Για πολλές νύφες, μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του σχεδιασμού του γάμου τους, είναι η επιλογή που κάνουν με τα γαμήλια λουλούδια, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην ανθοδέσμη, σε μπουκέτα, σε βάζα, σε στολισμό.
Το χρώμα, η υφή και η ποσότητα των λουλουδιών, μπορούν να ορίσουν τον τόνο του γάμου και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ρομαντισμού και κομψότητας.
Στη σύγχρονη εποχή, τα γαμήλια λουλούδια υπάρχουν κυρίως ως μορφή διακόσμησης. Παρ’ όλα αυτά, είναι ενδιαφέρον να μάθουμε για την ιστορία τους, πώς ξεκίνησε η χρήση τους, πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, καθώς και τον συμβολισμό τους μέσα στους καιρούς.
Γαμήλια λουλούδια στην αρχαιότητα – 800 έως 500 π.Χ.
Από πού ξεκινάει η ιστορία των γαμήλιων λουλουδιών;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά πίσω, πολύ πίσω… κάπου στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Τα γαμήλια λουλούδια φαίνεται πως έχουν ιστορικά στοιχεία που χρονολογούνται από κάθε μία από αυτές τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς.
Ένας αρχαίος Αιγυπτιακός, Ελληνικός ή Ρωμαϊκός γάμος, ήταν μια ιεροτελεστία διέλευσης για να εξασφαλιστεί η συνέχιση μιας δυναστείας, να θεμελιωθεί μια εμπορική συμμαχία, ή να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια οικογενειακή επιχείρηση.
- Τα καρποφόρα κλαδιά που κρατούσαν οι νύφες, σηματοδοτούσαν την αφθονία, την ευτυχία, την καλή τύχη και τη γονιμότητα.
- Οι νύφες φορούσαν ιθαγενή λουλούδια, ενώ τόσο οι νύφες όσο και οι γαμπροί φορούσαν στο κεφάλι ανθισμένα ή καταπράσινα στεφάνια.
- Το πλήθος σκορπούσε στους νεόνυμφους πέταλα λουλουδιών στη διαδρομή για το νέο σπίτι τους.
Συνηθέστερα, τα βότανα και άλλα αρωματικά φυτά, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν τόσο μπουκέτα όσο και γιρλάντες. Σε αντίθεση με τη συνηθέστερη σύγχρονη χρήση τους, κάθε ένα από τα φυτά που επιλέχθηκαν πιστεύεται ότι έχει συμβολικό σκοπό. Ενώ πολλά βότανα επιλέχθηκαν για να τιμήσουν τις αντίστοιχες θεότητες τους, άλλα χρησιμοποιήθηκαν ως ένας τρόπος για να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα.
Ελλάδα
Γιρλάντες και στεφάνια που χρησιμοποιήθηκαν στους ελληνικούς γάμους, συμπεριλάμβαναν κλαδιά ελιάς και βότανα για να τιμήσουν τη θεά Ήρα, τη θεά του γάμου και της γονιμότητας, καθώς και αρωματικά λευκά λουλούδια όπως άνθη πορτοκαλιού. Τα κλωνάρια του κισσού συμβόλιζαν τον άθραυστο δεσμό του γάμου, ενώ τα λευκά άνθη στέκονταν για γλυκύτητα και ευτυχία.
Ρώμη
Τα ρωμαϊκά ζευγάρια ακολούθησαν ένα παρόμοιο έθιμο με τα ελληνικά γαμήλια λουλούδια. Οι γιρλάντες και τα στεφάνια τους ήταν πράσινα και ανθισμένα, αρωματισμένα με άνθη πορτοκαλιού, τριαντάφυλλα, θυμάρι, βασιλικό και μαντζουράνα για να αποκρούσουν το κακό, να τιμούν τους θεούς, να επικαλούνται τη γονιμότητα και να προσελκύουν καλή τύχη.
Αίγυπτος
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, συγκεντρωμένοι στις εύφορες περιοχές κατά μήκος του Νείλου, συγκέντρωναν λουλούδια στα ταξίδια τους και τιμούσαν τον τοπικό λωτό. Ο συμβολικός λωτός εμφανίζεται ευρέως στην αιγυπτιακή τέχνη και υπήρξε μια διακόσμηση γάμου. Ένα ποίημα σε πάπυρο που χρονολογείται γύρω στο 1100 π.Χ. αναφέρει αγάπη και λουλούδια λωτού. Οι γάμοι ήταν απλοί, οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι αιγυπτιακές νύφες φορούσαν και κρατούσαν μόνο θυμάρι και σκόρδο ως ασπίδα κατά των κακών πνευμάτων.
Μεσαίωνας – 5ος έως 15ος αιώνας
Ρομαντισμός και άρωμα
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Ελισαβετιανής εποχής, τα λουλούδια και τα αρωματικά βότανα συνέχισαν να εξυπηρετούν συμβολικό σκοπό. Τα διακοσμητικά λουλούδια έγιναν προεξέχοντα σύμβολα στον γάμο. Κάθε λουλούδι συνδέθηκε με συγκεκριμένο συμβολισμό. Ένα μπουκέτο από σκελίδες σκόρδου ή τριαντάφυλλα και φρέσκο δεντρολίβανο θα μπορούσε να καλύψει οποιαδήποτε προσωπική ευαισθησία με υποβλητικές μυρωδιές από τον κήπο και την κουζίνα.
Λουλούδια στα μαλλιά
Μια μεσαιωνική νύφη φορούσε στα μαλλιά της διάσπαρτα λουλούδια ή μια γιρλάντα, ενώ στο φόρεμα της υπήρχε κάποιο βότανο.
Ελισαβετιανή εποχή – 16ος με 17ος αιώνας
Στην εποχή της Ελισάβετ, τα γαμήλια λουλούδια ήταν παιχνιδιάρικα και πιο άφθονα. Οι νυφικές γιρλάντες συμβόλιζαν την οικειότητα και τους άφθονους απογόνους. Μια Ελισαβετιανή νύφη φορούσε αρωματική γιρλάντα και οι καλεσμένοι της λάμβαναν μικρά, αρωματικά μπουκέτα ως δώρα.
Ένα χαρακτηριστικό έθιμο εκείνης της εποχής ονομάζεται “μπουκέτο φιλιού”. Πρόκειται για μια στρογγυλή σφαίρα από άνθη, μερικές φορές γεμάτη με πρασινάδα, αναρτημένη πάνω από το τμήμα της κεφαλής της νύφης και του γαμπρού. Το τυχερό ζευγάρι που βρισκόταν κάτω από τον “μπουκέτο φιλιών”, είχε το δικαίωμα να φιληθεί. Το γαμήλιο μπουκέτο φιλιού, ήταν μια υπενθύμιση του ρομαντισμού και της υπόσχεσης ενός μακρού και πιστού γάμου.
Βικτοριανή εποχή – Μέσος 19ος έως 20ος αιώνας
Η βικτοριανή εποχή κάλυψε το διάστημα 1837 έως το 1901. Τα συμβολικά λουλούδια, τα μπουκέτα και οι κορώνες για τις νύφες ήταν μοντέρνες.
Floral κορώνα της Βασίλισσας Βικτωρίας
Η Βικτώρια έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και την πολυτελή σκηνογραφία, ειδικά για τον συμβολισμό λουλουδιών. Είχε σχεδιάσει την τελετή της με κομμένα και ανθισμένα λουλούδια, ενώ φορούσε στα μαλλιά της μια κορώνα από πορτοκαλί άνθη – ένα σύμβολο αγνότητας – που πυροδότησε μια τρέλα για νυφικές κορώνες λουλουδιών.
Η βασίλισσα Βικτώρια λάτρευε τα tussie mussie μπουκέτα, τα οποία ήταν δημοφιλή στη βικτοριανή Αγγλία.
Το μπουκέτο της Βασίλισσας αποτελούνταν από αρωματικά φυτά. Ένα λουλούδι που έφερε ήταν μυρτιά, ένα αρωματικό φυτό που θυμίζει την θεά της αγάπης και του έρωτα, Αφροδίτη. Τα ευαίσθητα, κρεμώδη-λευκά άνθη συνδέονται με την ομορφιά, την πιστότητα, το πάθος και την αθάνατη, αληθινή αγάπη.
Το μπουκέτο Biedermeier, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία και τη Γερμανία στα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι ένα επίσημο σχέδιο ομόκεντρων κυκλικών λουλουδιών με ένα σύντομο τυλιγμένο κλαδί, πολύ συμμετρικό, πολύ γεωμετρικό και μοντέρνο, όπως το συναντάμε και στους σημερινούς γάμους.
Μοντέρνα σύγχρονη εποχή – 20ος αιώνας
Κατά τον 20ο αιώνα, ένας πλήρης παραδοσιακός γάμος ήταν γεμάτος με λουλούδια, άνθη στην κρεβατοκάμαρα, γλάστρες στην υποδοχή, μπουκέτα για τις νύφες και μπουτονιέρες για τους γαμπρούς (το άνθος στο πέτο τους).
Μια συλλογή από άνθη με μακρύ πλήρες μίσχο, έγινε μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Ωστόσο, οι πολυτελείς ανθοδέσμες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, εμφανίστηκε ένα μοναδικό γιγαντιαίο άνθος κατασκευασμένο με το χέρι από μεμονωμένα πέταλα λουλουδιών για να μοιάζει με ένα εντυπωσιακό υπερμέγεθες λουλούδι.
Πολλές αλλαγές έγιναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Άγγλοι βασιλείς έβαλαν στην τελετή τα floral σχέδια.
Κατά το τέλος του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου, ήρθαν πάλι πίσω τα δημοφιλή ιστορικά μπουκέτα. Στη δεκαετία του ’80, οι ανθοδέσμες σε σχήμα δακρύων ή σε κατακόρυφους καταρράκτες στόλισαν τον γάμο της Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας με τον Πρίγκιπα Κάρολο. Σήμερα αυτά τα μπουκέτα αναφέρονται συχνά ως “πριγκίπισσα-στυλ”.
Το 2011 έχουμε Βικτωριανή επιστροφή, από την Kate Middleton η οποία είχε μυρτιά στον γάμο της με τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Πολλές παραδοσιακές πτυχές αυτών των λουλουδιών, συναντάμε σε γάμους σήμερα, σε ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών.
Σχεδίασε τον γάμο σου με επιλογές που τιμούν τις δικές σου παραδοσιακές αξίες και πεποιθήσεις, και ανακάλυψε τους δικούς σου διακοσμητικούς και δημιουργικούς τρόπους να χρησιμοποιήσεις γαμήλια λουλούδια αυτή την λαμπερή ημέρα.
Διάβασε ακόμη: 18 μοναδικές ανθοδέσμες γάμου φτιαγμένες από βότανα
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα