Το ερώτημα «γιατί ζαχαρώνει το μέλι μου» απασχολεί πολύ κόσμο αυτή την εποχή
Και σου λέω αυτή την εποχή, επειδή το μέλι μας συνηθίζει να ζαχαρώνει ή να «παγώνει» (όπως ονομάζουμε πολλές φορές το ζαχάρωμα), ειδικά τώρα το χειμώνα και θα σου εξηγήσω γιατί.
Γιατί ζαχαρώνει το μέλι λοιπόν;
Τελικά πρέπει να ζαχαρώνει το μέλι;
Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή.
Καταρχάς ας εξηγήσουμε ότι το μέλι περιέχει γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το σάκχαρο που δίνει γλυκιά γεύση στα φυσικά προϊόντα, όπως είναι τα φρούτα και φυσικά το μέλι. Υπάρχουν τύποι μελιού που περιέχουν γλυκόζη σε μικρή συγκέντρωση, όπως είναι τα μέλια από κωνοφόρα, για παράδειγμα το πευκόμελο ή το μέλι βελανιδιάς. Και υπάρχουν και τύποι μελιού που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Τέτοια μέλια είναι το ανθόμελο, το ερείκης, το θυμαρίσιο κλπ.
Όπως όλα τα κορεσμένα διαλύματα, έτσι και το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Η κρυστάλλωση συμβαίνει όταν οι μακριές αλυσίδες της γλυκόζης (πολυσακχαρίτες) στο μέλι, σπάνε. Τότε τα μόρια της γλυκόζης αρχίζουν να κολλάνε το ένα με το άλλο – συνήθως όταν βρεθούν γύρω από μόρια σκόνης ή γύρης. Οι κρύσταλλοι της γλυκόζης, λόγω βάρους, πέφτουν στον πάτο του δοχείου ή του βάζου, αφού έχουν ξεχωρίσει από το μέλι.
Το φαινόμενο μπορεί να προχωρήσει αρκετά μέχρι να κρυσταλλώσει όλο το μέλι ή να σταματήσει ενώ έχει ζαχαρώσει μια ποσότητα μελιού.
Ποιοι τύποι μελιού ζαχαρώνουν
Από τα παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι όσο περισσότερη γλυκόζη περιέχει ένα μέλι τόσο πιο εύκολα ζαχαρώνει.
Το μέλι από κωνοφόρα επομένως δεν κρυσταλλώνει, ενώ ένα ανθόμελο κρυσταλλώνει.
Μάλιστα υπάρχουν ανθόμελα που μπορούν να κρυσταλλώσουν σε μερικούς μήνες – δηλαδή αυτή την εποχή, δεδομένου ότι ο τρύγος του μελιού γίνεται το καλοκαίρι και την άνοιξη – ή αφού περάσουν 2-3 χρόνια. Ένα τέτοιο μέλι είναι το θυμαρίσιο.
Πότε είναι ύποπτο το ζαχάρωμα;
Σε γενικές γραμμές το ζαχάρωμα δεν είναι ύποπτο.
Φυσικά και κυκλοφορούν στην αγορά νοθευμένα μέλια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας όταν αγοράζουμε αυτό το ακριβό και πολύτιμο προϊόν. Ωστόσο υπάρχουν άλλοι τρόποι που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε αν το μέλι μας είναι νοθευμένο.
Πότε η κρυστάλλωση του μελιού χαλάει το μέλι
Η κρυστάλλωση του μελιού γενικά είναι φυσική διαδικασία. Ωστόσο όταν οι κρύσταλλοι της γλυκόζης πέφτουν στον πάτο του βάζου, το παχύρευστο υγρό που απομένει, περιέχει υγρασία σε μεγαλύτερο ποσοστό. Η ζύμη που υπάρχει φυσιολογικά στο μέλι (μιλάμε για μύκητες) σε συνδυασμό με την υγρασία και τα σάκχαρα, οδηγούν στο ζύμωση του μελιού και η ζύμωση είναι αυτή που ουσιαστικά «ξινίζει» το μέλι.
Άρα αν το μέλι ζαχαρώσει ομοιόμορφα, δεν χαλάει, ενώ αν ζαχαρώσει ανομοιόμορφα είναι πολύ πιο πιθανό να ξινίσει σύντομα.
Κι ένα επιστημονικό μυστικό
Το μέλι πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως αυτές που έχουμε τώρα το χειμώνα δηλαδή, επηρεάζουν την κρυστάλλωση.
Κι επειδή όταν μιλάω «χημικά» παθιάζομαι και ο χημικός μέσα μου κάνει πάρτι, το επόμενο άρθρο μου θα σου αποκαλύψει όλα τα χημικά μυστικά του μελιού. Κι όταν λέω μυστικά…εννοώ μυστικά από αυτά που διαβάζεις μόνο στο Votanistas
Διάβασε ακόμα: Πώς φτιάχνουν το μέλι οι μέλισσες
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα