε να χωρίσεις τον χρόνο στα θέματα, ώστε να μη βγεις εκτός και πιεστείς παραπάνω.
- Μη ξεχνάς αυτό που είπαμε… συνδύασε καλές αναπνοές, εισπνοές – εκπνοές με θετικές και ρεαλιστικές σκέψεις
- Αν αισθανθείς τον πανικό να σε κυριεύει βρες τη μαγική κουβέντα που θα σε χαλαρώσει. Αυτό μπορεί να είναι «ήρεμα», «χαλαρά», «δεν είσαι μόνος», «υπάρχει λύση» κλπ.
- Υπάρχει μια περίπτωση να νιώσεις «απώλεια μνήμης» σαν να μη θυμάσαι τίποτα. Ηρέμησε, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Είναι από το τρακ. Ξέρεις τι να γράψεις και θα το κάνεις σε μερικά δευτερόλεπτα.
Μετά από τις εξετάσεις:
- Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου όπως, μία βόλτα, ένα ταξίδι, ένα πάρτι.
- Οραματίσου την επιτυχία, γιατί ό,τι φαντάζεσαι μπορείς και να το κάνεις.
Να θυμάσαι πάντα πως εκτός από την επιτυχία, είναι πιθανή και φυσιολογική η αποτυχία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, ούτε ότι είσαι ανίκανος. Προς Θεού. Οι ευκαιρίες ξαναέρχονται.
Φυσικά και μπορείς να ξαναδώσεις εξετάσεις.
Φυσικά και υπάρχουν εναλλακτικές ιδέες και λύσεις.
Κάθε αποτυχία, είναι μια ευκαιρία μάθησης!
Διάβασε ακόμη: 11 tips για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα