Μια εφαρμογή για κινητά τίθεται στην υπηρεσία των αρωματικών φυτών και των καλλιεργητών τους

Και η ιστορία έχει κάπως έτσι:

  • κατεβάζεις την εφαρμογή
  • πηγαίνεις στο χωράφι σου
  • το GPS του κινητού σου εντοπίζει το στίγμα σου και εισάγει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού σου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
  • διαλέγεις το αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό που σε ενδιαφέρει
  • η εφαρμογή σου λέει αν το χωράφι σου, ανάλογα με την τοποθεσία του, είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού

Η καταλληλότητα δίνεται μάλιστα διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που σου δίνει το σύστημα τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού σου για το συγκεκριμένο είδος αρωματικού φυτού.

Πού συμβαίνουν όλα αυτά;

Μα στην Κρήτη φυσικά και καθόλου τυχαίο, αφού οι Κρητικοί ξέρουν να ακολουθούν τις επιταγές της έξυπνης γεωργίας καλύτερα από όλους.

Με την καινούρια εφαρμογή, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι αγρότες της Κρήτης θα μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσω του κινητού τους να πληροφορούνται για τα είδη των αρωματικών φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή τους.

Όπως δήλωσε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος, «Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης δίδεται ένα σημαντικό εργαλείο στον αγρότη που θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πυρίντσος σημείωσε ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας εντάσσεται στη γεωργία ακριβείας που μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας όμως ότι σε αυτήν, ο αγρότης μπορεί να βρει στοιχεία καταλληλότητας της περιοχής που βρίσκεται το χωράφι του ή το αγρόκτημά του από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών και όχι στοιχεία καταλληλότητας του ίδιου του χωραφιού του.

«Αν ο ίδιος έχει αποθέσει φερτές ύλες, αυτά που αποκαλούνται μπάζα, στο χωράφι του ή κατσίγαρο που υπάρχει στην Κρήτη ή αν έχει προχωρήσει σε άλλους ακατάλληλους χειρισμούς, όπως υπερβολική λίπανση κλπ υπάρχει πρόβλημα. Είναι άλλο η καταλληλότητα της περιοχής που βρίσκεται το χωράφι του και άλλο η καταλληλότητα του ίδιου του χωραφιού».

Τα αρωματικά φυτά προϊόντα υπεραξίας

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη.

«Αν δεν έχεις τεράστιες εκτάσεις, είναι αναγκαίο να υποκαταστήσεις πρώτον την ποσότητα με την ποιότητα και δεύτερον, την εξαγωγή τους ως πρώτη ύλη, σε τρίτους, με την παραγωγή μέσω της καινοτομίας προϊόντων υψηλής υπεραξίας. Τα φαρμακευτικά προϊόντα εσωκλείουν υψηλές υπεραξίες που μπορούν να επιστραφούν και να στηρίξουν οικονομικά τον αγρότη και η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων που θα ενσωματωθούν στην ιατρική πρακτική» επισήμανε ο κ. Καστανάς.

Οι αγρότες θα μπορούν να βρίσκουν την εφαρμογή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp/

Εμείς ελπίζουμε το καλό παράδειγμα της Κρήτης να ακολουθήσει σύντομα και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ομολογουμένως μας έχει εντυπωσιάσει με τον σχεδιασμό της για το μέλλον στον αγροδιατροφικό τομέα και φυσικά και όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες.

Η ανάγκη για έξυπνη γεωργία και γεωργία ακριβείας στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα