Πριν από λίγο καιρό, στις τυπικές εξετάσεις αίματος, είχα έλλειψη σε βιταμίνη D3 – ούτε καν ανεπάρκεια… έλλειψη. Και η πρώτη μου αντίδραση ήταν: Μα γιατρέ πώς είναι δυνατόν; Στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου; Μου απάντησε: Αυτή τη στιγμή, οι μισοί και περισσότεροι Έλληνες έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης και δεν το γνωρίζουν!
Ως γνωστόν, η βιταμίνη D3 είναι η βιταμίνη του ήλιου και παράγεται στο σώμα μας με την έκθεση μας σε αυτόν. Συνεπώς η αποφυγή του, μας φέρνει χαμηλά επίπεδα της D3.
Μιλάω πάντα για ασφαλή έκθεση, όχι για επικίνδυνη. Ασφαλής έκθεση στον ήλιο για να πάρουμε την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη μας σε βιταμίνη, είναι εκείνη των 20 λεπτών σε πρωινές ώρες, χωρίς γυαλιά ηλίου, με ακάλυπτο δέρμα και φυσικά χωρίς αντηλιακή κρέμα. Τις υπόλοιπες ώρες που ο ήλιος μπορεί να γίνει επικίνδυνος, φοράμε πάντα την αντηλιακή και τα γυαλιά.
Το Μεσογειακό παράδοξο
Πρόκειται για “κάτι παράξενο”, αφού οι χώρες της Μεσογείου είναι πλούσιες σε ήλιο, αλλά οι κάτοικοι της με χαμηλά επίπεδα της D3. Αυτό όπως καταλαβαίνεις, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, την Ιταλία, τη Κύπρο, τη Γαλλία, το Ισραήλ, και άλλες χώρες. Το φαινόμενο των χαμηλών επιπέδων της D σε ηλιόλουστες χώρες έχει περιγραφεί εκτενώς στην επιστημονική βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια και περιγράφεται με τον όρο “Μεσογειακό Παράδοξο”.
Και το πιο παράδοξο (για μένα) είναι πως τα επίπεδα είναι χαμηλότερα από εκείνα των κατοίκων βόρειων χωρών!
Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια, έχουν επιπτώσεις κυρίως στα οστά (και τις αρθρώσεις) και το ανοσοποιητικό σύστημα (δες εδώ: 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα). Δε σου κρύβω πως μέσα στην καραντίνα, εγώ και όλη μου η οικογένεια πίναμε καθημερινά μία βιταμίνη D3 και μέρα παρά μέρα μία βιταμίνη C.
Ποιοι λόγοι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σε βιταμίνη D3
- Σαφώς Νο1 λόγος, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και ο αυξημένος χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους
- Η ηλικία, καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μας
- Η παχυσαρκία
- Η χρώση του δέρματος, η σκουρόχρωμη επιδερμίδα, λόγω αυξημένης παρουσίας μελανίνης, μειώνει τη σύνθεση βιταμίνης D
- Η χρήση αντηλιακού (είπαμε ναι στη χρήση στις ώρες που καίει, όχι στις ακίνδυνες ώρες)
- Η χαμηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D3 στις τροφές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Internal Medicine”:
Το να αποφεύγεις τον ήλιο, σημαίνει ότι έχεις τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα!
Το λέει και μία παροιμία: “Σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος, το βλέπει ο γιατρός”.
Τι δείχνουν οι έρευνες
*Τα στοιχεία των ερευνών που θα δούμε είναι από επιστημονικό άρθρο του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά.
Σε μετρήσεις τα τελευταία 10 χρόνια, τα επίπεδα της βιταμίνης D [25 (OH) D3], σε δείγμα άνω των 8.000 ατόμων, αφορούν ανεπαρκή επίπεδα στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Είναι σπάνια τα σωστά αποτελέσματα χωρίς τη λήψη συμπληρωμάτων. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D3 και επίπεδα χαμηλότερα από τα 30 ng/ml(12). Η έκθεση στον ήλιο για 15-20 λεπτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς αντηλιακή, επιτρέπει την παραγωγή στον οργανισμό 10.000 – 20.000 iu βιταμίνης D3.
Πόσο πρέπει να εκτεθεί ένα άτομο
Ο χρόνος έκθεσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το πόση μελανίνη περιέχεται στο δέρμα τους. Άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα χρειάζονται λιγότερο διάστημα, ενώ άτομα με πιο σκουρόχρωμη, χρειάζονται λίγο παραπάνω.
Το καλύτερο κριτήριο για την αξιολόγηση της επάρκειας της έκθεσης χωρίς αντηλιακή είναι όταν η επιδερμίδα αρχίσει να αποκτά ένα ροδαλό χρώμα (ήπιο ερύθημα). Τότε μπορούμε να καλυφτούμε με αντηλιακή ώστε να μην προκύψει ηλιακό έγκαυμα και να μην έχουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την υπερβολική ηλιακή έκθεση.
Οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με όσες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εκτίθονταν στην ηλιακή ακτινοβολία είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι πνευμονικές παθήσεις, συγκριτικά με εκείνες που απέφευγαν τον ήλιο.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ήταν ότι τα οφέλη της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ήταν ολοένα και μεγαλύτερα, όσο αυξάνονταν οι ώρες έκθεσης στον ήλιο.
Σαφώς, όλα αυτά συγκρούονται με τα δεδομένα που έχουμε ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. “Βρήκαμε πράγματι έναν αυξημένο κίνδυνο για τον καρκίνο του δέρματος. Παρόλα αυτά, οι καρκίνοι του δέρματος που προέκυψαν σε όσους εκτίθονταν στον ήλιο είχαν καλύτερη έκβαση,” δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Linqvist.
Άρα, καταλαβαίνουμε πως αν δεν κάνουμε υπερέκθεση και αν η έκθεση γίνεται με ασφάλεια, τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ευεργετικά και απολύτως απαραίτητα για την υγεία μας.
Το tip της ημέρας
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Μια μερίδα (100 γραμμάρια λιπαρού ψαριού) περιέχει 525–990 IU βιταμίνης D, η οποία υπερβαίνει το 50% των ημερήσιων αναγκών μας.
Διάβασε ακόμη: Όλα μοιάζουν καλοκαίρι όταν…
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα